For English kindly scroll down
أُنشئ مركز البحوث والدراسات الاقتصادية بكلية الدراسات الاقتصادية والعلوم السياسية لكي يكون منبراً اقتصادياً على الصعيدين الأكاديمي البحثي والتطبيقي العملي، فقد تألف المركز من أربع وحدات فرعية، هي: وحدة التدريب، وحدة الإصدارات، وحدة الندوات والمؤتمرات، ووحدة المشاريع البحثية.
على الصعيد الأكاديمي يستهدف المركز تنمية مهارات شباب الباحثين والدارسين بالمجال الاقتصادي، من خلال ما يقدمه من دورات تدريبية وبحثية، بالإضافة إلى تقديمه لمجموعة متكاملة ومتناغمة من المؤتمرات والندوات التثقيفية، فضلاً عن ما سوف يتيحه المركز من سلسلة الإصدارات البحثية ومجلته العلمية، تلك التي تنطوي في ثناياه على مجموعة من البحوث العلمية المنتقاة التي تحاول معالجة عديد من المشكلات الاقتصادية والبيئية والاجتماعية الملحة.
اما فيما يخص الجانب التطبيقي، فيستهدف المركز تقديم الخبرات والاستشارات والدراسات الاقتصادية والمالية إلى كافة الجهات المعنية العلمية والعملية، كما يسعى المركز الى تعزيز روابط الاندماج والتكامل مع غيره من المؤسسات الأكاديمية والمراكز البحثية من خلال ما يتيحه من استقصاءات وإحصاءات ومشاريع بحثية. The Center of Economic Research and Studies (CERS) is based in the Faculty of Economic Studies and Political Science and was established to be an economic platform for academic researchers and for providing professional and practical services. On the academic level, the CERS aims at developing the skills of young researchers and scholars in the field of economics through training, workshops, seminars, and conferences on the most recent and important economic issues. Besides, the CERS publishes several series such as working papers, economic reports, policy briefs, and research articles in its specialized scientific journal. On the practical level, the CERS aims at providing expertise, consultations, and economic and feasibility studies to all professional and academic groups. The CERS also seeks to strengthen integration links with other research centers and academic institutions by working on joint research projects.