A-1 coaching & computer institute

A-1 coaching & computer institute UP BOARD, CBSE BOARD, ICSE BOARD(6 TO 12)
ALL COMPUTER COURSES( CCC, DCA, ADCA, BCA, TALLY, etc..) Preparation for all competitive exam. And spoken classes

ALL COMPUTER COURSES( CCC, DCA, ADCA, BCA, TALLY, etc..)
------------------------------------------------------------
Preparation for all competitive
------------------------------------------------------------UP BOARD, CBSE BOARD, ICSE BOARD(6 TO 12)
------------------------------------------------------------

कुछ नशा तिरंगे की आन का है, कुछ नशा मातृभूमि की शान का है। हम लहराएंगे हर जगह ये तिरंगा, नशा ये हिंदुस्तान की शान का है|...
26/01/2022

कुछ नशा तिरंगे की आन का है, कुछ नशा मातृभूमि की शान का है। हम लहराएंगे हर जगह ये तिरंगा, नशा ये हिंदुस्तान की शान का है||
🇮🇳🌹गणतंत्र दिवस की हार्दिक शुभकामनाएं🌹🇮🇳

31/12/2021

सुख, सम्पति, स्वरुप, संयम, सादगी, सफलता, साधना, संस्कार, स्वास्थ्य, सम्मान, शान्ति एवं समृध्दि की मंगलकामनाओं के साथ मेरे एवं मेरे परिवार की तरफ से आप एवं आप के परिवार को
*नववर्ष_2022 की हार्दिक शुभकामनाएं !*

🙏 *JD* 🙏

15/09/2021

Get
DCA, ADCA, TALLY
CONTACT:-
8948932201

13/11/2020

दीपावली की हार्दिक शुभकामनाएं।

10/03/2020

आपको व आपके परिवार को होली की हार्दिक शुभकामनाएं!
HAPPY HOLI!!

27/02/2020

Add- पहाड़ीपुर, गड़वार रोड, बलिया (हनुमान मंदिर के पास) 277001

11/02/2020

Coaching shifted
New address- GARWAR ROAD, PAHARIPUR(Near Hanuaman Mandir)
BALLIA

29/01/2020

https://www.facebook.com/Jitendarpandey30/

Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 2 An Astrologer’s Day
STORY at a Glance

Once in a town on a busy crossing an astrologer used to sit under a tamarind tree from morning till evening. He was so dressed and with all his equipments spread before him that the people were attracted towards him in a large number. He also answered their questions in such a way that most of them were satisfied. One evening when the astrologer was ready to go home, a man came to him and pressured him to answer his questions. Under the pressure of his client he had to answer his questions. As soon as the man lit his cigar, the astrologer caught a glimpse of his face by the matchlight. The astrologer felt uncomfortable yet he gathered courage.

The man said, “Shall I succeed in my present search ?” The astrologer said, “You were left for dead. Am I right ?” “Ah, tell me more.” “A knife has passed through you.once ?” said the astrologer. “Good fellow !” He bared his chest to show the scar. “What else ?” “And then you were pushed into a well near by in the field. You were left for dead.” “I should have been dead if some passer-by had not chanced to peep into the well.” exclaimed the other overwhelmed by enthusiasm. “When shall I get at him ?” he asked, clenching his fist. “In the next world,” answered the astrologer. “He died four months ago irrä far off town. You will never see any more of him.” The other groaned on hearing it. The astrologer proceeded.” “Guru Nayak….”5.30g! WET “You know my name also ! the other said in a surprise.”

“I know everything, Guru Nayak. Listen to me carefully. Your village is two days journey in the north. Take the next train and go away. There is a danger to your life if you go away from home. Take this sacred ash and rub it on your forehead and go home. Never travel southward again.” The astrologer also told him that his enemy was crushed under a lorry and died. Hearing this the man was delighted. He gave the astrologer a handful of coins and went away. Now it was too late. The astrologer picked up his articles and reached home. His wife was waiting for him anxiously. After dinner he told her the whole story how he misguided his enemy and assured him that his enemy was not alive. So, he left his search. In this way from that day he was the most carefree man.

कहानी पर एक दृष्टि

एक बार एक नगर में एक ज्योतिषी इमली के पेड़ के नीचे एक व्यस्त चौराहे पर सवेरे से शाम तक बैठा करता था। वह ऐसे वस्त्र पहनता था और अपना सारा सामान अपने सामने इस प्रकार फैला लेता था कि बड़ी :संख्या में लोग उसकी ओर आकर्षित होते थे। वह उनके अधिकांश प्रश्नों के उत्तर भी इस प्रकार देता था कि उनमें से अधिकांश सन्तुष्ट हो जाते थे। एक दिन शाम को जब ज्योतिषी घर जाने को तैयार था, तब एक आदमी उसके पास आया और अपने प्रश्नों के उत्तर देने के लिए उस पर दबाव डाला। अपने ग्राहक के दबाव में उसके प्रश्नों के उत्तर उसे देने पड़े। ज्योंही उस व्यक्ति ने अपना सिगार जलाया, माचिस की रोशनी में ज्योतिषी ने उस व्यक्ति के चेहरे की झलक देखी। ज्योतिषी परेशान हो गया किन्तु उसने साहस बटोरी। उस व्यक्ति ने कहा, “क्या मैं अपनी वर्तमान तलाश में सफल होऊँगा या नहीं ?” ज्योतिषी ने कहा, “तुम मृतप्रायः छोड़ दिए गए थे। क्या मैं ठीक हूँ?.

