SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë

SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë

You may also like

Tifozat Kuq E Zi
Tifozat Kuq E Zi

Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë, School, Kumanovo.

Fillimi e themeli i çdo diturie është gjuha… Ne shqiptarët, duhet ta ruajmë me kujdes gjuhën tonë, si një pishtar të denjë që të mos e shuajnë erërat armike…

Jeronim De Rada

Operating as usual

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 05/02/2024

2024 Latest Internet Popular Games

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 27/12/2023

“✨25 yje ndriçojnë dhjetorin✨,,

Sot shkolla fillore komunale “🏫Ismaili Qemali” - Çari, Shkup, për herë të parë organizoi ekspozitë kolektive me nxënësit nga shkollat fillore nga komunat e Gostivarit, Kumanovës, Likovës dhe Çairit.
🎨Ekspozita u mbajt në hapsirat e shkollës tonë, ku u prezantuan 🖌️punimet e përzgjedhura të punuara nga nxënësit e grupmoshave të ndryshme nga shkollat:
🏫Sh.f.k. “Naim Frashëri” - Gostivar
🏫Sh.f.k. “Jeronim De Rada” - Çerkez, Kumanovë
🏫Sh.f.k. “Dituria” - Likovë
🏫Sh.f.k. “Ismail Qemali” - Çair, Shkup
Punimet që ishin pjesë e ekspozitës ishin të punuara me tematika dhe teknika të ndryshme ku theksoheshin kreativiteti dhe imagjinata e pasur e nxënësve të përkrahura nga mësimdhënësit e lëndës së artit figurativ.
Urojmë që bashkëpunime të këtij lloji të vazhdojnë të mbahen më shpesh në të ardhmen.

🏫О.О.У. „Исмаили Ќемали“ - Чаир, Скопје денеска за прв пат организираше колективна изложба со ученици од основните училишта од општините Гостивар, Куманово, Липково и Чаир.
🎨Изложбата се одржа во просториите на нашето училиште, каде беа изложени 🖌️избраните дела изработени од ученици од различни возрасни групи од училиштата:
🏫О.О.У. „Наим Фрашери“ - Гостивар
🏫О.О.У. „Јероним Де Рада“ - Черкез, Куманово
🏫О.О.У. „Дитуриа“ - Липково
🏫О.О.У. „ Исмаил Ќемали“ - Чаир, Скопје
Делата кои беа дел од изложбата беа изработени со различни теми и техники, со акцент на креативноста и богатата имагинација на учениците, поддржани од наставниците по предметот ликовна уметност.
Со желба дека соработките од овој тип ќе продолжат да се одржуваат почесто и во иднина.

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 25/12/2023

FALËMNDERIM PUBLIK

Në emër të Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez, në emër të drejtorisë, stafit pedagogjik, mësimdhënësve të Kulturës Fizike dhe nxënësve të shkollës, falëmnderojmë z. Muhamed Selmanin për fanella sportive të cilat do të shërbejnë për nxënësit e shkollës, të cilët do të marrin pjesë në gara të ndryshme sportive me idenë e një uniforme të përbashkët.
Muhamed Selmani nga Kumanova me banim në Zvicërr në kantonin e Schwicit në qytetëzën e Einsiedeln it, është trajner në ekipën e FC. Einsiedeln it dhe me profesion ING - specialist për gdhendjen e metaleve në degen e - CNC s.
Por punon edhe në firmën tonë me rrethoja metalike e të ndryshme, montime të cilat quhet firma e jonë: "Zäune bau Plus"me seli ne kantonin e Zugit.
Kjo ishte një ndihmë e vogël po besojmë se do të ndihmojmë sërisht me ndihma të tjera shpresojmë nga babai i Muhamedit Fadil Selmani nga Zvicrra, ju uroj suksese e punë të mbarë.

U jemi shumë mirënjohës për kontributin e tyre që kanë përzgjedhur shkollën tonë.

Me respekt,
Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 21/12/2023

MBLEDHJE KOMEMORATIVE 🇦🇱🎬🎥

Një përshpirtje për aktorin Mirush Kabashi!

Kryetari i Parlamentit të nxënësve të Sh. F. K. "Jeronim de Rada" Omer Ramadani në bashkëpunim me Grupin metrar të shkollës, organizoi mbledhje komemorative për aktorin Mirush Kabashi, i cili ishte një nga aktorët më të mëdhenjë të skenës shqiptare dhe interpretuesi më i mrekullueshëm i poezisë shqipe.

Ai përveç roleve në Teatër, ka interpretuar në mënyrë të jashtëzakonshme poezinë me një ngarkesë emocionale dhe me një mjeshtri të madhe artistike në interpretim, gjithashtu ka mishëruar mbi 100 - të role në skena teatrore dhe një nga kryeveprat e tij ka qenë "Apollogjia" e Sokratit dhe shumë vepra të tjera të realizuara në vende të ndryshme të botës.

Grupi letrar për këtë gjysmëvjetor mbylli veprimtarinë letrare me këtë ngjarje kushtuar aktorit Mirush Kabashi dhe me aktivitetet të cilat janë zhvilluar brenda kësaj periudhe të vitit shkollor dhe më tej për të vazhduar pas pushimit dimëror.

Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 10/12/2023

PROJEKTE NGA LËNDA HULUMTIM I VENDLINDJES DHE TRASHIGIMIA & ARTI 🏛🕌🖼🎨📚🧾

Në kuadër të procesit edukativo - arsimor në lëndët zgjedhore në bazë të planprogramit vjetor nga "Hulumtim i vendlindjes dhe Tradhigimisë" dhe "Projekte nga Arti", me nxënësit e grupeve punuese të Grupit letrar dhe Grupi i piktorëve të rinjë nga Sh. F. K. "Jeronim de Rada", realizuan aktivitetin (projektin) në institucionet kulturore, të trashigimisë kulturore, të kulteve fetare, galerive, muzeve, përmendoreve dhe vizitave të tjera. 🏛🕌🖼🎨📚🧾

Nxënësit patën mundësinë të njihen nga afër me idenë e projekteve në mënyrë praktike dhe konceptualisht të kuptojnë rëndësinë e trashigimisë kulturore dhe veprave artistike të cilat ruhen si trashigimi kulturore në muze. 🏛🕌🖼🎨📚🧾

Muzeu vendi ku ruhet trashigimia e një populli, zbulimet arkeologjike, sanitaria e vjetër e ngjarjeve të ndryshme brenda historisë njerëzore.

Vizita e vendeve dhe institucioneve në Shkup: 🏛🕌🖼🎨📚🧾

1. Kalaja e Shkupit dhe hapsirat historike🏛
2. Objektet e kultit:
Xhamia e "Mustafa Pashës"
Xhamia e "Murat Pashës"🕌
3. Çarshia e Vjetër
4. Muzeu i "Çifte Hamamit"🎨
5. Sheshi "Skenderbeut dhe Pllakata e Rilindasve"📚🇦🇱
6. Qendra e Shkupit - "Sheshi Makedonija"
7. Muzeu i "Nënë Tereza" dhe kisha e pjesës muze🎨
8. Muzeu Historik i 1963🖼
🏛🕌🖼🎨📚🧾

Aktiviteti:
"Projekt - Hulumtimi i trashigimisë kulturore dhe veprave artistike - ART"
🏛🕌🖼🎨📚🧾

Lënda zgjedhore:
1. Hulumtim i vendlindjes
2. Projekte nga ARTI

Tema: "Njohja e trashigimisë kulturore në vendlindje dhe ekspozitat artistike"
🏛🕌🖼🎨📚🧾

Nxënësit:
1. Grupi letrar dhe
2. Grupi i Piktorëve të rinjë - klasat VIII - 2 dhe VIII - 3

Mentor:
1. Prof. Dali Alili - Art Figurativ
2. Prof. Emrah Bilalli - Gjuhë dhe Letërsi Shqiptare

Sh. F. K. "Jeronim de Rada"' Çerkez

29/11/2023

🇦🇱
Një përmbledhje e gjithë materialit nga programi festiv për festën e Flamurit, video - dhuratë për nxënësit e shkollës nga ish nxënësja e Sh. F. K. "Jeronim de Rada", dizajnerja Alejna Shabani, një falëmnderim nga "Grupi i piktorëve të rinjë", për kontributin dhe mbështetjen e projektit! 🙏🇦🇱

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 28/11/2023

FESTA E 28 NËNTORIT - DITA E FLAMURIT

Atmosferë festive në shkollën tonë! 🇦🇱
Me rastin e festës së 28 - të Nëntorit "Dita e Flamurit", u organizua program festiv në hapsirat e Sh. F. K. "Jeronim de Rada" nga nxënësit e klasave të cillit lëndor "Grupi i piktorëve të rinjë" me punime të ndryshme, kryesisht me motive kombëtare, e realizuar me idenë e ekspozitës e titulluar "Festa e Flamurit", në vazhdën e programit artistik, u lexua referati i Pavarësisë së Shqipërisë, korri i shkollës interpretoi këngën "Mora fjalë" të shoqëruar nën tingujtt e pianos dhe me poezi e titulluar "Nëntori i çmuar" nga nxënësja Xhevrije Shabani. 🇦🇱

Ekspozita u shpall e hapur dhe në një atmosferë gëzimi e festive për të gjithë 🇦🇱

Gëzuar Festën e Flamurit 🇦🇱

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 25/11/2023

AKTIVITETE NË LËNDËN E BIOLOGJISË
(tregu i ushqimeve)

Në kuadër të procesit edukativo - arsimor në lëndën e Biologjisë nxënësit e klasave të shtata përgatitën gatimet dhe lloje të ndryshme të ushqimeve me përbërje nga qumështi për të treguar rëndësinë e vlerave ushqyese.

Qumështi dhe produktet e qumështit sigurojnë sasinë e duhur të ushqyesve si kalciumi vitamina A dhe D, proteina, fosforo, magnezi, kaliumi, vitamina B12, riboflavina, niacina dhe zinku. Këto vlera ushqyese kontribojnë direkt në shëndetin e eshtërave, lëkurës dhe forcon sistemin imunitar.

Qumështi ndihmon në parandalimin e sëmundjeve si hipertensioni, prishja e dhëmbëve, dehidrimi, problemet e frymëmarrjes, obeziteti, osteoporoza etj.
Vlerat ushqyese të qumështit janë shumë të larta krahasuar me numrin e kalorive që përmban dhe kështu përbën një produkt ideal për ta konsumaur në baza ditore për një jetë të shëndetshme.

