Ushqimi më i mirë

Këshilla dhe histori inspiruese nga njerëz që kanë aritur rezultate të mrekullueshme me ushqim të rregullt, dhe stil aktiv të jetës!

Operating as usual

11/05/2020

TË VERDHAT E VEZËVE DHE KONSUMIMI I TYRE

Keqkuptim !!!
Largoni të verdhat e vezës nga dieta juaj.!
A ndikon në të vërtet verdha e vesë në rritjen e kolesterolit?
Vezët shpesh janë një temë e diskutueshme. Sa duhet të konsumohen? A duhet t'i hedhim të verdhat e vesë? ....
.
Vezët janë një burim cilësor i proteinave. Ato përmbajnë të gjitha aminoacidet thelbësore. Të verdhat e vesë janë një burim i yndyrnave, si omega 3 dhe vitaminave liposolubile.

Në rritjen e kolesterolit ka një efekt shumë më të madh ajo që konsumojmë së bashku me vezët – si psh. një burim yndyre i ngopur (proshutë, sallamë, suxhuk etj ... 🥓) .Por, edhe kjo nuk jep një përgjigje të plotë. Cilësia e përgjithshme e mënyrës së të ushqyerit është një faktor kryesor në përcaktimin e shëndetit individual.

Me këtë në mendje, mund të konkludojmë se nuk ka nevojë të hani vetëm të bardhat e vesë, por të ndjeheni të lirë për të ngrënë vezë të tëra! Por kini kujdes se me çfarë i kombinoni!

Në pyetjen se sa vezë duhet të konsumojmë?! Shkenca ende nuk ka një përgjigje.
Këshillat janë që të mos e teprojmë dhe të hamë proteina nga një larmi burimesh. .

27/04/2020

Përfitimet nga ushqimi bimor

Bilanci midis proteinave dhe yndyrës

Një sasi e shtuar e proteinave me bazë bimore në dietën tuaj mund të ulë presionin e gjakut 1. Kjo pjesërisht për shkak të faktit se kur marrim proteina përmes mish*t, mishi përmban edhe përbërës të tjerë si yndyrën e ngopur. Për të qëndruar të shëndetshëm është e rëndësishme të zvogëloni marrjen e yndyrnave të ngopura dhe të rrisni marrjen e acideve yndyrore të pangopura. Yndyra zakonisht është më e balancuar në ushqime me origjinë bimore.

Kolesteroli

Disa lloje të ushqimeve të shëndetshme që janë pjesë e një diete të bazuar në bimë, të tilla si arrat dhe bishtajoret, ofrojnë lëndë ushqyese që mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit. Mund të ndikojë gjithashtu në shëndetin e enëve të gjakut. Kështu, nuk është për t'u habitur që një dietë me bazë bimore shoqërohet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare siç është sëmundja koronare e zemrës 2.
Bilanci midis peshës trupore dhe niveleve të sheqerit në gjak

Një dietë me bazë bimore luan një rol në rregullimin e peshës së trupit dhe nivelet e sheqerit në gjak. Në krahasim me një dietë të mish*t, llojet e dietave vegjetariane shoqërohen me një rrezik të zvogëluar të mbipeshes. Një nga arsyet është se një dietë me bazë bimore shpesh është e pasur me fibra. Ato zvogëlojnë kohëzgjatjen e kohës që ushqimi qëndron në sistemin e tretjes dhe na j*pin një ndjenjë më të gjatë të ngopjes. Fibra mund të ngadalësojë thithjen e ushqyesve të tjerë, siç janë sheqernat, dhe të zvogëlojë sasinë e insulinës së lëshuar. Pra, është mjaft normale që rreziku i diabetit tip 2 është dukshëm më i ulët te vegjetarianët 3.

Gjurmë të vogla karboni

Sistemi ushqyes është përgjegjës për më shumë se një çerek të të gjitha emetimeve të gazrave serë. Shumica janë të lidhura me prodhimin blegtoral. Një dietë me bazë bimore ose një dietë vegjetariane më pak lëshon gazra serë si CO₂, metani dhe monoksidi i azotit. Për shembull, mishi i viçit dhe qengjit për një gram proteine mund të ketë emetime të GHG deri në 250 herë më të larta se bishtajoret. Ndërsa 20 porcione perimesh kanë emetim më të ulët të gazit serë sesa një porcion i viçit.