अरे, मुझे कुछ और बताओ।” एक बार तुम्हारे ऊपर चाकू से वार हुआ।” ज्योतिषी ने कहा। अच्छे व्यक्ति,” उसने अपने घाव दिखाने के लिए छाती खोली। और भी कुछ ?” और फिर तुम्हें खेत में पास के कुएँ में धकेल दिया गया। तुम्हें मृतप्रायः छोड़ा गया।” यदि कुछ व्यक्ति जो उस रास्ते से जा रहे थे कुएँ में न झाँकते तो मैं मर गया होता।’ दूसरा व्यक्ति चिल्लाया। वह आदमी जोश में भर गया। अपनी मुट्ठी मारते हुए उसने पूछा, “मैं उसे कब पकड़ पाऊँगा ?”अगले संसार में,” ज्योतिषी ने उत्तर दिया, “वह चार महीने पूर्व एक दूर के नगर में मर गया। तुम उसे अब कभी नहीं देख पाओगे।’ यह सुनकर दूसरा व्यक्ति गुर्राया। ज्योतिषी ने आगे कहा— गुरु नायक !”

आप मेरा नाम भी जानते हो।’ दूसरे व्यक्ति ने आश्चर्य से कहा।। “ऐ गुरु नायक, मैं सभी कुछ जानता हूँ। मेरी बात ध्यान से सुनो। तुम्हारा गाँव उत्तर की ओर है। यात्रा में दो दिन लगते हैं। अगली गाड़ी पकड़ो और यहाँ से चले जाओ। यदि तुम घर से बाहर जाओगे तब तुम्हारे जीवन को खतरा है। यह पवित्र राख लो और इसे अपने माथे पर मलो और घर जाओ। दक्षिण की ओर पुनः यात्रा मत करना।” ज्योतिषी ने यह भी बताया कि उसका शत्रु एक लॉरी के नीचे कुचल गया और मर गया। यह सुनकर वह व्यक्ति बहुत प्रसन्न हुआ। उसने ज्योतिषी को एक मुट्ठी भर सिक्के दे दिए और चला गया। अब बहुत देर हो गई थी। ज्योतिषी ने अपना सामान उठाया और घर पहुँच गया। उसकी पत्नी उत्सुकता से उसकी प्रतीक्षा कर रही थी। रात्रि भोजन के बाद उसने उसे पूरी कहानी सुना दी कि किस प्रकार उसने अपने दुश्मन को बहकाया और उसे विश्वास दिला दिया कि उसका दुश्मन जीवित नहीं है। इसलिए उसने अपनी तलाश छोड़ दी। इस प्रकार उस दिन से वह अत्यन्त निश्चिन्त व्यक्ति था।

Understanding the Text

Short Answer Type Questions

Answer two of the following questions in not more than 30 words each:
Question 1.
Who was this astrologer ? Why did he leave his house ? . [2013, 15, 18]
(ज्योतिषी कौन था ? उसने अपना घर क्यों छोड़ा ?)
Answer.
This astrologer was the son of a farmer. He had murdered a man. He was a convict. So he left his home without telling anybody.
(यह ज्योतिषी एक किसान का बेटा था। उसने एक व्यक्ति की हत्या कर दी थी। अतः वह एक अपराधी था। इसलिए उसने बिना किसी को बताए हुए अपना घर छोड़ दिया।)

Question 2.
Why did he choose this profession ?
(उसने यह व्यवसाय क्यों चुना ?)
Answer.
He chose this profession so that he might not be traced out by his enemy.
(उसने यह व्यवसाय इसलिए चुना ताकि उसका दुश्मन उसका पता न लगा सके।)

Question 3.
What place did he choose for it ? How was it a suitable place ?
(उसने इसके लिए कौन-सा स्थान चुना ? क्या यह एक उपयुक्त स्थान था ?)
Answer.
He chose a place near a busy crossing under a tamarind tree. It was a suitable place because the people of all trades passed by that way.
(उसने एक व्यस्त चौराहे के पास इमली के पेड़ के नीचे एक स्थान चुना। यह उपयुक्त स्थान था क्योंकि सभी व्यवसायों के व्यक्ति उस रास्ते से गुजरते थे।)

Question 4.
What are the equipments of an astrologer which he took with him ?
(ज्योतिषी का क्या सामान था जिसे उसने अपने साथ रखा ?)
Answer.
He took with him a dozen cowrie shells, a square of cloth with obscure mystic charts on it, a note book and a bundle of palmyra writings.
(उसने अपने पास एक दर्जन कौड़ी, एक चौकोर कपड़े का टुकड़ा जिस पर अस्पष्ट गहन चार्ट बने हुए थे, एक नोट बुक तथा खजूर की पत्तियों पर लिखे हुए कुछ लेख रखे।)

Question 5.
How did he look like an astrologer ?
(वह एक ज्योतिषी की भाँति कैसे दिखाई पड़ता था?)
Answer.
He looked like an astrologer because he had rubbed pious dust and vermilion on his forehead, a saffron coloured turban on his head, dark and long whiskers with all the equipments of an astrologer spread before him.
(वह एक ज्योतिषी की भाँति मालूम पड़ता था क्योंकि उसने अपने माथे पर पवित्र राख और सिन्दूर लगा रखा था, एक गेरुआ रंग का साफा सिर पर बाँध लिया था, काली और लम्बी मूंछे थीं तथा एक ज्योतिषी का सारा सामान अपने सामने फैला रखा था।)

