Danijela Petreska - Dipl. Defektolog-Logoped /Neurofeedback therapist

Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Danijela Petreska - Dipl. Defektolog-Logoped /Neurofeedback therapist, Education Website, Prilep.

Operating as usual

Photos from ЕКЦ Светлинa Плус Прилеп - Neurofeedback tretman / Othmerova metoda's post 11/07/2023

Благодарам за укажаната доверба🥰🤗🧠🖥️

05/07/2023

Резултати од неурофидбек... 🧠🖥️🤗
Задоволни родители, среќни дечиња!!

👇Neurofeedback е најуспешна неинвазивна метода за подобрување на работата на мозокот. За тоа се доказ нашите задоволни клиенти. Ви благодариме за покажаната доверба! ❤️

02/11/2022

🧠💻❤️

09/10/2022

💙🥰

❤️Неизмерна благодарност до родителите за довербата и поддршката во текот на изминативе месеци. 🤗💙

20/05/2022

🧠🖥️Neurofeedback therapist 😉

Кога е време да побараме стручна помош за нашето дете?! ЕКЦ СВЕТЛИНА ПЛУС – ПРИЛЕП, 10 години стручна помош и грижа за развој на Вашето дет 06/04/2022

Приказна која трае и ќе трае😊
Приказна во која од они посебните јунаци учиме дека редејќи ја слагалицата🧩💙можеме за момент и ѕвездите да ги достигнеме.
Приказна во која заедно со Родителите сите овие години делејќи неизвесност, солзи, радост, тага, среќа, успешно се градел мостот на довербата.
Среќен роденден Е. К. Ц Светлина - Плус🎂🎉🎊💙♥️

Кога е време да побараме стручна помош за нашето дете?! ЕКЦ СВЕТЛИНА ПЛУС – ПРИЛЕП, 10 години стручна помош и грижа за развој на Вашето дет Во денешно време, омилена играчка на повеќето деца е паметен телефон, таблет или компјутер. Докажано е дека прекумерната употреба на екраните, кај одреден број деца...

02/04/2022

🧩💙
Ne masite mi danas plavim zastavama, ne navlacite plave majice, ne pricajte mi kako razumete autizam...pojma nemate!!!

-Dajte mi asistenta! Logopeda, defektologa, muzikoterapiju, i sve ostale terapije za koje moram da prodam bubreg da im ih priustim!

- Edukujte ucitelje, vaspitace, medicinske sestre, pedijatre...komsije...

-Ne terajte me da lekare cekam po cetiri sata a komisiju po cetiri meseca!

- Ne blenite u moju decu na ulici!

- Ne govorite - , ruzne ste kad placete sto nervirate mame...

-Ne smejte im se i ne rugajte im se kad pocnu da tapsu rukama ili zaigraju na ulici!

-Ustupite im mesto u punom autobusu - njima ne prijaju guzve i ne mogu da stoje telo uz telo sa nepoznatim osobama.

-Pitajte nas kako da pomognete ili se izmaknite. Uvek imate izbora i uvek nam treba pomoc.

- Ne pitajte kad ce da budu bolje...ne pricajte mi price o onima koji su "dete izlecili od autizma". Nisu. Nisu izlecili ili nije bio autizam ali -nisu!!!

- Pozovite nas na rodjendan, slavu, kafu, izlet!

- Odvojite pola sata i dodjite da gledate Pepu Prase sa nama.

- Nasmesite se! Zagrlite moju decu kad vam pruze ruke, oni mnogo vole da se grle.

- Ponasajte se kao da smo normalni, MI TO JESMO!!!

Ne delite postove podrske, ne menjajte ramove na profilnoj, ne delite mimove i gifove. Pruzite nam ruku, pruzite stvarnu podrsku. Svakog dana i svuda.

Ne jebenog 2.aprila!

P. S poraka od najhrabrite roditeli💙🧩

МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА АЛТЕРНАТИВНА КОМУНИКАЦИЈА – Неделник Зенит 08/03/2022

https://zenit.mk/2022/03/05/mobilna-aplikaczija-za-alternativna-komunikaczija/

МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА АЛТЕРНАТИВНА КОМУНИКАЦИЈА – Неделник Зенит Прилепчаните Давор Петрески (25 г.) и Михаил Дреноски (25 г.) им даваат глас и говор на оние кои имаат пречки во говорот. Двајцата другари и поранешни матуранти од гимна....