Këto vlera mund të konsumohen njësoj duke përdorur produktet e qumështit si qumështi me shije, jogurt, kos, djath, gjizë, akullore të qumështit, gjalpë etj. Mungesa e qumështit mund të shkaktoj anemi, osteoporozë dhe sëmundje tjera të ngjashme.

Lënda: Biologji

Tema: "Ushqimet me përbërje nga qumështi"

Nxënësit: Klasat e shtata

Mentor: Prof. Sevdije Osmani

Sh. F. K. "Jeronim de Rada"' Çerkez

25/11/2023

Në garat e konkursit letrar me poezi në nivel komunal me poezinë "Aflabeti i Gjuhë Shqipe", fituese e VENDIT TË PARË (I) e mori nxënësja Zehra Ramadani klasa VI - 1 Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez - Kumanovë. 🥇🏆🏅

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 22/11/2023

GARA KOMUNALE - DITA E ALFABETIT TË GJUHËS SHQIPE

Me rastin e festës së 22 Nëntorit - Dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe, u organizua manifestim kulturor në nivel komunal, nën organizimin e Sh.K "Java kulturore shqiptare" , i cili kishte karakter garues në konkursin e artit letrar dhe artit figurativ me poezi dhe pikturë, kushtuar "Alfabetit të Gjuhës Shqipe", nga Sh.F. K. "Jeronim de Rada", ishin pjesëmarrës nxënësit Zehra Ramadani VI - 1 me poezinë autoriale "Alfabeti i Gjuhës Shqipe" dhe fituese e VENDIT TË PARË (I) dhe nxënësi Andi Shabani IX - 1 me pikturë e titulluar "Dekorimi i dijes" VENDI I PARË (I).

Tema e punimit është "Dekorimi i Dijes" e kam titulluar kështu, sepse kam dashtë të them se pamja e jashtme sa do të jetë e dekoruar nuk ka vlerë nëse brendësia apo cilësia është e zbrastë. Shkronjat në punim janë të bukura me ngjyra të ngrohta që simbolizojnë rrezatimin e dijës, gjithashtu fletat e vendosura në katër anët e punimit simbolizojnë lashtësinë dhe vuajtjen e popullit tonë. Ndërsa pjesa e lyer me ngjyrë ari simbolizon madhështinë e alfabetit tonë.
Mesazhi i veprës ështe t'i qasemi dijës së mirëfilltë, jo dekorimit të saj me antivlerë!

Aktiviteti - (gara komunale):

Gjuhë Shqipe dhe Letërsi
Art Figurativ

Punimet:

Poezia: "Alfabeti i Gjuhës Shqipe" -
Zehra Ramadani VI - 1
Piktura: "Dekorimi i dijes" - Andi Shabani IX - 2

Mentorët:

Prof. Dali Alili - Art Figurativ
Prof. Emrah Bilalli - Gjuhë Shqipe

22/11/2023

KORRI I SHKOLLËS - PJESËMARRJE

Me rastin e festës - "Dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe", korri i Sh. F. K. "Jeronim de Rada:, ishte pjesmarrëse me korristët në programin festiv, organizuar nga shkolla e muzikës " Pançe Peshev" në Kumanovë.

Aktiviteti:
Pjesmarrje me interpretim të këngës "Abetare"

Mentor:
Prof. Shermine Memeti Ajdini - Muzikë

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 22/11/2023

MANIFESTIM - DITA E ALFABETIT

Me rastin e festës - Dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe, u organizua manifestim kulturor në hapsirat e Sh. F. K. " Jeronim de Rada" nga nxënësit e klasave të grupit klasor me poezi, këngë, dramë, korri i shkollës dhe valle të ndryshme, kushtuar një nga ngjarjeve më të rëndësishme në historinë e popullit shqiptarë "Kongresi i Alfabetit të Gjuhës Shqipe".