Më pak kemi përdorim të ujit dhe të tokës

Ushqimi për kafshët ka nevojë për më shumë burime. Për shembull, uji dhe toka kanë nevojë për shumë më tepër për kafshët sesa për ushqimin me origjinë bimore. Për krahasim, lopët janë kafshë më pak të efektshëm, të ndjekur nga derrat dhe shpendët. Duke kaluar nga një dietë perëndimore në një dietë të qëndrueshme për mjedisin, të tilla si dietë vegjetariane dhe vegane, përdorimi i ujit mund të reduktohet me 50%, dhe përdorimi i tokës bujqësore dhe emetimet e gazrave serë me 70%.

01/04/2020

Kush më shumë e provokon insulinën - proteina, karbohidratet dhe yndyrnat

Pothuajse nuk ka ushqim që nuk shkakton, domethënë nuk ndihmon që insulina të përgjigjet. Kur bëhet fjalë për proteina kundër karbohidrateve, ekzistojnë 4 aminoacide që reagojnë ndaj insulinës. Ata janë leucine, isoleucine, valine dhe triptofani. Kjo do të thotë që nëse hani mish ose përdorni produkte të qumështit, do të provokoni insulinë. Ekzistojnë madje pretendime shkencore që këto aminoacide e provokojnë insulinën në sasi shumë më të madhe sesa karbohidratet.Gjithashtu edhe nga karbohidratet edhe më të thjeshta që bëjnë kërcime të mëdha të sheqerit në gjak.
Çfarë do të thotë? Përzierja e proteinave me niseshten ose karbohidratet do të ishte shumë më e lehtë, sepse nëse insulina provokohet sa duhet dhe në të njëjtën kohë rrit nivelin e sheqerit në gjak, do të ishte një kombinim i mirë për rikuperimin dhe rigjenerimin e indeve të muskujve. Prandaj, praktikikohet përdorim i pluhurave të proteinave të qumështit pas ushtrimeve. Proteina e qumështit në vetvete është një produkt praktik që bën provokimin më të madh të insulinës. Do të thotë që nëse e merrni pas stërvitjes do të keni provokim të shkëlqyeshëm të insulinës, që do të thotë rigjenerim shumë më i mirë i muskujve.

Po në lidhje me yndyrnat?

Kur bëhet fjalë për yndyrnat, yndyrnat e ngopura janë ato që bëjnë provokimin e insulinës. Kështu që shkenca këshillon që kur shikojmë një racion komplet ai të ketë kombinim të plotë të proteinave, karbohidrateve komplekse dhe yndyrnave të shëndetshme, si yndyrnat e pangopura. Një nga mënyrat që unë do të rekomandoja është përdorimi i omega 3.
Kjo temë nuk duhet të ngatërrojë asnjë prej jush. Ky informacion nuk është për secilin prej jush.
Ata që kanë synime për një mënyrë të të ushqyerit më pak ambicioze dhe nëse qëllimi juaj është pamja optimale dhe energjia e mjaftueshme, atëherë nuk duhet të shqetësoheni se çfarë aminoacidesh do të merrni ose çfarë lloj provokimi i insulinës do të ndodhë.

24/03/2020

Keto ose Chrono - cili është ndryshimi dhe cila është më e mirë?

Mënyra e ushqimit CHRONO është krijimi i një kronologjie të vakteve. Kjo përfshin vendosjen e çdo vakti në kohën e duhur të ditës në varësi të bioritmit tuaj ditor. Në përkthim do të thotë të hahet në 7 në 10 në 13 në 16, 19 pasdite. Do të keni një vakt çdo ditë në kohën e saktë. Shumë njerëz mendojnë se CHRONO është diçka që duhet të sjellë humbje peshe. Çdo dietë që promovon kufizim në një grup të veçantë të produkteve si pemët dhe perimet, është larg nga të shëndetshmet dhe të duhurat për mua.
Ajo që po them nuk është se nuk duhet të praktikoni CHRONO, por se duhet të jetë CHRONO e vërtetë. Ekziston një keqkuptim i madh midis njerëzve në zonën tonë. Unë nuk e di se si është diku tjetër në vendet perëndimore, por dieta CHRONO nuk do të thotë atë të cilën e kuptojnë njerëzit te ne. Shumica e përdorin këtë dietë për të humbur peshë ndërsa kufizojnë frutat në tërësi.