Question 6.
What did his clients find in his eyes ? How did they feel ?
(उसके ग्राहक उसकी आँखों में क्या पाते थे ? वे कैसा अनुभव करते थे ?)
Answer.
His clients found a prophetic light in his eyes. They felt comforted.
(उसके ग्राहक उसकी आँखों में एक भविष्यवक्ता का प्रकाश पाते थे। उन्हें आराम मिलता था।)

Question 7.
Could he satisfy his customers ? How ?
(क्या वह अपने ग्राहकों को सन्तुष्ट कर देता था ? कैसे ?)
Answer.
He satisfied his customers because he had studied about the general problems of the people. He had much experience. He had a good common sense. He gave such answers as satisfied all.
(वह अपने ग्राहकों को सन्तुष्ट कर देता था क्योंकि उसने लोगों की सामान्य समस्याओं का अध्ययन किया था। उसे काफी अनुभव था। उसे सामान्य ज्ञान भी था। वह ऐसे उत्तर देता था जो सभी को सन्तुष्ट कर देते थे।),

Question 8.
What trick did he use in making a guess of the problems of his client ?
(अपने ग्राहकों की समस्याओं का अनुमान लगाने में वह किस युक्ति का प्रयोग करता था?)
Answer.
In making a guess of the problems of his clients, he let them speak first as much as they could. He listened to them patiently and guessed about their problems.
(अपने ग्राहकों की समस्याओं का अनुमान लगाने में वह पहले उन्हीं को बोलने देता था जितनां वे ब्रोल सकें। वह उन्हें ध्यान से सुनता था और उनकी समस्याओं का अनुमान लगाता था।)

Question 9.
What fee did he charge from his clients ?
(अपने ग्राहकों से वह कितनी फीस लेता था ?)
Answer.
He charged three pies per question from his clients.
(अपने ग्राहकों से वह तीन पैसे प्रति प्रश्न लेता था।)

Question 10.
What was the usual time which he devoted to his profession?
(वह अपने व्यवसाय में साधारणतः कितना समय लगाता था ?)
Answer.
Usually he started his profession at mid-day and continued till late in the evening
(साधारणतः वह अपना व्यवसाय दोपहर के समय आरम्भ करता था और देर शाम तक जारी रखता था।

Question 11.
Who happened to come to him one day when he was ready to go home ?
(जब एक दिन वह घर जाने के लिए तैयार था तब कौन आया ?)

Or

What happened one evening when the astrologer was preparing to go home? [2013]
(एक दिन शाम को जब ज्योतिषी घर जाने की तैयारी कर रहा था तब क्या हुआ ?)

Or

Why did the astrologer feel very uncomfortable in the presence of the stranger ? [2011]
(आगन्तुक की उपस्थिति में ज्योतिषी ने बेचैनी का अनुभव क्यों किया ?)

Or

What made the astrologer feel uncomfortable? [2017]
(किस बात ने ज्योतिषी को बेचैन कर दिया?)
Answer.
One day when he was ready to go home, a man named Guru Nayak came to him in the dark. He was the astrologer’s enemy and he was in search of him. So he felt very uncomfortable in his presence.
(एक दिन जब वह घर जाने को तैयार था तब अँधेरे में उसके पास एक गुरु नायक नामक व्यक्ति आया। वह ज्योतिषी का दुश्मन था और वह उसकी तलाश में था। अतः वह उसकी उपस्थिति में बड़ा बेचैन रहा।)

Question 12.
Who recognised whom and who did not recognise ?
(किसने किसको पहचाना और किसने नहीं पहचाना ?) ।
Answer.
The astrologer recognised the man but the man did not recognise the astrologer.
(ज्योतिषी ने उस व्यक्ति को पहचान लिया किन्तु वह व्यक्ति ज्योतिषी को नहीं पहचान पाया।)

Question 13.
How did the astrologer behave with him ?
(ज्योतिषी ने उसके साथ कैसा व्यवहार किया ?)
Answer.
The astrologer behaved with him like a client. He did not let him know about himself.
(ज्योतिषी ने उसके साथ एक ग्राहक जैसा व्यवहार किया। उसे अपने विषय में कुछ नहीं जानने दिया।)

Question 14.
Did the astrologer answer his questions willingly? How?
(क्या ज्योतिषी ने उसके प्रश्नों के उत्तर राजी से दिए ? कैसे ?)
Answer.
The astrologer did not answer his questions willingly. First of all, he refused him. At this the man held his wrist and threatened him that he would not let him go home until he answered his questions. Then, the astrologer agreed to answer his questions..

(ज्योतिषी ने उसके प्रश्नों के उत्तर राजी से नहीं दिए। पहले उसने उसे मना कर दिया। इस पर उस व्यक्ति ने उसकी कलाई पकड़ ली और उसे धमकाया कि जब तक वह उसके प्रश्नों के उत्तर नहीं दे देता वह उसे घर नहीं जाने देगा। तब ज्योतिषी उत्तर देने को राजी हुआ।) ।

Question 15.
What was the load that the astrologer had been keeping in his mind and , how did he get rid of it?
(वह कौन-सा बोझ था जो ज्योतिषी अपने मस्तिष्क में रखे हुए था और उसने इससे कैसे छुटकारा पाया ?)

Or

How did the astrologer in the story ‘An Astrologer’s Day. get freedom from fear of revenge and punishment ? [2010, 12]
(ज्योतिषी ने AnAstrologer’s Day’ कहानी में बदले के भय और दण्ड से कैसे मुक्ति पाई ?)

Or

What was the advice astrologer gave the stranger ? [2014]
(ज्योतिषी ने उस आगन्तुक को क्या नसीहत दी ?)