Kongresi i Manastirit përfaqëson një nga ngjarjet më të rëndësishme atdhetare të Kombit tonë të shekullit 20, me objekt unifikimin dhe standardizimin e përpjekjeve të të shkruarit shqip dhe një provë e pa matshme, atdhe dashurie për bashkimin kombëtar. Kongresi I ABC-së ishte një urë lidhëse bashkimi kombëtar nga lidhja e Prizrenit deri tek mëvetësia e Kombit. Atdhetarët të udhëhequr nga Rilindësit vajtën në ditën e madhe të Kongresit, nën parullën “gjuha është shprehje e unifikimit të Kombit” si dhe “qëllimet e shenjta kërkojnë vënien e interesave Kombëtare mbi ato vetjake”. Patriotët si Hasan Tasimi, Pashko Vaso, Babdud Karbunara, Jani Vreto, Konstandin Kristoforidhi, Petro Nini Luarasi etj, bënë përpjekje të mëdha për prodhimin e ABC-së dhe kultivimin e saj në popull, duke sakrifikuar veten dhe familjet e tyre për këtë qëllim të shenjtë. Petro Nini Luarasi ka qenë një atdhetar i shquar, përhapës i palodhur i gjuhës Shqipe në rrethin e Korçës. Përpjekjet e patriotëve në shërbim të gjuhës shqipe iu kundërvu fuqishëm shteti turk dhe kleri greko-serb. Mbështetur në përpjekjet atdhetare dhe dëshirës popullore për të qenë një komb një etni, u thirr tubimi I dijetarëve Shqiptarë me 14-22 nëntor në Manastir për përcaktimin e alfabetit të gjuhës Shqipe në Shqipëri. Patriotët propozuan variante të ndryshme alfabeti, ku mbizotëronte mendimi për të pasur një alfabet me shkronja latine, në krye të këtij aktiviteti ishte shoqëria e mirënjohur Bashkimi “me qendër në Manastir. Shoqëria Bashkimi u bë nismëtarja e thirrjes së kongresit të parë të përgjithshëm për njehsimin e alfabetit në Shqipëri. Ky alfabet i njësuar do të ishte fillimi i letërsisë mbarë shqiptare. Delegatët erdhën nga e gjithë Shqipëria dhe nga të gjitha komunitetet shqiptare të Rumanisë, Italisë, Greqisë, Turqisë, Egjiptit, Amerikës etj. Kryetar i Kongresit u zgjodh Mithat Frashëri, si një nga organizatorët kryesorë të Kongresit dhe redaktor i dy revistave që botoheshin në Selanik, “Liria dhe Dituria”. Sekretare e Kongresit u zgjodh Pareshqevi Qiriazi, mësuese e shkollës së vashave në Korçë. Kongresi u përfaqësua nga 150 të ftuar dhe 50 delegatë, 32 me të drejtë vote dhe 18 pa të drejtë vote, të gjithë atdhetarë dhe dijetarë të kulturave të ndryshme, me dëshirë të zjarrtë për të zgjidhur hallet e vendit, veçanërisht të gjuhës. Këta dijetarë patën vendosmërinë dhe thjeshtësinë të sakrifikonin opinionet e tyre intelektuale për njehsimin e gjuhës shqipe. Kumtesa e priftit katolik Gjergj Fishta nga Shkodra ishte sintezë e mendimit të përgjithshëm atdhetar që gjuha Shqipe të mos shkruhej me shkronja arabe ose greke por me shkronja latine.
Përpjekjet e këtij dijetari e pozicionuan si kryetar organizativ të punës së kongresit i shoqëruar nga 11 anëtarë. Nga kongresi u përzgjodhën dy alfabete, ai i shoqërisë Bashkimi dhe ai i Stambollit. Me kalimin e kohës si alfabet i lehtë për t’u përdorur dhe shtypur fitoi të drejtën alfabeti latin me 36 shkronja, të cilin e përdorim dhe në ditët tona. Vendosmëria për të kthyer sytë nga perëndimi, ishte haptas një shpallje kulturore e pavarësisë, gjë që nuk kaloi pa u vënë re nga qeveria turke dhe kleri serbo-grek.

Punimet e kongresit përveç pathosit intelektual për organizimin e një gjuhe unike shqipe, me karakteristika perëndimore, provokuan dhe marrëdhënie etiko-politike të cilat kulmuan në organizimin e kombit për arritjen e mëvetësisë, ku si qendër kishte përpjekjet për gjuhën. Shpërthimi i shqiptarizmit i kaloi të gjitha parashikimet e armiqve të gjuhës shqipe. Në këtë kohë dolën në dritë rreth 90 gazeta dhe revista në gjuhën shqipe, që botoheshin në Shqipëri dhe në kolonitë shqiptare jashtë vendit. Shoqëritë shqiptare të Selanikut, Shkupit dhe Manastirit u shprehën në mbrojtje të alfabetit shqip. U vendos gjithashtu të mbahej një kongres tjetër në Manastir pas dy vjetësh, për të forcuar infrastrukturën e hapjes së shkollave dhe përgatitjen e kuadrit mësues për gjuhën. Nën frymën atdhetare të Kongresit të Manastirit u projektuan dhe ndërtuan një sërë shkollash si shkolla normale e Elbasanit në 1909 me drejtor Luigj Gurakuqin që do të përgatiste pionier të arsimimit shqip. Shkolla të ngjashme u hapen në Korçë, Vlorë, Berat etj.. Reagimet antishqiptare në lidhje me gjuhën shqipe nuk munguan jo vetëm nga qeveria turke dhe kleri greko – sllav, por dhe nga konservatorët brenda vendit. Xhon turqit me kryetarin e tyre Ferit Pashën, të frikësuar nga shpërthimi i shpejtë i arsimit shqip, reaguan ashpër duke ndaluar shoqëritë, shkollat dhe botimet në shqip. Në mbarë vendin u mbyllën shkolla dhe u internuan drejtuesit si ajo e Vlorës me drejtorin Loni Naci, Gjirokastër me pionierin e arsimit shqip Koto Hoxhën, Korçë me Pandeli Sotirin si themelues të së parës shkollë. Vendimi për unifikimin e alfabetit kaloi në vështirësi të mëdha pasi atdhetarët ABC-ista i parakaluan interesat vetjake në funksion të interesit të madh të kombit. Klubi Bashkimi ishte iniciatori dhe nxitësi më i vëmendshëm i këtij unifikimi, me priftin e kulturuar Gjergj Fishta i cili deklaroi në hapje të seancës plenare “s’kam ardhur për të mbrojtur asnjë alfabet, por të mbroj alfabetin e përbashkët”. Me themelimin e alfabetit të Manastirit, shqiptarët treguan se ishin popull i civilizuar, i cili filloi të standardizojë letërsinë mbarë shqiptare.

