ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп

�Дефектoлoг�Лoгoпед�Психoлoг� * Рaнa стимулaцијa нa рaзвoј нa гoвoрoт
* Рaзвoј нa финa мoтoрикa, грaфoмoтoрикa
* Сoвлaдувaње нa пoтешкoтиите вo читaње, пишувaње, сметaње
* развој на внимание
* развој на груба моторика и координација
* Сoветувaње

Operating as usual

02/04/2021

play.google.com

[ENGLISH BELOW]
Денес е светски ден на свесноста за аутизмот и почетокот на #AutismAcceptanceMonth. Ден и месец кој ни дава можност да научиме за аутизмот и да пружиме помош, поддршка и љубов кон лицата со аутизам. Аутизмот не е болест или трагедија, туку еден поинаков начин на живеење, поинаков тип на комуникација кој може да не научи дека сме еднакви и во различностите. За аутизмот нема лек, само треба прифаќање, трпение и напорна работа за да им го направиме животот полесен и посреќен, да можеме да ги доближиме до себе но и да си дадеме шанса и ние да сме поблиску до нив.

Јас, Mihail Drenoski, и експертите од ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп (Danijela Petreska и Аница Камшик Најдоска), развивме (и уште развиваме) мобилна апликација за алтернативна комуникација, Echo - Еко, која се надевам дека ќе им пружи шанса на глас и начин на комуникација на лицата со невербален аутизам.

Апликацијата е една од првите од овој вид на Македонски јазик, е open source, бесплатна и дозволува комплетна персонализација.

Проектот е поддржан од YES North Macedonia, American Councils for International Education North Macedonia, и U.S. Department of State

Ако имате Android уред, апликацијата можете да ја најдете на следниот линк: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.echoapp.echo

Наскоро ќе биде достапна на повеќе јазици (Албански, Грузијски, Арапски, Српски и Шпански) и на Apple и Huawei уреди.

П.С. Апликацијата исто може да се користи и за потреби на други невербални лица и лица со потешкотии во говорот.

---------------------------

Today is World Autism Awareness Day and the beginning of #AutismAcceptanceMonth, an opportunity for us to learn about autism, and to offer help, support, acceptance and love to autistic people. Autism isn't a tragedy or a disease, it's a different way of being and communicating that can teach us a lot about us, our differences and our similarities. There is no cure for autism, but there are ways through acceptance, patience and hard work to improve the lives of autistic people and make them more effortless and joyful. There are ways for us to give ourselves the opportunity to understand each other and come closer to one another.

I, Mihail Drenoski, and the experts from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп (Danijela Petreska and Аница Камшик Најдоска), developed (are still developing) a mobile AAC (Augmentative and Alternative Communication) application, Echo - Еко. I hope that this app will provide non-verbal autistic people with the opportunity to communicate more easily.

The application is first of it's kind in Macedonian, open source, free, and it's completely customizable.

This project is supported by YES North Macedonia, American Councils for International Education North Macedonia, and U.S. Department of State

If you are on Android you can download the app here: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.echoapp.echo

Soon, we will have the app available in more languages (Albanian, Arabic, Georgian, Serbian and Spanish), and on Apple and Huawei devices as well.

P.S. The application can be used by other non-verbal persons and persons with speech difficulties as well (e.g. aphasia, brain stroke survivors etc.)

play.google.com

Photos from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп's post 28/03/2021

Во овие тешки моменти, благодарност за човечноста, поддршката и хуманоста на Андријана и Марио, искрено Ви благодариме ЕКЦ СВЕТЛИНА ПЛУС
#СветлинаПлус
#учиме_играме_растеме_заедно

17/03/2021
Photos from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп's post 05/01/2021

Бесценета е насмевката на детските лица, големо БЛАГОДАРАМ од тимот на ЕКЦ СВЕТЛИНА ПЛУС за соработката и хуманоста на ДЕТСКА АМБАСАДА ЗА СИТЕ ДЕЦА ВО СВЕТОТ.... ❤️
Детска Амбасада за Сите Деца во Светот

Специјален едукатор и рехабилитатор Аница Најдоска

Photos from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп's post 03/10/2020

Здравјето пред се!!!!!
Заради наша и ваша безбедност ги почитуваме протоколите на заштита😷🥰

