NgajiYuk

NgajiYuk

🧕Ngaji by Sis Zatie
📚Belajar online one-to-one, from Iqra', tadabbur & sirah.

Operating as usual

13/03/2023

Every episode is a 30-minute webinar! Starts at 9am on every Saturday of Ramadan and last episode would be on the last day we’ll be fasting🥰
First episode is FREE, and for the next 4 episodes there will be a commitment fee of RM10 only🥳 Link in bio, sign up nowww✨✨

10/02/2023
23/10/2022

Jom Join Kelas Ngaji!🥳

Apa yang kita akan belajar?

✅ Perbetulkan bacaan (makhraj & tajwid)
✅ Perlancar bacaan Quran
✅ Belajar basic word Arab
✅ Belajar sebab turun / kisah / sirah di sebalik ayat2 Quran
✅ Belajar tadabbur dari life experience!

𝟑𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞𝐬 of in-depth learning untuk RM25 shj!
And it's 𝘖𝘯𝘦-𝘵𝘰-𝘖𝘯𝘦, untuk bantu pembelajaran lebih fokus & efektif.😎

Macam mana nak join?🧐
Click link di bio. ☝️☝️☝️

22/10/2022

Counting on Surah Al Maidah!😻

It's a long surah, revealed after the third major war in Islamic history which is Khandaq.
Basically, Islam has spread widely throughout that it gained a name and acknowledgement (of power) by other Arabs in the region.

Threats were diminished, yet still exists.
But we can see from this surah Allah is mainly focusing on internal problems, instead of external (as Islam had gained superiority and reduced threats).

The internal problems, which are relating to promises.
Fulfilling promises and not to break them.
From the basic level of a promise to one another, to the highest level of promise to the country and to Allah.💖

21/10/2022

As Allah said:

With (a single) difficulty, comes (abundance) of ease.
- Surah As-Sharh, verse 6 -

Every conflict comes with a reason.
It comes, so you able to grow out of it.
Excellently.

19/10/2022

TAJWID CUES Again!⁠

So kalau nun mati/tanwin jumpa dengan 4 huruf niee, we have to recite it as if 4 huruf tu (mim, nun, wau & ya) ada another sabdu.⁠

Kalau macam contoh dalam gambar:⁠
مِن وَلِىٍّۢ ni kan..⁠

Kita 𝐛𝐚𝐜𝐚 macam ni (as if wau tu ada sabdu):⁠
مِن وَّلِىٍّۢ⁠

😇Berminat nak join kelas? Boleh dm tepi yaaa💘⁠

18/10/2022

Pernah jumpa tanda macam ni masa baca Quran?
What to do? So basically, bila jumpa sin ni, we need to take a brief moment & stop reciting, then continue back again.

It's interesting when all those ayats with these saktah, you will find very important notes from Allah. It is as if, for example, you're giving a speech or even talking to someone, you'll pause a while coz the very next thing you're gonna talk something of a big deal.👁️‍🗨️

Berminat untuk join kelas ngaji? Boleh dm saya😉😉

22/09/2022

Hopelessness is a sin. Allah wants us to ask from Him, hope in Him.
And to raise our hopes only towards Him.


13/09/2022

Sobahul khair!
May Allah ease today for all

06/09/2022

Sambungan 'Ali Imran Ayat 92.

04/09/2022

New kalimah today!



31/05/2022

IKHLAS itu tidak diukur dengan s**a atau tidak s**a kita pada sesuatu perkara.

Last usrah learnt a new thing about Ikhlas.

Khalisan (ikhlas jugak but in another verb form), word yg Allah guna dalam surah An Nahl ayat 66, utk menggambarkan sucinya susu meski berasal usul dari daging & darah yg brcampur kotoran

Khalisan yg Allah maksudkan kat sini, rather than an output, it's actually a process. An Ongoing Process.

Maksudnya apa?