Kongresi i Manastirit nuk e përqendroi vëmendjen vetëm në problemin e zgjidhjes së alfabetit të gjuhës, por dhe në çështje të rëndësishme politike. U vendos që të shpallej si klub qendror ai i “Bashkimit” të Manastirit, i cili jo vetëm mundësoi alfabetin e ri, por zbatoi në praktikë duke i njohur gjithë botës aksiomën e famshme shqiptare “një komb, një gjuhë, një ABC”. Rëndësia historike e Kongresit të ABC-së nuk është sfumuar aspak as nga organizimet dhe kongreset e mëvonshme, opinionet politike të kohëve apo lufta e pandërprerë e fqinjëve greko-sllave kundër gjuhës dhe të drejtës historike. Rendësi të veçantë ka dalja në skenën e historisë të kombit të kokave më elitare dhe te kulturuara të rilindjes sonë kombëtare, si Mithat Frashëri, Gjergj Fishta, Imzot Kaçorri, Dom Ndre Mjeda, Parashqevi Qiriazi, Feim Bej Zavalani, Bajo Topalli, Sotir Peci, Luigj Gurakuqi, Shahin Kolonja, etj. Njehsimi i ABC-ve është pema e parë e kongresit, por ka dhe një pemë tjetër më të madhe dhe më të bukur, ajo e bashkimit të shqiptarëve rreth idealit kombëtar.

Sh. F. K. "Jeronim de Rafa" - Çerkez, Kumanovë

14/11/2023

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=848696467049231&id=100057266567253&mibextid=Nif5oz

Si sot para 115-vjetësh u mblodh Kongresi i Manastirit për të njehësuar alfabetin e gjuhës shqipe. Kjo ngjarje ka patur peshën e vet në historinë e arsimit shqiptar, pasi njehësimi i alfabetit jo vetëm që do të bashkonte shqiptarët e të gjitha krahinave gegë e toskë, por gjithashtu do të zgjidhte të gjitha problemet kulturore e gjuhësorë.
Kongresi u mbajt nga data 14-22 nëntor 1908, me thirrjen e klubit “Bashkimi” në qytetin e Manastirit. Të gjithë anëtarët e klubeve dhe shoqërive patriotike do të dërgonin përfaqësuesit e tyre. Ishin gjithsej 50 delegatë, nga të cilët 32 ishin me të drejtë votë ndërsa 18 do të ndiqnin punimet e kongresit pa të drejtë vote. Seancat e ditës së parë dhe të dytë ishin të hapura, për këtë arsye morrën pjesë 400 veta. Seancën e parë e drejtoi Rexhep Hoxha dhe Fehim Zavalani kryetar i klubit “Bashkimi” Manastir.
Kryetari i Kongresit u zgjodh Mithat Frashëri me nënkryetarë Luigj Gurakuqin dhe Gjergj Qiriazin. U caktua komisioni përgjegjës për njehësimin e alfabetit pas dy ditë diskutimesh. Kryetar i komisionit prej 11 anëtarësh ishte Gjergj Fishta dhe Parashqevi Qiriazi sekretare e komisionit. Diskutimi mbi alfabetin u ndal në tre alfabetet që përdoreshin me gjerërisht në atë periudhë që ishin Alfabeti i Stambollit dhe alfabetet e shoqërive “Bashkimi” dhe “Agimi” në Shkodër. Vendimet e kongresit për shkak të shumë pengesave të kohës ishin këto: lënia në përdorim të dy alfabeteve atij të Stambollit me disa ndryshime, por me bazë latine dhe një alfabet krejtësisht latin që ngjasonte me alfabetin e “Bashkimit”, por që u bashkua në të sistemi i shkronjave dyshe. Rrethi i alfabeteve u ngushtua në dy të tillë dhe vendimi për një alfabet të njehësuar do ti lihej kohës.
Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 24/10/2023

Projekte te punuara nga nx. e klasave te VI-ta
Lenda: Arsim teknik dhe Informatike

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 11/10/2023

VIZITË NDËRKULTURORE MES DY SHKOLLAVE - "Bajram Curri" dhe "Jeronim de Rada"

Vizitë ndërkulturore e realizuar në SH.F.M.U. "Bajram Curri" fsh. Shurdhan Komuna e Gilanit R. e Kosovës.

Ishte një kënaqësi e madhe të njiheshim me drejtorin z. Qemajl Ramadani, stafin pedagogjik dhe nxënësit e shkollës "Bajram Curri", ku me një mikpritje shumë të madhe dhe të ngrohtë krijuam partneritetin mes dy shkollave dhe realizuam aktivitete edukativo - kulturore, duke u përfshirë nxënësit me punimet e tyre të grupit letrar të Sh. F. K. "Jeronim de Rada" me punime letrare nga letërsia kombëtare dhe punime të ndeyshmr artistike, gjithashtu edhe me letërsi artistike - poezi nga shkolla "Bajram Curri", kushtuar kryeheroit legjendar "Gjergj Kastriot Skenderbeut" , të gjitha punimet u paraqitën në formë të një mini - ekspozite në hollin e shkollës.

