24/09/2024
Terima kasih kepada semua yang menyokong Happy EV Riders- 2 wheels Electric Vehicle project.
Pengiktirafan ini memberi semangat untuk mengejar impian dan menyumbang kepada komuniti dalam Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs).
Dari individu hingga kerjasama bersama2 boleh mengubah kominiti dan dunia dengan memberi impak yang bermakna!
.0
21/01/2024
A great wrapping up session for Happy EV Riders- 2 wheels Electric Vehicle project under programme Iskandar Puteri Rendah Karbon . TQs
Go go go! EVs now powering up the Sunway City Iskandar Puteri auxiliary police!
TQSM ZUS Coffee and everyone for attending and supporting it 😃
https://theiskandarian.com/leading-a-sustainable-lifestyle/
20/01/2024
Time flies dan bangga misi disempurnakan. Misi tugasan EVs di Fish Club di bawah GKRKIP 3.0 dah tamat tempoh percubaan.
Destinasi baru EV akan muncul di Sunway City Iskandar Puteri untuk memainkan peranan dekarbonisasi dan SDGs kepada komuniti Sunway City Iskandar Puteri. Jangan lupa esok Program terakhir Sembang EV dan majlis pelancaran EVs oleh Polis Bantuan Sunway City Iskandar Puteri, merupakan No.1 pasukan polis bantuan penggunaan EV untuk rondaan perbandaran komuniti di Johor!
Terima kasih Iskandar Puteri Rendah Karbon MBIP - Majlis Bandaraya Iskandar Puteri atas sokongan penuh dan bawa teknologi mobiliti hijau ke Iskandar Puteri & Johor!
13/01/2024
Annoucement! Notis Penting!
Eksklusif khas kepada early birds! Pendaftaran awal sembang EV pada 13 & 14 Januari (first come first serves basis) akan diganjaran dengan satu Zus Coffee pada hari berkenaan (21 Jan 2024)! Hurry up, daftar sekarang!
Terima kasih Zus Coffee menyokong kepada program kesedaran awam ini Iskandar Puteri Rendah Karbon
***********
Book your slot now and join the electric revolution! ➡️ https://forms.gle/6u78qPuQrQjKGCz27
*Motorcycle licence required to test drive
13/01/2024
Terima Kasih Sunway City Iskandar Puteri kerana kerjasama dengan Happy EV Riders- 2 wheels Electric Vehicle project program dibawah Iskandar Puteri Rendah Karbon untuk kesedaran umum dan aktiviti test ride pada hari Ahad akan datang!
Untuk pendaftaran awal, satu free drink berjenama Zus Coffee akan diberikan sebagai ganjaran early birds (only for registration on 13 &14 January 2024) ! Hurry up first come first serves!
⚡️ Gear up for the future of Iskandar Puteri! ⚡️
Sembang EV is rolling into Sunway Big Box, giving you a chance to test ride the hottest EV 2-wheeler. Be among the first to experience the thrill of eco-friendly riding and witness history as Sunway City Iskandar Puteri becomes the 1st community in Malaysia to use EVs for its Auxiliary Police force!
Date: 21 January 2024 (Sunday)
Time: 10.00am - 11.30am
Location: Sunway Big Box Retail Park (In front of Sports Direct)
Book your slot now and join the electric revolution! ➡️ https://forms.gle/6u78qPuQrQjKGCz27
*Motorcycle licence required to test drive
10/01/2024
Good news!
Jom sertai sembang EV pada minggu Ahad (21 Jan 2024) akan datang, bertempat di Sunway Big Box Retail Park
Jangan lepas peluang utk test ride EV brand Blueshark Malaysia
Daftar di pautan https://forms.gle/6u78qPuQrQjKGCz27
06/01/2024
Adakah anda berminat utk sertai program sembang EV dan free test ride? Sila komen
10/11/2023
Ini gelombang EV di sekolah (Part 2).
Gelombang EV membawa fun dan senyuman sambil ilmu pengetahuan kepada pelajar2 dan generasi akan datang. Tkasih sumber gelombang Iskandar Puteri Rendah Karbon, haha.
Pelajar bagi nickname pada saya: Tauke EV...wahahaah🤣
(Nota: Demo dan test EV ini berlangsung dan statik di tapak korner di sekolah, tidak dibawa ke jalan raya demi keselamatan)
09/11/2023
Aktiviti sempena Minggu Iklim Asia Pacific (APCW) 2023.
Projek Happy EV Riders Jelajah ke SMK Bandar Uda Utama, Perling, sambutan hebat dari pelajar2 dan guru2 mengenai mobiliti lestari ini! Kami mempromosikan program Iskandar Puteri Rendah Karbon dan ciri-ciri IOT dan konsep penukaran bateri (Battery As A Service) kepada para pelajar2 dan guru2, seramai 800+ orang.
31/10/2023
👏👏game changer in making
Motosikal elektrik
Kerajaan melalui Jabatan Standards Malaysia (JSM) sedang membangunkan satu piawaian kebangsaan (Malaysia standards) untuk penukaran bateri lengkap cas atau battery-swapping.
Kaedah ini melibatkan kenderaan elektrik (EV) menukar bateri yang sudah lupus cas kepada bateri yang lengkap cas. Ia merupakan alternatif kepada mengecas kenderaan di stesen pengecasan.
Piawaian ini akan mengambil kira piawaian antarabangsa seperti International Organization for Standardization (ISO), International Electrotechnical Commission (IEC) dan United Nations Regulation (UNR). Ia dijangka siap tahun depan.
Selain itu, NanoMalaysia Berhad (NMB) selaku agensi Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi telah mengadakan perbincangan dengan Motorcycle and Scooter Assemblers and Distributors Association of Malaysia (MASAAM) untuk menyeragamkan teknologi battery-swapping di kalangan pemain industri bagi memastikan bateri yang digunakan sesuai untuk tujuan cross-platform bagi semua jenis EV.
Kerajaan dan MITI terus komited dalam merangka dan melaksanakan program serta inisiatif bagi menggerakkan agenda pembangunan industri EV negara, termasuk motosikal elektrik.
Ini adalah jawapan saya di Parlimen pagi ini kepada soalan mengenai pembangunan teknologi battery-swapping kenderaan elektrik dua roda yang ditanya oleh Ahli Parlimen Petaling Jaya, Sdr Lee Chean Chung.