Contoh, kalau kita tgh tolong mak dekat dapur (walaupun rasa cam malas gilerrr) tapi kita terus je betulkan niat kita, tlg mak ni sbb Allah. Kita keep on betulkan niat sampailah berakhir tugasan itu.
And even pun dah berakhir, kita takkan ungkit ke or sebut2 ke dkt mak kita, sebab kita masih dalam proses menjaga kesucian amal kita tadi.

So, the whole scenario, refers to Ikhlas.

Walau malas nak tlg mak, kita masih tlg sbb niat kerana Allah. Itu Ikhlas, meski dalam hati rasa tak s**a.

Sepanjang tlg mak tu and even selepas, kita keep on niat ini adalah utk Allah. Itulah Ikhlas.

Bermakna?

Ikhlas ni kita kene sentiasa dan sentiasa jaga, and we could never we have become ikhlas in a particular thing, bcos rather than an output, it's an unstoppable ongoing process.



📸: Gambar takde kaitan. First trip to London on 2017 i think.
🤪sorry amik gmbr ni sbb cantikkk pulakk.

Photos from NgajiYuk's post 22/05/2022

TAHA 52-56

Masa Nabi Musa pi dekat Firaun, Firaun tnye dkt Nabi Musa 'siapa tuhan mung?' Nabi Musa pun jawab, Tuhan aku adalah Tuhan yg ciptakan bumi Mesir dengan segala nikmat2 dekat Mesir.

Dan dalam ayat 53, Nabi Musa highlight dekat Firaun, Allahlah yg alirkan sungai2 (sungai Nil) yg menjadi kebanggaan Mesir, yg mnjadi sumber kehidupan kat Mesir (kalau tkdok sungai Nil tu memang xleh hidup la org Mesir, nak katanya).

And then the story went, after diorang tak terima lagi dakwah Nabi Musa, Allah uji dengan musibah yg macam2, tapi still dorang tak percaya.

Hinggalah akhirnya Firaun ditenggelamkan laut, insaf di saat yg terakhir, tp waktu tu dah terlambat.

Moral of the story, banyak benda yg Allah bagi dlm hidup kita harini yg berupa nikmat (benda yg best2) dan benda tu juga menjadi nadi kehidupan kita - macam sungai Nil. Ada orang dikurniakan nikmat berupa family yg besar OR harta yg melimpah ruah OR kepandaian yg luar biasa OR kepopuleran OR macam2 lagi.

And all of that could be so centralised in our lives, that if it happens that Allah took it away from our lives, we'll be miserable. Macam sungai Nil kpd penduduk Mesir.

From Taha 53-56, Allah ajar kita melalui Nabi Musa, that every single thing exists in our lives at the moment, comes from Allah and will return to Allah. Nothing that we can claim of. The existence of all these nikmat serves only one purpose - for you to realize there is one God in this world, and to believe in Him, to trust Him, and to follow Him, again for our own happiness.

Sorryla dh trcmpur english pulak. But hopefully it sparks a reflection and moga hari ke hari kita jd hamba Allah yg lebih baik.😇😉

20/05/2022

Jom join ngaji geng!

20/05/2022

Jom Belajar Tadabbur!

TADABBUR - maksudnya mengulang2 bacaan dan hadam sesuatu ayat Quran, dan boleh juga menambah fahaman dengan baca tafsir dan belajar arab, hingga peroleh sesuatu ibrah/pengajaran dari ayat tersebut.

TADABBUR itu mudah! Andaikata setiap hari kita baca satu page AQ atau bahkan satu ayat saja, ambillah beberapa minit utk faham kandungan ayat tersebut.

Jom tadabbur!

Want your school to be the top-listed School/college?

Videos (show all)

TAJWID CUES Again!⁠⁠So kalau nun mati/tanwin jumpa dengan 4 huruf niee, we have to recite it as if 4 huruf tu (mim, nun,...
Hopelessness is a sin. Allah wants us to ask from Him, hope in Him.And to raise our hopes only towards Him. #Quran #inst...

Telephone

Website