Falëmnderojmë drejtorin e shkollës "Bajram Curri" z. Qemajl Ramadani për bujarinë, mikpritjen madhështore, dashamirësinë, respektin dhe nderin, stafin pedagogjik për kujdesin dhe përkushtimin dinjitoz ndaj arsimtarëve dhe nxënësve.

Sh. F. K. "Jeronim de Rada"
11. 10. 2023

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 30/09/2023

AKTIVITETE NË LËNDËN SHKENCA NATYRORE

Në kuadër të procesit edukativo - arsimor në lëndën e Shkencave natyrore nxënësit e klasave të gjashta realizuan praktikën e mematjeve të trupave të ngurtë dhe të lëngtë.

Lënda: Shkenca natyrore

Tema: "Matja e trupave të ngurtë dhe të lëngtë"- (ushtrime)

Nxënësit: Klasat e gjashta

Mentor: Prof. Shefije Imeri

Sh. F. K. "Jeronim de Rada"' Çerkez

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 19/09/2023

AKTIVITETE NË LËNDËN E BIOLOGJI

Në kuadër të procesit edukativo - arsimor në lëndën e Biologjisë nxënësit e klasave të nënta realizuan praktikën me preparate të gatshme mikroskopike, duke hulumtuar në pjesët e paraqitura në ekran në monitorin e mikroskopit digjital me preparate të gatshme, për t'i shikuar nga afër të gjitha detajet.

Lënda: Biologji

Tema: "Praktikë me preparate të gatshme mikroskopike" - (ushtrime)

Nxënësit: Klasat e nënta

Mentor: Prof. Sevdije Osmani

Sh. F. K. "Jeronim de Rada"' Çerkez

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 19/09/2023

AKTIVITET NË LËNDËT HULUMTIM I VENDLINDJES DHE PROJEKTE NGA ARTI

INTERVISTA E PARË 🎤

Në kuadër të procesit edukativo - arsimor së bashku me nxënësitve klasave të teta, në lëndët Hulumtim i vendlindjes - Trashigimisë dhe Projekte nga Arti, filluan realizimin e projektit për hulumtimin e institucioneve të shfatit Çerkez, objektet e kultit, xhamitë, shkollën dhe objekte të tjera, për të mbledhur informacione mbi historikun e objekteve publike të cilat janë në shërbim të jetës edukative, arsimore, kulturore e fetare e shoqërore. 🕌

Intervistën e parë e realizuan në xhaminë e vjetër të fshatit me drejtuesin e këtij institucioni fetar Hoxhë. Mesud. Ef. Jashari, ku rrëfeu historikun e xhamisë dhe dha mjaftueshëm informacione mbi xhaminë dhe veprimtarinë që realizohet në faltore. 🕌

XHAMIA E VJETËR E FSHATIT ÇERKEZ

Historikisht në vendin e xhamisë së vjetër ka pasur tre xhami, xhamia e parë ka qenë pa minare e ndërtuar në vitet e 50 - ta e improvizuar në formë të xhamisë, ku rolin e minares e ka luajtur shtylla elektrike e fshatit të vendosura dy autoparlantë për thirrjen e ezanit. 🕌

Më pas për herë të dytë në vitin 1979 më iniciativë të fshatarëve vendoset gurëthemeli i xhamisë dhe për herë të tretë mes vitesh 1979 - 1980 u ndërtua xhamia e tretë e kompletuar në formë të plotë me minare dhe të gjitha hapsirat që duhet t'i ketë një xhami. 🕌

Xhamia e vjetër e fshatit Çerkez është renovuar tri herë, për herë të parë në vitin 2008 - të, për herë dyti në vitin 2010 - të dhe për herë të tretë në vitin 2019 - të është renovuar komplet, xhamia edhe zyrtarisht në funksion është e vjetër rreth 40 vite veprimtari fetare. 🕌

Imami i parë i xhamisë së vjetër ka qenë Hafiz. Daut ef. Rexhepi nga fshati Hotël në kohën kur ka shërbyer ky imam fshati kishte diku 15 - të shtëpi, imami i dytë i xhamisë ka qenë Hafiz. Nuhi Efendiu nga fshati Vishticë, imami i tretë ka qenë Hafiz. Zia ef. Jashari, prindi i hoxhës aktual të fshatit Çerkez dhe imami i katërt i xhamisë është Hoxhë. Mesud. Ef. Jashari.

Muezini i parë i xhamisë ka qenë Shabi Alimi, në xhami realizohen aktivitete të ndryshme fetare për të dy gjinitë, sidomos pas luftës për gjininë femrore aktivitetet janë shtuar më shumë në të dyja xhamitë për jetën fetare dhe mësim - besimin.
Xhamia në kapacitetin e sajë i zë 350 - të xhematë, persona, gjatë festave mbushen edhe hapsirat jashtë xhamisë, xhamia është ndërtuar me iniciativën dhe kontributin e vetë fshatarëve të fshatit Çerkez. 🕌

➡️ Intervista u realizua në xhaminë e vjetër të fshatit Çerkez nga nxënësit e klasave të teta të Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez.