Cili është ndryshimi te KETO ?

KETO nuk ka kufizim të frutave por një ekuilibër të ndryshëm të makronutrientëve. Nuk thotë të mos hani fruta dhe të jetoni në përmbajtje, por jo të hani fruta me sheqer të lartë në mënyrë që të mos dilni nga ketoza. Jam dakord që shumica e frutave nuk janë dhe nuk jam dakord që të favorizoj dietën KETO. Asnjë dietë me emër nuk është e preferuara ime, por thjesht i ndaj përvojat e mia. Kam provuar pothuajse të gjitha, në mënyrë që të j*p një përgjigje dhe ndihmë më të mirë.
Nuk ka dietë më të mirë. Ekziston vetëm një dietë që do t’i përshtatet më së miri bioritmit tuaj ditor dhe jetës tuaj, sepse kështu do ta mirëmbani atë në planin afatgjatë.
Mundohuni të gjeni një dietë që i përshtatet bioritmit tuaj të përditshëm. Mos besoni se ndonjë nga këto mënyra të ushqimit të cilat kanë emër është më e mira. Për mua ajo dietë është një mëngjes në orën e parë të zgjimit dhe vakte në çdo 3 deri ose 4 orë. Nëse jeni të hutuar nga informacionet dhe dietat, bashkohuni në shkollën tonë të ushqyerit dhe rregullo dietën tënde që të mund ta vazhdosh përgjithmonë!

23/02/2020

A e lehtëson ngrënia nën stres në të vërtetë stresin

Ushqimi nën stres zakonisht nuk zvogëlon stresin, dhe nëse praktikohet shumë shpesh, mund të rritë gjithashtu edhe kilogramët. Ushqimi emocional ndodh për shumicën prej nesh herë pas here. Ndoshta ju keni qenë të kënaqur me konsumimin e akullores pas një dite jashtëzakonisht të vështirë. Por kur ngrënia emocionale del jashtë kontrollit, ose kur hahet është reagimi i parë dhe më i zakonshëm ndaj mendimeve dhe ndjenjave negative, është koha për të menduar. A është kjo uri emocionale apo fizike?

Uria fizike ose emocionale

Ekzistojnë disa tregues që mund t'ju ndihmojnë të bëni dallimin midis urisë emocionale / stresit kur jeni të stresuar dhe një urie të vërtetë fizike.

1. Uria emocionale gjatë stresit zakonisht ndodh papritmas. Ndiheni të tensionuar dhe të stresuar dhe papritmas të hahet ëmbëlsirë ose gricka. Nga ana tjetër, uria fizike zakonisht vjen gradualisht. Ju filloni të ndjeheni të uritur, por mund të prisni për të ngrënë. Kjo ju jep një kohë për të zgjedhur mençurisht dhe kënaqur urinë tuaj për diçka që është e mirë.

2. Kur hani nën stres ju merrni një lakmi të madhe për ushqimet e ëmbla, ushqimet me yndyrë të lartë dhe shumë kalori. Dhe zakonisht nuk bëhet fjalë për 2 kube çokollatë. Ju hani diçka të vështirë, të madhe dhe 5 shtresa nëse mund :).

3. Kur uria juaj fizike është e kënaqur dhe stomaku juaj është i kënaqur, është një sinjal se ju mërziteni dhe ndaloni së ngrëni. Por kur emocionet i mbajnë vargjet në duar, është e lehtë të injorosh atë që të thotë stomaku.

4. Ushqimi i stresit mund të përmirësojë disponimin tuaj menjëherë. Nga ana tjetër, turpi dhe faji janë të pranishëm në një kohë kaq të përshpejtuar. Në të kundërt, për shembull, kur përfundoni me një vakt që kënaq urinë fizike, atëherë zakonisht nuk ka ndjenjë faji për ushqimin.