Or

How could the astrologer get rid of the stranger ? . [2015, 18]
(ज्योतिषी, आगन्तुक से कैसे छुटकारा पा सका ?)
Answer.
The astrologer had murdered a man. So, he was always in fear of being caught. One day his enemy came before him in the dark of evening as his customer. The astrologer recognised him. So by his clever trick he made him assure that his enemy had died long before. So, he should leave his search and return home. Thus, he got rid of the load which he had been keeping in his mind.

(ज्योतिषी ने एक व्यक्ति की हत्या कर दी थी। इसलिए वह सदा पकड़े जाने के भय में रहता था। एक दिन शाम के अँधेरे में उसका दुश्मन उसके सामने ग्राहक के रूप में आ गया। ज्योतिषी उसे पहचान गया। अतः उसने चालाकी से उसे यह यकीन दिला दिया कि उसका दुश्मन काफी पहले मर गया है। अतः उसे उसकी खोज छोड़ देनी चाहिए और घर लौट जाना चाहिए। इस प्रकार उसने उस बोझ से छुटकारा पा लिया जिसे वह अपने मस्तिष्क में रखे हुआ था।)

Question 16.
How much amount did the man give to the astrologer ? :
(उस व्यक्ति ने ज्योतिषी को कितना धन दिया ?)
Answer.
The man gave the astrologer all the money that he had.
(उस व्यक्ति ने ज्योतिषी को वह सारा धन दे दिया जो उसके पास था।)।

Question 17.
When did the astrologer reach home? Whom did he see at the door ?
(ज्योतिषी घर कब पहुँचा? उसने दरवाजे पर किसको देखा ?)
Answer.
The astrologer reached home at mid-night. He saw his wife at the door waiting for him anxiously
(ज्योतिषी घर अर्द्धरात्रि के समय पहुँचा। उसने दरवाजे पर अपनी स्त्री को व्याकुलता से उसकी प्रतीक्षा करते हुए देखा।)

Question 18.
What did the astrologer do when his wife asked him the explanation of being late ?
(ज्योतिषी ने उस समय क्या किया जब उसकी पत्नी ने उससे देर होने का कारण पूछा ?)
Answer.
When his wife asked him the explanation of being late, he piled a lot of money before her.
(जब उसकी पत्नी ने उससे देर होने का कारण पूछा तब उसने उसके सामने ढेर सारे धन का ढेर लगा दिया।)

Question 19.
What was its reaction on his wife ?
(उसकी पत्नी पर इसकी क्या प्रतिक्रिया हुई ?) ।
Answer.
Seeing so much money his wife was overjoyed.
(इतना सारा धन देखकर उसकी पत्नी अत्यन्त प्रसन्न हो गई।)।

Question 20.
What plan did his wife make to spend the money ?
(धन को खर्च करने के विषय में उसकी पत्नी ने क्या योजना बनाई ?)
Answer.
His wife decided to buy some jaggery and coconut to prepare some sweets for her child.
(उसकी पत्नी ने एक प्रकार की चीनी और नारियल खरीदने का निश्चय किया कि वह अपने बच्चे के लिए कुछ मिठाई बना सके।)

Question 21.
When did the astrologer tell his wife the reason of his being late ?
(ज्योतिषी ने अपनी पत्नी को देरी होने का कारण कब बताया ?)

Or

What did the astrologer tell her wife after dinner ? [2017, 18]
(रात्रि के भोजन के बाद ज्योतिषी ने अपनी पत्नी से क्या कहा ?)
Answer.
After taking dinner, the astrologer told his wife the reason of his being late.
(रात्रि का भोजन करने के बाद ज्योतिषी ने अपनी पत्नी को देरी होने का कारण बताया।)

Question 22.
What reason did he tell her ?
(उसने उसे क्या कारण बताया ?)
Answer.
He told her that a client came to him when he was ready to come home.
(उसने उसे बताया कि जब वह घर आने को तैयार थी तभी एक ग्राहक आ गया।)

Question 23.
Where is the climax of the story ? How does the story end ?
(कहानी की चरम सीमा कहाँ है ? कहानी का अन्त कैसे होता है ?)
Answer.
The climax of the story is when the client returns fully satisfied. The story ends in a happy mood.
(कहानी की चरम सीमा वहीं पर होती है जहाँ ग्राहक पूर्ण सन्तुष्ट होकर लौट जाता है। कहानी का आनन्द के वातावरण में अन्त होता है।)

Question 24.
What did the astrologer tell Guru Nayak about his enemy’s death ?
(ज्योतिषी ने गुरु नायक को उसके दुश्मन की मृत्यु के विषय में क्या बताया ?)

Or

What advice did the astrologer give the stranger ? [2012, 17, 18]
(ज्योतिषी ने उस अनजान व्यक्ति को क्या शिक्षा दी ?)
Answer.
The astrologer told Guru Nayak that his enemy had died long before. So he should leave his search and return home.
(ज्योतिषी ने गुरु नायक को बताया कि उसका शत्रु काफी समय पहले मर गया है। अत: उसे तलाश छोड़ देनी चाहिए और घर लौट जाना चाहिए।)।

Question 25.
How did the astrologer earn his living ? Why was he forced to hide his identity? [2009, 18]
(ज्योतिषी अपनी जीविका कैसे कमाता था ? वह अपनी पहचान क्यों छिपाता था ?)
Answer. .
The astrologer had a saffron turban on his head. He applied sandal paste on his forehead. Thus he hide his identity and began to sit under a tamarind tree. He answered the questions satisfactorily of the customers and charged three pies as fees from them. He earned a lot of money daily.