➡️ Intervista u realizua me:
Hoxhë. Mesud. Ef. Jashari

➡️ Lënda: Hulumtim i vendlindjes dhe Trashigimi - Projekte nga Arti

➡️ Mentorët:
Prof. Dali Alili - Art figurativ
Prof. Emrah Bilalli - Gjuhë Shqipe
Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez.

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 05/09/2023

PUNIME LETRARE NGA GRUPI LETRAR

Shkëputje të strofave nga poezitë e
Naim Frashërit dhe Gjergj Fishtës, punuar
nga grupi letrar i shkollë "Jeronim de Rada",
05. 09. 2023.

03/09/2023

LAJMËRIM

Lajmërim për nxënësit e Sh.F.K. “Jeronim de Rada”, Çerkez - Kumanovë 📞

Sipas udhëzimit të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, njëzëri i miratuar në Këshillin Arsimor të shkollës “Jeronim de Rada", lajmërohen të gjithë nxënësit që nga klasa e parë deri në klasën e nëntë, që prej nesër 04.09.2023 hyn në fuqi ndalesa absolute e bartjes së telefonave në shkollë dhe përdorimi i kufizuar i telefonave nga arsimtarët. 📞

Çdo prind do ta ketë numrin e telefonit të kujdestarit të klasës, të shërbimit profesional dhe të drejtorit për çdo nevojë të nxënësit.

Ky lajmërim duhet të merret serioz, sepse çdo telefon i zënë në hapsirat e shkollës do të merret dhe nuk do të kthehet deri në fund të vitit shkollor.

Me respekt,
Sh.F.K. “Jeronim de Rada”, Çerkez - Kumanovë

30/08/2023

LAJMËRIM

Të nderuar nxënës, prindër dhe mësimdhënës! 📚✏📔

Ju njoftojmë se viti i ri shkollor 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣/2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣, fillon më 0️⃣1️⃣.0️⃣9️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣ (e premte), sipas këtij orari ndrrimesh:

➡️ Klasët e larta (grupi lëndor) - VI - IX do të fillojnë me mësim paradite - prej orës🕰:
0️⃣7️⃣: 3️⃣0️⃣ 📚✏📔

➡️ Klasët e ulëta: (grupi klasor) - II,III,IV,V do të fillojnë me mësim pasdite prej orës🕰: 1️⃣3️⃣:1️⃣5️⃣ 📚✏📔

➡️ Klasët e para prej orës🕰: 0️⃣9️⃣: 0️⃣0️⃣, nxënësit së bashku me prindërit duhet të jenë të pranishëm në hapsirar e shkollës. 📚✏📔

Është një kënaqësi e veçantë për ne si staf udhëheqës i SH. F. K "Jeronim de Rada"-Çerkez, Kumanovë, që ju nxënës të klasave të para do të filloni vitin e ri shkollor dhe për herë të parë do të uleni në bankat shkollore dhe do t'i mbushni klasat tuaja, duke filluar një udhëtim të rëndësishm për edukimin, arsimimin, dijen, kulturën dhe sfida të tjera brenda procesit edukativo - arsimor. 📚✏📔

Fillim të mbarë dhe shumë suksese 📚📚📚📔✏

Me respekt,
Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 30/08/2023

FALËMNDERIM PUBLIK

Në emër të Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez, në emër të drejtorisë, stafit pedagogjik, mësimdhënësve dhe nxënësve të shkollës, falëmnderojmë Shoqatën "Mërgimtarët e Çerkezit" për kontributin e dhënë në shtrimin e dyshemesë me laminat për paralelet e klasave të para, një investim që kontribon në lehtësimin e zhvillimit të procesit edukoativo - arsimor në kushte më të mira për voglushët e klasave të para.

U jemi shumë mirënjohës për kontributin e tyre që kanë përzgjedhur shkollën tonë.

Me respekt,
Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez
30. 08. 2023

Photos from SHFK "Jeronim De Rada" - Çerkez, Kumanovë's post 26/06/2023

NXËNËSE E GJENERATËS NGA SH. F. K. "Jeronim de Rada" - NAILE MUSTAFI IX - 1

Nxënës të gjeneratës 2019-2023 nga të gjitha shkollat ​​fillore dhe të mesme ️📚 Sot ishte një ditë festive, një ditë kur të gjitha përkushtimet, përpjekjet, mundimet, netët pa gjumë japin frytet e nxënësve të cilët mbaruan shkollimin fillor me rezultate të larta në procesin edukativo - arsimor, garave e aktiviteteve të ndryshme! 👩‍🏫🧑‍🏫

Një ditë kur puna, përkushtimi, risitë e mësimdhënësve manifestohen me krenari që nxënësit me punë dhe angazhim kanë arritur duket qenë të suksesshëm gjatë mësimeve! 🙋‍♀️🙋