13/04/2020

#ВредниДечиња
#ВредниРачиња
#БравоРодители
#ќебидесеворед
#СветлинаПлус❤️

05/04/2020

#Браводечиња
#Бравородители
#Седидома
#ќебидесеворед
#Светлинаплус

27/03/2020

#вреднидечиња
#бравородители
#седидома
#ќебидесеворед

24/03/2020

Браво за нашите највредни мали прстиња ❤️
#седидома #ќебидесеворед

21/03/2020

Психотерапика

#МенталноЗдравјеПоДома: Заземјување преку Сетилата

Посебно значајно кога се соочуваме во вака несигурна ситуација, во кое имаме чувство дека се она што сме го чувствувале како несигурно сега повеќе не е. Поради тоа, првиот контакт мора да го направиме со телото, поточно со нашата реалност. Најсмирувачки е контактот со телесната реалност, а одтаму е многу полесно да го направиме контактот и со ситуацијата во која се наоѓаме, и со емотивната и когнитивната реалност кои ја следат таа наша проценка на ризичноста на ситуацијата. Оваа техника е посебно значајна во ситуации кога чувствуваме зголемена вознемиреност, која што може да не однесе до паника.

Контактот со телесната реалност ни се случува преку свесно и контролирано продлабочување на дишењето. Оваа вежба може да се адаптира било каде, а се користи кога ќе почувствувате дека почнува вознемиреноста. Оваа вежба има за цел да Ве поврзе со реалноста надвор од Вас и на тој начин да Ви овозможи смирување.

- Стани свесен за своето дишење. Обиди се да го продлабочиш дишењето, без многу да го притискаш, туку во свој ритам. Вдишувај низ нос, издишувај низ уста. Обидете се да бидете свесни за дишењето, и ако Ви залутаат мислите, повторно вратете се на дишењето, таму каде што сте застанале.
- Сега, полека погледнете во 5 работи кои Ви го привлекуваат вниманието. Останете малку со она што го избравте, задржете се на нивните визуелни карактеристики без да претпоставувате зошто.
- Допрете 4 работи во својата блиска околина со тоа што ќе станете свесни за подлогата на која што сте, што е она што вашите раце допираат во моментот, каков е тој осет кои го доживувате во даден момент. Можете да ги избирате или да ги допирате оние кои Ви доаѓаат.
- Слушнете 3 звука и исто станете свесни за тоа што доаѓа до Вас. ако се движите можете да преминувате од еден во друг звук.
- Почувствувајте 2 мириса кои Ви се допаѓаат или во моментот се доминантни.
- Почувствувајте 1 вкус. Можете да се фокусирате на вашиот актуелен вкус, или пак да најдете она што во вашата околина сакате да го вкусите. И откријте како го доживувате тој вкус.

Повторно се враќате на дишењето. Дали чувствувате некоја промена во дишењето, промена во телото. Колку се чувствувате смирени после оваа вежба?

Важно: Единствено преку активно и свесно дишење можеш контролирано да го успориш автономниот нервен систем (да се смириш) а преку активирање и ангажирање на сетилата да го ориентираш телото и да го поврзеш и „спуштиш“ во реалноста во која што е.

Вежбата е изработена од психолог-психотерапевт Radmila Zivanovic за потребите на психолошката акција.

#Менталноздравје #тело #сетила #подома #седидома #Психотерапика #психолошкаподдршка #коронавирус #пандемија

zgpd.hr 21/03/2020

KAKO PRUŽITI PODRŠKU DJECI U PERIODU ZDRAVSTVENE KRIZE – Zagrebačko psihološko društvo

zgpd.hr KAKO PRUŽITI PODRŠKU DJECI U PERIODU ZDRAVSTVENE KRIZE Posted on March 14, 2020March 14, 2020 by zpdadmin „Plan je vrlo jednostavan i složen“ Alan Ford ZA ZPD PISALE SENA PUHOVSKI I IVANA ĆOSIĆ PREGRAD Od ponedjeljka u Hrvatskoj neće raditi škole i vrtići i mnogi će se roditelji i djeca...

20/03/2020

Учиме❤️Играме❤️Растеме ❤️Заедно❤️Дома❤️
#седидома

19/03/2020

Нашите вредни дечиња во домашни услови❤️ #седидома

22/01/2020

!!! НОВО НОВО НОВО!!!
FORBRAIN во нашиот центар СВЕТЛИНА ПЛУС 😊 😉🙂
Целта на FORBRAIN® е да го засили преносот на звукот преку коскената спроводливост. Електронско динамичниот филтер ја блокира бучавата од средината, го изолира и засилува гласот на корисникот, давајќи му на нервниот систем сензорен тренинг.
Со користењето на FORBRAIN се подобрува не само слушањето туку и целиот вестибуларен систем, управување со движењата, рамнотежа, координација и просторна ориентација.
Исто така подобрување на читање, вербална меморија, внимание, концентрација и фокус, говор и флуентност на говорот.
Мотивација, самодоверба и емоционална стабилност. 🙂

