11/09/2026
for today
question number-
Identify the of the underlined word(s) from the following sentences or Read the following sentences and 04-change the tenses as directed.
1.6 Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences. 1x5=5
(a) Fatiha is a student of class five.
(b) He will swim in the pond.
(c) I am very happy to write you about my country.
(d) The Sundarbans is a large forest of mangrove
trees..
(e) Farhan's school planned a field trip.
Answer-1.6. Identifying parts of speech.
(a) student - noun;
(b) He- pronoun;
(c) happy-adjective;
(d) large- adjective;
(e) planned - verb.
2.6 Read the following sentences and change the
tenses as directed. 1x5=5
(a) Rina and Omar are in the public library. (Simple
past tense)
(b) They give us joy and happiness.
(Simple future tense)
(c) Most of the lyrics of Maimansingha Gitika were
composed in this land.
(Simple present tense)
(d) We read a story about kindness. (Simple future
tense)
(e) I am very happy to write to you about my country
Indonesia. (Simple past tense)
Answer-2. 6. Changing tenses.
(a) Rina and Omar were in the public library.
(b) They will give us joy and happiness.
(c) Most of the lyrics of Maimansingha Gitika are
composed in this land.
(d) We will read a story about kindness.
(e) I was very happy to write to you about my country
Indonesia.
3.6 Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) On their way back, they become introduced.
(b) Don't make a noise.
(c) That's an interesting story.
(d) I feel proud that I was born in Kishoreganj.
(e) The Sundarbans is in the southwestern part of
Bangladesh.
Answer-3. 6. Identifying parts of speech
(a) they = pronoun; (b) noise=noun;
(c) interesting= adjective; (d) proud = adjective; (e)
part = adjective
4.6 Read the following sentences and 04-change
the tenses as directed.
1x5=5
(a) The bus ride was filled with chatter and laughter.
(Simple future tense)
(b) The train is bound for Uttara North. (Simple past
tense)
(c) It protects our country in many ways. (Simple
future tense)
(d) I will assist the teachers to make our school a
better place. (Simple present tense)
(e) There are many tourist attractions in Kishoreganj.
(Simple past tense)
Answer-4. 6. Changing tenses
(a) The bus ride will be filled with chatter and
laughter.
(b) The train was bound for Uttara North.
(c) It will protect our country in many ways.
(d) I assist the teachers to make our school a better place.
(e) There were many tourist attractions in Kisoreganj.
5. 6. Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) They have a conversation.
(b) Listen carefully.
(c) I want to know.
(d) We feel very excited today.
(e) It guards our land from disasters.
Answer-5. 6. Identifying parts of speech
(a) conversation = noun; (b) carefully = adverb;
(c) I = pronoun; (d) excited = adjective;
(e) guards =verb.
6. 6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) She wants to share the information with others.
(Simple past tense)
(b) My dog chased a flock of hens in the yard.
(Simple present tense)
(c) I love to read storybooks. (Simple future tense)
(d) Your race will start at half past nine. (Simple past
tense)
(e) It was really a memorable trip for them. (Simple
future tense)
(e) livelihood = noun.
Answer-6. 6. Changing tenses
(a) She wanted to share the information with others.
(b) My dog chases a flock of hens in the yard..
(c) I will love to read storybooks.
(d) Your race started at half past nine.
(e) It will be really a memorable trip for them.
7. 6. Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) My family has just moved to this neighbourhood.
(b) Speak in a low voice.
(c) I am from Kishoreganj.
(d) You are competing in the election.
(e) It is also a good source of palm leaves.
Answer-7. 6. Identifying parts of speech
(a) neighbourhood = noun; (b) low = adjective;
(c) from = preposition;
(d) competing = verb; (e) also = adverb.
8. 6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) They are happy and excited to attend the events.
(Simple past tense)
(b) They watched a short documentary. (Simple
present tense)
(c) It guards our land from tsunamis, cyclones and
tidal waves. (Simple future tense)
(d) Indonesia is famous for its traditional dances and
music. (Simple past tense)
(e) I will be a teacher. (Simple present tense)
Answer-8. 6. Changing tenses
(a) They were happy and excited to attend the events.
b) They watch a short documentary.
c) It will guard our land from tsunamis, cyclones and
tidal waves.
was famous for its traditional dances and music. (d)
Indonesia
(e) I am a teacher.
9. 6. Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) A fence encloses the garden.
(b) Don't be noisy com
(c) It has 8 municipalities.
(d) I'll assist the teachers to make our school a better
place.
(e) Local people collect these resources for their
livelihood.
Answer-9. 6. Identifying parts of speech
(a) encloses= verb; (b) noisy = adjective;
(c) municipalities = noun; (d) better = adjective;
10. 5. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) I live in Jakarta, the capital city of Indonesia.
(Simple past tense)
(b) He will swim in the pond. (Simple present tense)
(c) He gave me an orange. (Simple future tense)
(d) He writes quickly. (Simple past tense)
(e) A group of students visited the museum. (Simple
future tense)
Answer-10. 6. Changing tenses
(a) I lived in Jakarta, the capital city of Indonesia.
(b) He swims in the pond.
(c) He will give me an orange.
(d) He wrote quickly.