(ज्योतिषी ने अपने सिर पर नारंगी रंग की पगड़ी बाँधी और मस्तिष्क पर चन्दन का लेप लगाया। इस प्रकार उसने अपनी पहचान को छिपाया और एक इमली के पेड़ के नीचे बैठने लगा। वह अपने ग्राहकों के प्रश्नों के उत्तर सन्तोषजनक रूप से देता था और उनसे अपनी फीस के रूप में तीन पैसे वसूलता था। वह रोजाना बहुत धन कमाता था।)

Question 26.
Why did the astrologer advise the stranger never to travel southward ? [2009,12]
(ज्योतिषी ने अजनबी को दक्षिण दिशा में यात्रा न करने की क्यों सलाह दी ?)
Answer.
The astrologer advised stranger never to travel southward because he lived in this direction himself. And he was his enemy.
(ज्योतिष में अजनी को दक्षिण दिशं की यात्रा न करने की सलाह दी क्योंकि वह स्वयं उस दिशा में रहता था और क्ह उसका शत्रु था।

UP BOARD, CBSE BOARD, ICSE BOARD(6 TO 12)
ALL COMPUTER COURSES( CCC, DCA, ADCA, BCA, TALLY, etc..)
Preparation for all competitive exam.
And spoken classes

29/01/2020

https://www.facebook.com/Jitendarpandey30/
Class 12 English Poetry Short Stories Chapter 1 The Gold Watch
STORY at a Glance

AS Sanku was a low-paid worker at a factory. He was very poor. His mother had died. He had a wife and two children. A third child was expected to come soon. He had to take loan from his fund to attend the death anniversary of his mother. So he was to pay the loan with interest. He owed some money to the store-keeper and tea- vendor. He owed some money to the fish woman also. There were also some other urgent needs of the family.

Thus Sanku was surrounded by many domestic problems. He was so much worried that he could not sleep in the night also. He was very much confused and disturbed. He tried to find out the way to end his misery. But he could not get any solution. Sanku had seen a gold watch on the table of the engineer. The engineer was his boss. He had seen that the watch remained lying on the table when the engineer went on lunch. So Sanku was tempted to steal it. He had no other alternative to solve his problems. He thought he would get a considerable amount of money by selling it. One day at 1 o’clock the bell rang for interval. Everybody was in a hurry to go out. The engineer also went home. His watch was still lying on the table. There was nobody in the office. So Sanku thought it was the best time to steal the watch. He went into the office. But he was very nervous. He was afraid of being caught red-handed. His heart throbbed. But his urgent needs prompted him not to go back. So he gathered courage and put the watch into his pocket with trembling hands. Then he came out.

Now he was again trembling with fear. He doubted that somebody had seen him. He thought he would be checked by the watchman at the gate. He would be dismissed from his service. So he was again much confused. He could not control his feelings. So he again went to the office, saw in all directions and put the watch back at its place. Thus his problems and miseries remained unsolved.

कहानी पर एक दृष्टि

संकू एके कारखाने में कम वेतन वाला मजदूर था। वह बहुत गरीब था। उसकी माता का देहान्त हो गया था। उसकी एक पत्नी और दो बच्चे थे। एक तीसरे बच्चे के आने की शीघ्र आशा थी। उसे अपनी माँ की बरसी में जाने के लिए अपने फण्ड में से कर्जा लेना पड़ा था। इसलिए उसे वह कर्जा ब्याज सहित चुकाना था। कुछ धन उसे दुकानदार को तथा कुछ धन चाय वाले को देना था। मछली वाली औरत का भी धन उधार था। परिवार की और बहुत-सी जरूरी आवश्यकताएँ थीं।।

इस प्रकार संकू अनेक घरेलू समस्याओं से घिरा हुआ था। वह इतना परेशान था कि रात को सों भी नहीं सकता था। वह बड़ा घबराया हुआ और चिन्तित था। वह अपने इन दुःखों को समाप्त करने का तरीका ढूंढ़ने की कोशिश करता था। किन्तु कोई हल नहीं ढूंढ़ सका। संकू ने इन्जीनियर की मेज पर एक सोने की घड़ी देखी। इन्जीनियर उसका अफसर था। उसने देखा कि जब इन्जीनियर दोपहर का भोजन करने जाता था तब भी घड़ी वहीं पड़ी रहती थी। इसलिए संकू को लालच आ गया कि वह उसे चुरा ले। अपनी समस्याओं को हल करने का उसके पास कोई और विकल्प था भी नहीं। उसने सोचा कि इसे बेचकर उसे काफी धन मिल जाएगा। एक दिन दोपहर को एक बजे मध्यान्तर की घण्टी बजी। प्रत्येक व्यक्ति बाहर जाने के लिए जल्दी में था। इन्जीनियर साहब भी घर चले गए। उनकी घड़ी अब भी मेज पर पड़ी थी। दफ्तर में कोई व्यक्ति नहीं था। इसलिए संकू ने सोचा कि घड़ी चुराने का यह सबसे अच्छा समय है। वह दफ्तर में गया। किन्तु वह बहुत घबराया हुआ था। उसे रंगे हाथों पकड़े जाने का भय था। उसका हृदय धड़क रहा था। किन्तु उसकी जरूरी

आवश्यकताएँ उसे पीछे न हटने के लिए प्रेरित कर रही थीं। इसलिए उसने साहस बटोरा और काँपते हुए हाथों से घड़ी को अपनी जेब में रख लिया। फिर वह बाहर आया। अब वह पुन: भय से काँप रहा था। उसे सन्देह हुआ कि किसी ने उसे देख लिया है। उसने सोचा कि गेट पर चौकीदार उसे रोक लेगा। उसे नौकरी से हटा दिया जाएगा। वह पुनः घबरा गया। वह अपनी भावनाओं पर नियन्त्रण न कर सका। इसलिए वह दफ्तर में पुनः गया। चारों ओर देखा और घड़ी को वापस उसी स्थान पर रख दिया। इस प्रकार उसकी समस्याएँ और दुःख बिना हल किए ही रहे।

Understanding the Text

Short Answer Type Questions

Answer two of the following questions in not more than 30 words each :
Question 1.
Where did Sanku work? [2012]
(संकू कहाँ कार्य करता था ?)
Answer.
Sanku worked in a factory.
(संकू एक कारखाने में काम करता था।).