Një ditë kur të gjithë prindërit me krenari i gëzohen arritjeve të fëmijëve të tyre🏆🥇 Nxënëse e gjeneratës nga Sh. F. K. "Jeronim de Rada", u shpall Naile Mustafi, në prezencë të kryetarit të Komunës së Kumanovës z. Maksim Dimitrievski, ndau mirënjohje, plaketë me mbishkrim nxënëse e gjenetatës dhe medalion ari me simbol komune, duke i shoqëruar shpërblim simbolik.
Urime të gjithë nxënësve të gjeneratës, jeni krenaria e prindërve, suksesi i shkollave, e ardhmja e Kumanovës! 🎉

Nxënëse e gjeneratës: Naile Mustafi IX -1

Mentor: Prof. Emrah Bilalli

Të shoqëruar në sallë nga drejtori
Prof. Memet Bajrami
Prof. Dali Alili
Prof. Idajete Alili

Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez

14/06/2023

GARA REGJIONALE NË SHKENCA NATYRORE

Në garat e organizuara në nivel regjional në lëndën e Shkencave Natyrore, nxënësit e klasave të pesta të Sh. F. K. "Jeronim de Rada" Çerkez, ishin pjesëmarrës në këto gara për ta përfaqësuar shkollën tonë me rezultat të arritur në vendin e III.

Grara regjionale

Lënda: Shkenca Natyrore

Nxënësit pjesëmarrës në gara:

1. Zehra Ramadani V - 1
2.Rejana Mustafi V - 3

Mentor:
Prof. Sinaj Beqiri

Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez

13/06/2023

GARA REGJIONALE NË BIOLOGJI

Në garat e organizuara në nivel regjional, nxënësit e klasave të teta dhe të nënta të Sh. F. K. "Jeronim de Rada" Çerkez, ishin pjesëmarrës në këto gara për ta përfaqësuar shkollën tonë.

Grara regjionale

Lënda: Biologji

Nxënësit pjesëmarrës në gara:

1. Omer Ramadani VIII - 2
2. Liza Aliu VIII - 3
3. Naile Mustafi IX - 1

Mentor:
Prof. Sevdije Osmani

Sh. F. K. "Jeronim de Rada", Çerkez

Want your school to be the top-listed School/college in Kumanovo?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

🇦🇱Një përmbledhje e gjithë materialit nga programi festiv për festën e Flamurit, video - dhuratë për nxënësit e shkollës...
Në garat e konkursit letrar me poezi në nivel komunal me poezinë "Aflabeti i Gjuhë Shqipe", fituese e VENDIT TË PARË (I)...
KORRI I SHKOLLËS - PJESËMARRJE Me rastin e festës - "Dita e Alfabetit të Gjuhës Shqipe", korri i Sh. F. K. "Jeronim de R...
AKTIVITETE NGA LËNDA E KULTURËS FIZIKE  - PJESË E PROCESIT EDUKATIVO - ARSIMOR 🤸‍♂️🤸‍♀️🤸Nga lënda e Kulturës Fizike në s...
ALFABETI I GJUHËS SHQIPE NGA GRUPI KLASOR Nën udhëheqjen e mësuesve klasor Lumnije Bajrami, Vaid Beqiri dhe Mirsad Islam...
KORRI I SHKOLLËS - KORRISTËT(këngë në programin festiv për 22 Nëntorin - Dita Alfabetit Shqip) Nën udhëheqjen e muzikolo...
ÇMIMI I TRETË PËR PIKTURËFlet fituesja e çmimit të tretë për pikturë me temë për festën e 22 Nëntorit "Dita e Alfabetit ...
KËRCIM MODERN NGA GRUPI I VALLËZIMIT(programi festiv 22 Nëntori - Dita Alfabetit Shqip)Me një entuziazëm të madh dhe pas...

Location

Category

Address

Kumanovo
1300
Other Schools in Kumanovo (show all)
Studio mtq Studio mtq
III MUB 56 I Cupino Brdo1(Proevski Sokak)
Kumanovo, 1300

Centar za NEFORMALNO OBRAZOVANIE + 389 31 422 608 070 334 729

Malac Genijalac - Kumanovo Malac Genijalac - Kumanovo
Народна револуција бр. 48
Kumanovo

Најдоброто училиште за менталнна аритметика ,,Малац Ге

Prizma - Центар за неформално образование ,,Призма" Prizma - Центар за неформално образование ,,Призма"
Srekjko Puzhaljka 3
Kumanovo, 1300

Центарот за неформално образование „Призма“ нуди раз

Select - Центар за странски јазици Select - Центар за странски јазици
Tode Dumba 101a
Kumanovo, 1300

Центар за странски јазици - Centre for foreign languages

Trekëndëshi didaktik Trekëndëshi didaktik
Kumanovo, 1315

www.trekendeshididaktik.wordpress.com

Bujinkan Tori-Macedonia Bujinkan Tori-Macedonia
Kumanovo, 1300

Bujinkan Tori is founded by Shihan Nedeljko Ashanin, and Bujinkan Tori Kumanovo is founded by Sensei

Перципио Перципио
Ilindenska 40/2
Kumanovo, 1300

Центарот за личен и креативен развој „ПЕРЦИПИО“ пром?

Вук Караџиќ Вук Караџиќ
Ulica Braca Filipovic Br. 17
Kumanovo, 1300

ВЕБ СТРАНА http://vukkaradzik.weebly.com YOUTUBE www.youtube.com/channel/UC5czeqafHAnQ-f8bn9n6E2w