Si të merreni me ngrënien nën stres

1. Mbajtja e një ditari diete mund të ndihmojë vërtet. Do të shihni se çfarë ju shtyn të hani kur jeni nën stres. Kurdo që të keni nevojë për të ngrënë, shkruani sa të uritur jeni në një shkallë 1 deri në 10. (1 = Unë do të vdes nga uria; 10 = Unë jam shumë e uritur që duhet të gërmoj).

2. Mos i fshihni ndjenjat. Emocionet shkaktojnë ngrënie gjatë stresit. Ndonjëherë është në rregull të jesh i zemëruar ose i vetmuar. Ndjenjat mund të jenë të pakëndshme, por jo të rrezikshme. Ndani atë me dikë, por jo për t'u ankuar.

3. Punoni në aftësitë e përballimit. Kur shfaqet stresi, pyesni veten "Cila është më e keqja që mund të më ndodhë nëse nuk ha"? Niveli i stresit mund të rritet pak, por ndjenja do të kalojë. Praktikoni si të trajtoni emocionet.

4. Gjeni alternativa për të ngrënë. Merrni pak kohë për të reflektuar në ndjenjat tuaja dhe mënyrat për të zgjidhur problemin. Bëni një listë të gjërave që mund të bëni në vend që të hani. Për shembull, duke ecur, duke dëgjuar muzikë ose meditim.

5. Largohuni nga zakonet e këqija. Njerëzit që hanë mbi baza emocionale mbështesin idenë se mënyra më e mirë për t'u marrë me emocione negative është ushqimi. Dhe si të gjitha zakonet e tjera të këqija, të hahet nga stresi ndodh përpara se të merrni edhe një mundësi të mendoni për të. Kështu që merni një masë paraprake. Largoni zakonet e këqija. Mënyra më e mirë është të sjellësh shprehi të reja dhe të mira. Filloni të praktikoni për shembull ose ndonjë gjë tjetër në vend që të hani kur keni një ditë të keqe.

6. Jepini vetes kohë dhe prisni. Njerëzit që hanë kur janë nën stres shpesh kanë frikë se nëse nuk i plotësojnë dëshirat e tyre për ushqim, ai do të bëhet edhe më i madh. Provo me këto taktika të vonesave. Do të habiteni që dëshira juaj thjesht ju kalon.

16/02/2020

Dhjetë produkte për zemër të lumtur

Hapat për zemrën tuaj mirënjohëse dhe të lumtur

Nuk e di nëse e dini, por shkurti është muaji i një zemre të shëndetshme dhe të lumtur. Ndoshta ju jeni në rrugën e duhur dhe zemra juaj gëzohet me stilin e jetës që praktikoni. Por për të mos përmendur, sot do t'ju tregoj se cilat 10 produkte do t'ju ndihmojnë zemrën tuaj të jeni mirënjohës.

Polifenolet

Përbërës që gjenden natyrshëm në rrush. Kenë një efekt pozitiv në rregullimin e rrjedhës së gjakut dhe presionit.

Karrotat, domatet dhe spinaqi

Në shkollën e të ushqyerit, pothuajse nuk kalon orë për të mos përmendur një tryezë shumëngjyrëshe. Karrotat e ndritëshme portokalle, domatet e kuqe dhe spinaqi i gjelbërt i errët kanë ngjyrën falë karotenoideve. Ato janë një grup pigmentesh antioksiduese që ndihmojnë në luftimin e kolesterolit LDL "të keq", një hap kyç në parandalimin e aterosklerozës.

Avokado dhe bishtajoret

Vetëm me këto 4 të lartë përmendurat ne jemi shumë larg për ta bërë zemrën të lumtur. Tjetra në meny është avokado. Karotenoidet nuk do të përvetësohen vetë. Këto komponime janë të tretshme në yndyrë, kështu që yndyra e avokados do të bëjë një punë të shkëlqyeshme. Në bishtajoret ka një sasi të madhe të fibrave të tretshme që kërkohet për të mbajtur kolesterolin brenda kufijve normalë.

Ushqim deti, arra, çokollatë dhe frutat e malit

Sallatën dhe pijen e zgjedhëm më sipër. Tani është koha për gjellën kryesore. Këtu do të vendosja ushqime deti ose peshk të pjekur në skarë. Ushqimet e detit dhe peshqit janë të pasura me acide yndyrore thelbësore omega 3. Ato janë vendimtare për shumë funksione metabolike, për të rregulluar proceset inflamatore dhe për të mbrojtur zemrën nga sëmundjet.