Question 2.
What were Sanku’s problems and how did he plan to solve them ? [2009, 12, 17, 18]
(संकू की क्या समस्याएँ थीं और उन्हें हल करने के लिए उसने क्या योजना बनाई ?)
Answer.
There were mainly two problems before Sanku :
(1) to meet the expenses of his family in his small income, and
(2) to repay the loan which he owed to different people. Sanku had only one way to solve these problems, to pick up the gold watch from the office table of his officer and to get money by selling it.

(संकू के सामने दो मुख्य समस्याएँ थीं
(1) अपनी छोटी आमदनी में परिवार के खर्चे को पूरा करना, और
(2) वह कर्जा चुकाना जो उसने भिन्न-भिन्न लोगों से ले रखा था। संकू के सामने इन समस्याओं को हल करने का एक ही रास्ता था कि वह अपने अफसर के दफ्तर की मेज से घड़ी उठाए और उसे बेचकर धन प्राप्त करे।)

Question 3.
What time of the day did Sanku think was the most suitable for stealing the gold watch and why?[2014]
(सोने की घड़ी चुराने के लिए संकू ने सबसे उपयुक्त समय कौन-सा सोचा और क्यों ?)
Answer.
Sanku thought that interval was the most suitable time for stealing the gold watch because at this time everyone went out for lunch.
(संकू ने सोचा कि मध्यान्तर का समय सोने की घड़ी चुराने के लिए सबसे उपयुक्त समय है, क्योंकि इस समय सभी लोग दोपहर के भोजन के लिए बाहर जाते हैं।)।

Question 4.
What did Sanku’s wife ask him to bring from the market ? [2016]
(संकू की पत्नी ने उससे बाजार से क्या लाने को कहा ?)
Answer.
Sanku’s wife asked him to bring from the market ointment for the sores on her child’s body and two bananas also.
(संकू की पत्नी ने उससे बाजार से अपने बच्चे के शरीर पर हो रहे घावों के लिए मरहम और दो केले लाने को कहा।)

Question 5.
What stopped Sanku from stealing the watch in the beginning ?
(आरम्भ में संकू को कौन-सी बात ने घड़ी चुराने से रोका ?) [2018]
Answer.
Sanku was afraid of being caught. So this thing stopped Sanku from stealing the watch.
(संकू को पकड़े जाने का भय था। इस बात ने उसे घड़ी चुराने से रोका।)

Question 6.
Why could he no longer postpone the act of stealing ?
(चोरी करने के कार्य को वह और अधिक क्यों नहीं टाल सका ?)
Answer.
Sanku had many urgent needs. He needed money very soon. So he could no longer postpone the act of stealing.
(संकू की बहुत-सी जरूरी आवश्यकताएँ थीं। उसे बहुत शीघ्र धन की आवश्यकता थी। इसलिए वह चोरी करने के काम को और अधिक नहीं टाल सका।)

Question 7.
What made Sanku decide that he had no other choice but to steal ? [2009]
(कौन-सी बात ने संकू को यह निश्चय करने के लिए बाध्य किया कि चोरी करने के अतिरिक्त उसके पास और कोई विकल्प नहीं है ?)

Or

Why did Sanku steal the watch ? [2010, 15, 16, 18]
(संकू ने घड़ी क्यों चुराई ?)
Answer.
Sanku’s urgent needs and pressure of the people to pay loan made him decide that he had no other choice but to steal.
(संकू की आवश्यकताओं ने तथा लोगों के दबाव ने कि वह कर्जा चुकाए, यह निश्चय करने के लिए बाध्य कर दिया कि चोरी करने के अतिरिक्त उसके पास अन्य कोई विकल्प नहीं है।)

Question 8.
Describe how Sanku steals the gold watch ?
(वर्णन कीजिए कि संकू सोने की घड़ी कैसे चुराता है ?)

Or

At what time did Sanku decide to steal the watch and why? [2014]
(संकू ने घड़ी को किस समय और क्यों चुराने का निश्चय किया?)
Answer.
One day Sanku saw that his engineer had gone to lunch and his watch was lying on his table. So he went into the office, looked all around him and put the watch into his pocket with trembling hands.
(एक दिन संकू ने देखा कि उसका इन्जीनियर दोपहर के भोजन पर गया हुआ है और उसकी घड़ी उसकी मेज पर पड़ी हुई है। अत: वह दफ्तर में गया, अपने चारों ओर देखा और काँपते हुए हाथों से घड़ी को जेब में रख लिया।)

Question 9.
Why did Sanku curse himself ? [2011, 18]
(संकू ने स्वयं को क्यों कोसा ?)
Answer.
When Sanku knew that his wife was pregnant, he thought that it would be another burden on him. So he cursed himself.
(जब संकू को पता लगा कि उसकी पत्नी गर्भवती है, तब उसने सोचा कि यह उस पर एक दूसरा बोझ होगा। अत: उसने स्वयं को कोसा।)

Question 10.
What were Sanku’s feelings before stealing the watch? .
(घड़ी चुराने से पहले संकू की क्या भावनाएँ थीं ?)

