Acutest enterprise

Acutest enterprise pengeluar, pengedar produk p&p mata pelajaran RBT sekolah rendah dan menengah. pembekal keperluan sekolah , pejabat dan hospital

03/06/2024
cxxder. d deck c. txx erccc. tr di d u b bv fffftccc
12/07/2023

c

x
x
der. d deck c. tx
x er
ccc. tr di d u b bv fffft
c
cc

790 likes, 64 comments. “ ”

backdrop @ partition wall @ hiding store
04/12/2022

backdrop @ partition wall @ hiding store

flag pole 6ft and 8ft avilable . custom made
29/10/2022

flag pole 6ft and 8ft avilable . custom made

custom made. call 0139800040
29/10/2022

custom made. call 0139800040

26/03/2022

TEWAS SEKETIKA PEMAIN UTAMA

Adakah kita sudah bersedia ?Apa yang bakal berlaku selepas PKP ?Ramai yang ingat , Selepas sahaja PKP ditamatkan . Kita ...
28/04/2020

Adakah kita sudah bersedia ?

Apa yang bakal berlaku selepas PKP ?

Ramai yang ingat , Selepas sahaja PKP ditamatkan . Kita akan menjalani kehidupan seperti biasa .

Rangkaian Covid boleh dihentikan , Tetapi untuk membunuh virus tersebut adalah sesuatu yang belum diketahui kerana belum ada penawarnya . Jadi , kita masih belum selamat .

Sangkaan itu mungkin betul , Tapi yang pasti selepas PKP , kita semua akan menjalani kehidupan dengan New Norm

Kalau perasan sebelum ni , PM awal awal lagi dah sebut , kita kena biasakan dengan kehidupan baru Iaitu New Norm .

New Norm ini adalah keadaan dimana kita bakal bebas namun masih dalam keadaan terkawal , ianya atas risiko masing masing .

Walaupun kes Covid dah Zero , Tetapi kemungkinan untuk wujudnya jangkitan wabak semula adalah “ *Possible* “ yang akan menyebabkan sporadik iaitu jangkitan baru .

Walaupun kita akan bebas keluar semula .

Tetapi , ada beberapa syarat yang perlu dipatuhi .

1 ) Masih mengamalkan social distancing pada jarak 1 Meter

2 )Keluar bila memerlukan sahaja . Terus pulang kerumah selepas waktu bekerja

3 )Tidak dibenarkan menghadiri atau mengendali majlis yang melibatkan pengumpulan ramai orang seperti majlis kahwin , konvensyen dan sebagainya

4 ) Tidak dibenarkan keluar negara untuk beberapa tempoh , sehingga satu dunia bebas dari covid . Bila agaknya satu dunia akan bebas dari covid ? Mungkin mengambil masa 1-2 tahun .

5).Tidak digalakkan untuk bercuti dan belegar di shopping mall , Pawagam mahupun Pasar Borong

6). Sentiasa mengamalkan personal hygiene , Hand sanitization , Menutup bersin dengan tisu , memakai mask jika perlu .

7).Tidak digalakkan melepak di warung , kedai mamak dan sebagainya . Tiada lagi tontonan Live bolasepak di premis makanan

Apa yang akan berlaku seterusnya ?

1 - Pemilik microbusiness juga akan terkesan dengan kerugian . Disebabkan pelanggan hanya keluar untuk membeli makanan bila perlu sahaja .

2- Microbusiness juga akan terkesan seperti kilang pengeluar , dan mungkin mereka akan kurangkan bebanan dengan mengurangkan jumlah pekerja .

3- Sektor Perhotelan / Resort / Kelab golf / Shopping complex / Taman tema - Tidak akan menerima kunjungan seperti dulu lagi

4- Syarikat penerbangan juga akan terkesan bila mana mereka hanya boleh dibenarkan untuk terbang dalam negara sahaja

5- Syarikat penjualan kereta akan turut terjejas kerana faktor ekonomi pembeli yang terjejas . Siapa yang akan beli kereta dalam keadaan ekonomi tidak stabil ?
Ada ke bank yang sanggup beri hutang dalam keadaan macam ni ?