Ëmbëlsirën do ta bëja me arra, çokollatë të zezë dhe boronica. Bajamet dhe portokallët janë të pasura me komponime të quajtura fitosterole që ndihmojnë në rregullimin e kolesterolit. Çokollata që ka një përqindje më të lartë të kakaos dhe një përqindje më të lartë të flavonoideve. Ata janë antioksidantë shumë të fuqishëm që luftojnë kundër radikalëve të lirë dhe mbrojnë zemrën. Kjo nuk do të thotë që ju tani duhet të plotësoni nevojën për të ngrënë çokollatë të zezë çdo ditë. Mund të krijoni kakao të nxehtë dhe të keni efekt të njëjtë dhe më të mirë.

Për shembull, mund të përzieni arra me kakao dhe mjaltë dhe t'i derdhni frutat e malit. Frutat e malit si manaferrat, boronica, mjedra, kapinat kanë pigmente natyrale që kanë efekt të fuqishëm antioksidues.

Këtu nuk përfundon ushqyerja e mirë e zemrës. Vazhdimësia dhe diversiteti e bëjnë shëndetin e përgjithshëm të mirë, por kujdesi ndaj zemrës makinës sonë është shumë i rëndësishme për ta mbajtur atë në gjendje të mirë dhe me shëndet të mirë. Kështu që pas një vakti kaq të mirë shtoi ecjen si desert luleshtrydhe me krem.

20/01/2020

SI DO TA PËRCAKTONI SE CILA ËSHTË DIETA IDEALE ?

Flokët më ngrihen kur në internet dhe media flasin për atë që është dietë ideale për të cilën nuk keni dëgjuar kurrë më parë dhe duhet të pranohet nga të gjithë. Një dietë ideale është ajo që funksionon më mirë për ju.

A do të funksionojë një dietë për të gjithë?

Sigurisht që jo! Përgjatë këtyre viteve të punës kam eksperimentuar shumë me ushqimin dhe kam përfunduar një gjë. Duhet të gjesh shtëpinë tënde dhe dietën që do të praktikosh gjithë jetën. Një dietë ideale është një dietë që do t’i përshtatet ditës tuaj, dhe jo anasjelltas. Sot ne jemi të përmbytur nga shumë dieta si agjërimi, keto, krono, grupa e gjakut, intoleranca etj. Ata të gjithë funksionojnë, por pyetja është nëse mund ta praktikoj gjatë gjithë jetës sime. Një përjashtim 2-3 muajsh ka shumë mundësi të ndodhë. Pas kësaj përsëri kthehem në mënyrën e vetme të njohur të të ushqyerit, zakonet e vjetra.

Një dietë ideale nuk do të thotë që ju duhet të ndryshoni gjithçka menjëherë

Të paktën unë s’jam aspak tolerant për këtë çështje. Njëra është ajo që mendoni se dëshironi, dhe një tjetër është ajo që ju duhet vërtet. Ndonjëherë njerëzit mashtrohen kur përpiqen të arrijnë qëllimet që dikush tjetër u ka caktuar atyre. Më shpesh ata janë nënë, baba, motër, vëlla, partner ose një praktikues rastësor. Nëse të “helmojnë” se si të hani, stërvitni dhe dukeni, atëherë duhet të bisedoni me ta përpara se të filloni dietën tuaj. Ju duhet t'u kërkoni atyre që të mos komentojnë sepse nuk ju ndihmojnë. "Nëse jam në vendin tënd" tingëllon shkëlqyeshëm, por askush nuk është në vendin tënd.