Or

Why did Sanku hesitate and was afraid of stealing the watch in the beginning? [2014]
(आरम्भ में संकू घड़ी चुराने से क्यों भयभीत था और क्यों संकोच कर रहा था?)
Answer.
Sanku was much afraid before stealing the watch. He feared that someone might see him. He was nervous. His heart throbbed.
(संकू घड़ी को चुराने से पहले भयभीत था। उसे भय था कि कोई उसे देख न ले। वह घबराया हुआ था। उसका हृदय धड़क रहा था।)

Question 11.
What thoughts troubled Sanku after committing the theft ? [2015, 17, 18]
(चोरी करने के बाद कौन-से विचार संकू को परेशान कर रहे थे ?)

Or

Describe the behaviour of Sanku after he had committed the theft.
(चोरी करने के बाद संकू के व्यवहार को वर्णन कीजिए।)

Or

Why did Sanku feel suffocated?[2017] |
(संकू ने घुटन महसूस क्यों की?)
Answer.
After committing the theft Sanku feared that somebody had seen him stealing the watch. He would be caught as a thief. He would be dismissed. These thoughts troubled Sanku very much.

(चोरी करने के बाद संकू को यह भय हुआ कि किसी ने उसे घड़ी चुराते हुए देख लिया होगा। वह चोर मानकर पकड़ा जाएगा। उसे नौकरी से हटा दिया जाएगा। इन विचारों ने संकू को बहुत परेशान किया।)

Question 12.
‘Sanku was essentially an honest man.’Do you agree with the statement? Give reasons in support of your
[2010,1]
(‘संकू निश्चित रूप से एक ईमानदार व्यक्ति था। क्या आप इस कथन से सहमत हैं ? अपने उत्तर की पुष्टि में कारण दीजिए।) Answer.
I fully agree with the statement that Sanku was essentially an honest man. He stole the watch under compulsion of his poverty. But he could not keep it with him and put back on the table of his officer. So it also shows that he was honest.

(मैं इस कथन से पूर्ण रूप से सहमत हूँ कि संकू निश्चित रूप से एक ईमानदार व्यक्ति था। उसने गरीबी की विवशता में घड़ी चुराई। किन्तु वह इसे अपने पास नहीं रख सका और उसने उसे वापस अपने ऑफीसर की मेज पर रख दिया। अत: यह बात प्रदर्शित करती है कि वह एक ईमानदार व्यक्ति था।)

Question 13.
What made Sanku put the watch back on the table ?[2011]
(कौन-सी बात ने संकू को घड़ी वापस मेज पर रखने को बाध्य किया ?)
Answer.
Sanku put the watch back on the table because he was afraid of being caught and punished.
(संकू ने घड़ी को वापस मेज पर रख दिया, क्योंकि उसे पकड़े जाने तथा दण्डित होने का भय था।).

UP BOARD, CBSE BOARD, ICSE BOARD(6 TO 12)
ALL COMPUTER COURSES( CCC, DCA, ADCA, BCA, TALLY, etc..)
Preparation for all competitive exam.
And spoken classes

27/01/2020

https://www.facebook.com/Jitendarpandey30/

Class 12 English Poetry Short Poems Chapter 8 My Heaven
About the Poet : Rabindranath Tagore is one of the most famous poets of India. He was born in Kolkata on May 6, 1861. He was educated mostly at home. He won Noble Prize in 1931. He had a great insight in the understanding of human life. He died in 1941.

About the Poem : In this poem Rabindranath Tagore expresses his love for India. So he describes what type of country he wants and prays to God likewise. This poem is an extract from his famous work Gitanjali a collection of short poems.

Central Idea [2009, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18]
In this poem the poet imagines a country where the people’s minds should be free from fear and narrow mindedness. They should have no distinction of caste, race or language. They should not be conservative. They should share knowledge freely and use their reason in thinking and doing. They should follow the path of Truth under the guidance of God. Then his country will be heaven on earth.

(इस कविता में कवि रवीन्द्रनाथ टैगोर एक ऐसे देश की कल्पना करते हैं जहाँ लोगों का मस्तिष्क भय और संकीर्ण दृष्टिकोण से मुक्त हो। उनमें जाति, धर्म या भाषा का कोई भेदभाव न हो। वे रूढ़िवादी न हों। वे ज्ञान को स्वतन्त्रतापूर्वक बाँटें और विचारों तथा कार्यों में अपनी तर्क-शक्ति का प्रयोग करें। वे भगवान् के मार्गदर्शन में सत्य के मार्ग का अनुसरण करें। तब यह देश इस पृथ्वी पर स्वर्ग बन जाएगा।)

EXPLANATIONS (With Meanings & Hindi Translation)
(1)
Where the mind is without fear and the head is held high;
Where knowledge is free;
Where the world has not been broken up into fragments
by narrow domestic walls;
Where words come out from the depth of truth; [2016]

[Word-meanings : fragments = टुकड़े pieces; narrow domestic walls = जाति, धर्म, भाषा आदि के आधार पर आन्तरिक विभाजन internal divisions due to caste, creed, language, etc.)