6- Sektor pakaian dan servis kecantikan juga akan terjejas . Pelanggan akan mengutamakan perbelanjaan dapur dari kecantikan

7- Bagaimana dengan sekolah / kolej dan universiti ? Perkara ini agak rumit untuk dibincangkan kerana ianya mempengaruhi pelbagai aspek yang bakal melanggar syarat sosial distancing . kita tunggu dan lihat apa keputusan yang akan dibuat

8- Syarikat pembekal perubatan akan terus sukses kerana mempunyai demand yang tinggi

9 . Rakyat akan mula berjaga jaga , Dan cuba mengelakkan risiko jangkitan .
Rakyat akan lebih peka dengan personal hygiene .

10 - Oh ya ! Siapa yang mahu beli hartanah dalam keadaan ekonomi yang merosot ?

11- Perniagaan perabot juga akan terkesan . Siapa yang mahukan perabot baru dikala income bulanan tidak menentu?

Dan banyak lagi .

Kesimpulan disini , selepas tamat waktu PKP , Itu bukan lah titik noktah kerana rawatan utama untuk Covid masih belum lagi ditemui . Oleh itu...risiko jangkitan dan kematian masih tinggi .

6 bulan yang akan datang , adalah tempoh kritikal yang lebih mencabar dimana rakyat perlu bersedia mental dan fizikal untuk mengharungi fasa pemulihan ekonomi .

*Saranan*

1 Berjimat sebaik mungkin . Apa saja duit simpanan yang ada , simpanlah selagi boleh .

2- Basuh semula pakaian lama , dan pakai semula . Jangan bazir duit simpanan dengan pakaian yang baru

3- Hidup dalam besederhana

4- Jimatkan pengunaan elektrik dan air

5- Tangguh dahulu plan percutian sehingga income mula stabil

6- Kurangkan kos perbelanjaan makanan dengan hanya membeli makanan yang perlu sahaja . . Jangan bazirkan duit dengan makanan pesanan yang ditempah diluar Sebaiknya masak dirumah lebih menjimatkan

7- Jangan bazirkan wang dengan gadget elektronik yang tidak diperlukan .

8- Kurangkan pengunaan kenderaan untuk menjimatkan kos tol , kos selenggara dan kos minyak

9- Menumpang dengan ahli keluarga . atau menyewa rumah . Elakkan pembelian hartanah buat masa ini . Loan pun susah lepas , & belum tentu lagi pekerjaan yang ada akan masih kekal .

Berikut adalah beberapa saranan sahaja , untuk memastikan kita boleh survive dalam tempoh 6 bulan - 12 bulan akan datang

New Norm adalah kehidupan baharu yang bakal kita tempuhi . Yang pastinya bukan mudah , Tetapi adalah untuk keselamatan Nyawa Masing Masing

Dan Ingatlah . Untuk tempoh Ini
“ Cash Is King . “

Jimatlah sebaik mungkin .

Apa yang bakal berlaku seterusnya ? Tiada siapa yang tahu

Marilah kita berdoa agar penawar virus ini dapat dijumpai dengan segera , Barulah kita boleh menjana ekonomi kita seperti dulu

Wallahua'lam
~Copypaste~

- PERSONAL SPRAY BOOTH -any enquiry plz contact us- 0139800040
17/04/2020

- PERSONAL SPRAY BOOTH -

any enquiry plz contact us- 0139800040

hand sanitizer + disinfection spray+ antiseptic soap+ infrared thermometer( any inquiry plz contact us)
17/04/2020

hand sanitizer + disinfection spray+ antiseptic soap+ infrared thermometer( any inquiry plz contact us)

MEDIUM TANAMAN  @ SET PERTANIAN TAHUN 4 RBT sekolah rendah
15/12/2018

MEDIUM TANAMAN @ SET PERTANIAN TAHUN 4 RBT sekolah rendah

Address

Telipot, Kubang Kerian, Banggol, Machang, Tanah Merah, Tumpat, Pasir Mas, Bachok, Pasir Putih
Jerteh
15150

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Acutest enterprise posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The School

Send a message to Acutest enterprise:

Shortcuts

Share

Category