(e) A group of students will visit the museum.
11. 6. Identify the Parts of Speech of the
underlined word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) A swarm of butterflies dances on the flowers.
(b) The water is a bit cold.
(c) The River Narasunda flows through the town.
(d) Indonesia is a big country.
(e) We should protect the Sundarbans.
Answer-11. 6. Identifying parts of speech
(a) dances = verb;
(b) cold = adjective;
(c) through = preposition;
(d) is = verb;
(e) We = pronoun.
12. 6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) There are more than 17,000 islands. (Simple past
tense)
(b) They are ready to vote in the student council
election. (Simple future tense)
(c) Zainul Abedin was a great artist. (Simple present
tense)
(d) You want someone to clean the board. (Simple
past tense)
(e) We saw a swarm of bees near the big tree. (Simple
present tense)
Answer-12. 6. Changing tenses
(a) There islands were more than 17,000.
(b) They will be ready to vote in the student council
election.
(c) Zainul Abedin is a great artist.
(d) You wanted someone to clean the board.
(e) We see a swarm of bees near the big tree.
13. 6. Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) There is a ditch near the corner of the garden.
b. Give me a glass of water.
c. Kishoreganj is one of the largest districts in
Bangladesh.
(d) beaches. Bali is one of the most popular sea
(e) Their patriotism and sacrifice inspired them.
Answer-13. 6. Identifying parts of speech
(a) near = preposition;
(b) Give = verb;
(c) largest = adjective;
(d) one = pronoun;
(e) and = conjunction.
14.6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) Sukumar Roy is a popular children's book writer.
(Simple past tense)
(b) This water is cold. (Simple future tense)
(c) It's near the bookshelf, not that far. (Simple past
tense)
(d) It makes the garden look very beautiful. (Simple
future tense)
(e) They shared their feelings and experiences with
their families. (Simple present tense)
Answer-14. 6. Changing tenses
(a) Sukumar Roy was a popular children's book
writer.
(b) This water will be cold.
(c) It was near the bookshelf, not that far.
(d) It will make the garden look very beautiful.
(e) They share their feelings and experiences with
their families.
15. 6. Identify the Parts of Speech of the
underlined word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) The garden is full of plants and flowers.
(b) I didn't mean to be loud.
(c) There are many tourist attractions in Kishoreganj.
(d) One of our favourite foods is nasi goreng.
(e) It protects the country in many ways.
Answer-15. 6. Identifying parts of speech
(a) full = adjective; (b) mean = verb;
(c) attractions=noun; (d) favourite = adjective;
(e) It = pronoun.
16.6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) The crow will fly away happily.
(Simple past tense)
(b) He blew the gust of cold wind. (Simple future
tense)
(c) It symbolised the rich tradition of her homeland.
(Simple present tense)
(d) It feels like a beautiful sunny day. (Simple past
tense)
(e) The sun pulls the cloud apart. (Simple future
tense)
Answer-16. 6. Changing tenses
(a) The crow flew away happily.
(b) He will blow the gust of cold wind.
(c) It symbolises the rich tradition of her homeland.
(d) It felt like a beautiful sunny day.
(e) The sun will pull the cloud apart.
17.6. Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences.
1x5=5
(a) I usually avoid junk food.
(b) They were both surprised.
(c) Lipi cannot move as quickly as her classmates.
(d) The forest is my house.
(e) Trees absorb harmful gases.
Answer-17. 6. Identifying parts of speech
(a) usually = adverb; (b) They = pronoun;
(c) as = adverb; (d) forest = noun;
(e) harmful = adjective.
18.6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1x5=5
(a) Masuk felt sleepy all day long.
(Simple present tense)
(b) The family members used to sit together. (Simple
present tense)
(c) Your sleep affects your school work. (Simple
future tense)
(d) Lipi talks nicely and wins everyone's heart.
(Simple past tense)
(d) She saw the sunset flash on a bird. (Simple future
tense)
Answer-18. 6. Changing tenses
(a) Masuk feels sleepy all day long.
(b) The family members sit together.
(c) Your sleep will affect your school work.
(d) Lipi talked nicely and won everyone's heart.
(d) She will see the sunset flash on a bird
19.6. Identify the Parts of Speech of the underlined
word(s) from the following sentences. 1x5=5
(a) I am very tired.
Extra explain
(b) We cannot live without air.
(c) She is very fond of her grandmother.
(d) I can push ships across the ocean.
(e) Then it dropped them into the jar.
Answer-19. 6. Identifying parts of speech
(a) tired = adjective; (b) without = preposition;
(c) fond = adjective; (d) across = preposition;
(e) dropped = verb.
20-6. Read the following sentences and change the
tenses as directed.
1Ã5=5
(a) The boat took me far away from here. (Simple
future tense)
(b) She wants to be a teacher. (Simple past tense)
bps
(c) You will be happy hearing this. (Simple past tense)
(d) The boy cut off her branches. (Simple antwollo
future tense)
(e) Who loved the tree very much? (Simple present
tense)
Answer- 20. 6. Changing tenses
(a) The boat will take me far away from here.
(b) She wanted to be a teacher.
(c) You were happy hearing this.
(d) The boy will cut off her branches.
(e) Who loves the tree very much?