(यहाँ टैगोर बताते हैं कि स्वतन्त्रता वहाँ है जहाँ लोगों के मस्तिष्क में कोई भय न हो और जहाँ सम्मान से सिर ऊँचा रहता हो। जहाँ ज्ञान प्राप्त करने के लिए प्रत्येक व्यक्ति स्वतन्त्र हो। जहाँ संसार धर्म, जाति तथा भाषा के आधार पर छोटे-छोटे टुकड़ों में विभाजित न हो और जहाँ विचार हृदय की गहराई से प्रकट होते हों अर्थात् जहाँ किसी को धोखा न दिया जाता हो।)

Reference : These lines have been taken from the poem My Heaven composed by R.N. Tagore.

Context : It is an extract from the famous work of Tagore ‘Gitanjali’. In this poem the poet expresses his lofty concept of freedom. He does not want political freedom. But he wants freedom in every field of life, social or spiritual.

Explanation : In this stanza the poet advises his countrymen to know the meaning of true happiness and to enjoy it. They should live in an atmosphere free from fear where they feel themselves proud and dignified. They should have self-respect. Everybody should be free in getting knowledge and in using his reasoning power. Society should not be divided into small sections on the narrow basis of religion, caste and language. They should be true to everyone.

(इस पद्यांश में कवि देशवासियों को शिक्षा देता है कि वे सच्ची प्रसन्नता का अर्थ जाने और उसका आनन्द लें। उन्हें भय मुक्त वातावरण में रहना चाहिए जहाँ वे स्वयं को गौरवान्वित अनुभव कर सकें। उनमें आत्म-सम्मान भी होना चाहिए। प्रत्येक व्यक्ति को ज्ञान प्राप्त करने और अपनी तर्क-शक्ति को प्रयोग करने की स्वतन्त्रता होनी चाहिए। समाज धर्म, जाति और भाषा के आधार छोटे-छोटे वर्गों में विभाजित न हों, वे सभी के लिए सच्चे हों।)

(2)
Where tireless striving stretches its arms towards perfection;
Where the clear stream of reason has not lost its way
into the dreary desert sand of dead habit;
Where the mind is led forward by Thee into ever-widening
thought and action –
Into that heaven of freedom, my Father, let my country awake. [2010, 12, 15, 18]

[ Word-meanings : tireless = लगातार constant; striving = संघर्ष struggle; stretches = फैलाता है spreads; reason = तर्क-शक्ति thinking power; dreary = उदासीन, नीरस dull; dead habit = पुराने रीति-रिवाज old customs which are useless now; ever-widening = सदा विकास करने वाला ever progressing; my Father = भगवान् God.]

(इस पद्यांश में कवि भगवान् से प्रार्थना करता है कि वह एक विशेष प्रकार का वातावरण देश को प्रदान करे। उसके देशवासी उन्नति तथा विकास के लिए निरन्तर प्रयास एवं संघर्ष करते रहें जब तक कि वे पूर्णता को प्राप्त न कर लें। लोग उन पुरानी परम्पराओं एवं रीति-रिवाजों को न मानें जिनका अब कोई महत्त्व ही नहीं है, बल्कि वे अपनी तर्क-शक्ति का प्रयोग करें। वे विशाल दृष्टिकोण से सोचने एवं उसी के अनुरूप कार्य करने में अपनी बुद्धि का उपयोग करें। इस प्रकार का वातावरण वास्तव में स्वतन्त्रता का वातावरण होगा और लोग अपने देश को स्वर्ग जैसा समझेंगे। अत: कवि भगवान् से प्रार्थना करता है कि वह उसके देशवासियों को जाग्रत करे और उनमें यह सभी सद्गुण भरे।)

Reference : These lines have been taken from the poem My Heaven composed by R.N. Tagore.

Context : This poem is an extract from the famous work of Tagore named Gitanjali. In this poem the poet expresses his lofty concept of freedom. He does not want political freedom. But he wants freedom in every walk of life, social or spiritual.

Explanation : In this concluding stanza the poet prays to God that He should give his countrymen some virtues so that they may feel that they are living in heaven. He wants that his countrymen should struggle hard to progress in their life till they reach perfection. They should use their mind and reason in thinking and doing any work. Their outlook in every field should be very wide. Such an atmosphere of freedom will be worth living and his countrymen would think themselves living in heaven.

(इस अन्तिम पद्यांश में कवि भगवान् से प्रार्थना करता है कि वह उसके देशवासियों को कुछ ऐसे गुण प्रदान करे जिससे वे यह अनुभव करें मानो वे स्वर्ग में रह रहे हैं। वह चाहता है कि उसके देशवासी अपने जीवन में उन्नति करने के लिए उसे समय तक संघर्ष करें जब तक कि वे पूर्णता को प्राप्त न कर लें। वे अपना मस्तिष्क और तर्क-शक्ति सोचने तथा कार्य करने में प्रयोग करें। प्रत्येक क्षेत्र में उनका दृष्टिकोण व्यापक होना चाहिए। स्वतन्त्रता का ऐसा वातावरण रहने योग्य होगा और उसके देशवासी ऐसा अनुभव करेंगे मानो वे स्वर्ग में रह रहे हैं।)

UP BOARD, CBSE BOARD, ICSE BOARD(6 TO 12)
ALL COMPUTER COURSES( CCC, DCA, ADCA, BCA, TALLY, etc..)
Preparation for all competitive exam.
And spoken classes

Address

Paharipur, Garwar Road, Ballia (Hanuman Mandir K Pas), पहाड़ीपुर, गड़वार रोड, बलिया (हनुमान मंदिर के पास)
Ballia
277001

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when A-1 coaching & computer institute posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The School

Send a message to A-1 coaching & computer institute:

Shortcuts

Share

Category