16/01/2020

Тимот од СВЕТЛИНА ПЛУС ❤️

02/01/2020

Тимот од ЕКЦ СВЕТЛИНА ПЛУС Ви поскаува
Среќна, здрава и бериќетна Нова 2020 година 🎄🎅❤️

21/12/2019

☃️🎄❤️💙💚

19/10/2019

😊

19/10/2019

🍁🍂

11/10/2019

ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп

11/10/2019

❤️Учиме❤️Играме❤️Растеме❤️Заедно❤️

26/07/2019

🍦🍨🧁😋

25/04/2019

Велигденски активности 🥚☘️💞💞💞

01/03/2019

Вие имате ли мартинки? Ние ДА!
Тие се симбол на пролетната радост и среќа, па така во пресрет на првиот месец на пролетта и Баба Марта, ние си сплетивме по една мартинка ❤️🍀🐞🌸🌼🌺🌷😍🤩😍🤩

22/12/2018
03/11/2018
13/10/2018
12/10/2018
19/09/2018

Timeline Photos

08/09/2018

❤МАКЕДOНИЈА❤

03/07/2018

Timeline Photos

23/06/2018

🐭🐸🐘🐼🐰🐬🐢

20/06/2018

⛵🐬🐳⛵

16/05/2018

💛Учиме❤Игрaме💚Рaстеме💜Зaеднo💙

05/03/2018

🌸Прoлет вo ЕКЦ СВЕТЛИНА ПЛУС🌸

Location

Telephone

Address

Бoркa Левaтa бр 1
Prilep
7500

Opening Hours

Monday 08:00 - 20:00
Tuesday 08:00 - 20:00
Wednesday 08:00 - 20:00
Thursday 08:00 - 20:00
Friday 08:00 - 20:00
Other Prilep schools & colleges (show all)
Jazicen PULS Jazicen PULS
Bul. Goce Delcev 49
Prilep, 7 500

Kursevi po angliski i germanski jazik za site vozrasti i katergorii. Prevodi od ovlasten sudski preveduvac.

Logos Oxford Prilep Logos Oxford Prilep
Ulica 11-ti Oktomvri 55
Prilep, 7500

Вложувајте во себе и во своето знаење заедно со Логос Оксфорд - Прилеп! Ве очекуваме!

Учи Италјански во Прилеп - Learn italian in Prilep Учи Италјански во Прилеп - Learn italian in Prilep
ул. Питу Гули 6
Prilep

CIAO! Do you want to learn italian for FREE! Come to Info Sega's office and learn italian with Erasmus volunteers from Italy.

Helen Doron English Prilep Helen Doron English Prilep
ул. Александар Македонски бр. 314
Prilep, 7500

www.helendoron.mk Иновативен метод за рано изучување англиски јазик и ран детски развој

Економско училиште - СОЕПТУ "Кузман Јосифос Економско училиште - СОЕПТУ "Кузман Јосифос
Car Samoil 1a
Prilep, 7500

Официјална фејсбук страна на СОЕПТУ "Кузман Јосифоски Питу" - Прилеп

Avto skola Semafor - Nova Prilep Avto skola Semafor - Nova Prilep
Mice Kozar 87 G
Prilep, 7500

Наставник Гоце Бумбароски Наставник Гоце Бумбароски
Борка Талески
Prilep, 7500

Секоја генерација расте врз рамениците на претходната...

СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ - Прилеп СОУ Гимназија „Мирче Ацев“ - Прилеп
ул.„Прилепски бранители“ бр 96 А
Prilep, 7500

Средно општинско училиште Гимназија "Мирче Ацев" - Прилеп

„EDU Boomerang - Edukativen Trening Centar“ „EDU Boomerang - Edukativen Trening Centar“
Bul. Goce Delcev 33/2
Prilep, 7500

Организираме тренинг курсеви (екстензивни и интензивни) за изучување на некој од европските јазици: АНГЛИСКИ, ГЕРМАНСКИ, ФРАНЦУСКИ, ИТАЛИЈ

Хуманитарна Организација “Помош за хендик Хуманитарна Организација “Помош за хендик
Prilep, 7500

Хуманитарна Организација ПХС “Помош за хендикепирани и сиромашни” - Прилеп Humanitarian Organization "AHP" (Aid for Handicapped and the Poor) - Prilep