Një tjetër gjë për të bërë është të mos lejoni që entuziazmi juaj të bjerë. Çfarë dua të them me këtë. Shumë njerëz në fillim për shkak të një nxitimi të motivimit dinë të bëjnë shumë ndryshime menjëherë. Ata dinë brenda natës të ndryshojnë produktet që hanë. E ndryshojnë rregullsinë e vakteve, e ndryshojënë sasinë e ujit që pijnë. Ata do të heqin dorë nga shumë vese (ëmbëlsira, gricka, brumë, pije të gazuara). Më në fund, ata do të fillojnë edhe të ushtrojnë. Shpesh kjo gjë përfundon fatalisht. Mos e mashtroni veten m= me 5 t**a që nesër pasi nuk do të ketë sukses. Filloni njëherë me 2.
A jeni gati për një proces të ngadaltë në dietën tuaj ideale?
Nëse prisni që ky të jetë një proces që do të zgjasë vetëm pak kohë, atëherë gaboheni. Mënyra më e mirë për të qëndruar të frustruar për temën e dietës dhe stërvitjes është që të ju interesojë koha dhe shpejtësia. Shumë nga njerëzit me të cilët unë punoj janë të preokopuar se sa kohë do të zgjasë. Shpejtësia në proces është në rregull vetëm nëse është një problem kronik ose diagnozë. Gjithmonë do të jetë dikush më i shpejtë dhe më i mirë. A do të thotë kjo që vazhdimisht do të dyshoni se procesi juaj nuk është i mirë. Lërini ato figura të mallkuara mënjanë dhe kënaquni me procesin. Një dietë duhet të jetë mënyra juaj e jetës, jo një përpjekje afatshkurtër vetëm për të rregulluar diçka.

Zbuloni se çfarë ju bën të ndjeheni mirë dhe i përshtatet ditës, karakterit dhe qëllimeve tuaja

Ka shumë rrugë që të çojnë në të njëjtin destinacion. Disa janë më të shpejta, disa janë më të rrezikshme. Disa janë më të gjalla, disa kanë disa defekte gjatë rrugës. Kështu që së pari mësoni makinën tuaj se për çfarë rruge është.
Çfarë është ajo që nuk të pëlqen ty. Çfarë është ajo që ju frikëson. Çfarë po ha, nuk ha, nuk dëshiron apo nuk dëshiron të bësh. Filloni prej andej dhe merrni të gjithë përgjegjësinë. Mënyra se si ushqeheni, si ushtroni dhe zgjedhjet e stilit të jetës që bëni janë tuajat - ju i zotëroni ato! Ju gjithashtu duhet të pranoni që mund të mos jeni një person 100% i përkushtuar. Ajo gjë është plotësisht në rregull, asnjë nuk është ideal. Po sikur të jetë më e ngadaltë? Po sikur të përmbushësh vetëm 70% të qëllimit tënd? Kjo nuk do të thotë që nuk keni fituar.

Location

Category

Telephone

Address

Tetovo
1220
Other Tetovo schools & colleges (show all)
Pegasus ELS Pegasus ELS
Ulica Blagoja Toska, 228
Tetovo, 1200

Pegasus ELS offers classes of English as a Foreign Language to young learners and adults. We promote the use of digital technology in the classroom to help students develop both their English language and digital skills.

STEMLab STEMLab
Ilindenska 177
Tetovo, 1200

Qendra për Edukim dhe Mësim Inovativ - STEMLab. Center for Education and Innovative Learning - STEMLab.

Learning Center Gauss Learning Center Gauss
Ilindenska, 3
Tetovo, 1200

A private learning center in Tetovo, giving courses in Mathematics and Computer Science. We give courses for high school and college students.

Отворен Граѓански Универзитет за доживотно Отворен Граѓански Универзитет за доживотно
Ivo Lola Ribar 96
Tetovo, 1200

Информации за курсeви, услуги и активности на ОГУДУ - Тетово

РЦСОО Моша Пијаде - Тетово РЦСОО Моша Пијаде - Тетово
ул. Илинденскa бр. 301
Tetovo, 1200

Официјална Facebook страница за Државно средно училиште - Регионален центар за стручно образование и обука "Моша Пијаде" - Тетово

Училиште за странски јазици ''Ремарк'' Училиште за странски јазици ''Ремарк''
Tetovo, 1200

уписите се во тек! За повеќе информации на телефонскиот број 078/719-144

Yahya Kemal Elementary - Tetovo Yahya Kemal Elementary - Tetovo
FAH 106/1200
Tetovo, 1220

Elementary School

Hesat Rushani Hesat Rushani
Tetovo, 1200