08/03/2022

Честит празник драги пријателки🥂🌷
Но овој ден најискрено со длабока почит и наклон ќе им го честитам на они мајки херои со кои зедно ги водиме битките секојдневно♥️
Тоа се оние мајки на кои често пати знам да им кажам да бидат јаки, да им кажам дека тие го можат тоа, а потоа сваќам дека тие сепак се обични наизглед совршени во некои моменти јаки планини да поместат за своето дете, за веднаш потоа да се скршат пред сопствениот лик во огледалото па им иде да рикаат гласно, а тие само тивко плачат над самите себе си. Но знам дека солзите им ја мијат болката и им даваат нови сили за нови походи со своите херои.
Се смеат, понекогаш со болка, некогаш со пркос, а најчесто со ГОРДОСТ.
Се смеат затоа што во својот,,несовршен живот,, го имаат најдрагоценото СОВРШЕНОТО ДЕТЕ.
Тие се борбени рушат предрасуди и препреки
Тие се најголеми стручњаци кога е во прашање нивното дете
Тие од секој наш мал напредок знаат да направат фешта😊
Тие не прифаќаат пораз
Тие имаат "шест пара очи за чедата свои и уште две на тилот (за секој случај)".
И затоа драги мои нека ви е празник секој нов ден и незмерно Ви благодарам што Вие заедно со вашите совршени јунаци, а моите "ѕунѕури" секој ден ме учите на некоја нова лекција за животот. 🌷♥️🌼

EchoApp - AAC app 02/04/2021

Давор моја гордост💗 Ти благодарам и од името на моите мали херои💙
[ENGLISH BELOW]
Денес е светски ден на свесноста за аутизмот и почетокот на . Ден и месец кој ни дава можност да научиме за аутизмот и да пружиме помош, поддршка и љубов кон лицата со аутизам. Аутизмот не е болест или трагедија, туку еден поинаков начин на живеење, поинаков тип на комуникација кој може да не научи дека сме еднакви и во различностите. За аутизмот нема лек, само треба прифаќање, трпение и напорна работа за да им го направиме животот полесен и посреќен, да можеме да ги доближиме до себе но и да си дадеме шанса и ние да сме поблиску до нив.

Јас, Mihail Drenoski, и експертите од ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп (Danijela Petreska и Аница Камшик Најдоска), развивме (и уште развиваме) мобилна апликација за алтернативна комуникација, Echo - Еко, која се надевам дека ќе им пружи шанса на глас и начин на комуникација на лицата со невербален аутизам.

Апликацијата е една од првите од овој вид на Македонски јазик, е open source, бесплатна и дозволува комплетна персонализација.

Проектот е поддржан од YES North Macedonia, American Councils for International Education North Macedonia, и U.S. Department of State

Ако имате Android уред, апликацијата можете да ја најдете на следниот линк: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.echoapp.echo

Наскоро ќе биде достапна на повеќе јазици (Албански, Грузијски, Арапски, Српски и Шпански) и на Apple и Huawei уреди.

П.С. Апликацијата исто може да се користи и за потреби на други невербални лица и лица со потешкотии во говорот.

---------------------------

Today is World Autism Awareness Day and the beginning of , an opportunity for us to learn about autism, and to offer help, support, acceptance and love to autistic people. Autism isn't a tragedy or a disease, it's a different way of being and communicating that can teach us a lot about us, our differences and our similarities. There is no cure for autism, but there are ways through acceptance, patience and hard work to improve the lives of autistic people and make them more effortless and joyful. There are ways for us to give ourselves the opportunity to understand each other and come closer to one another.

I, Mihail Drenoski, and the experts from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп (Danijela Petreska and Аница Камшик Најдоска), developed (are still developing) a mobile AAC (Augmentative and Alternative Communication) application, Echo - Еко. I hope that this app will provide non-verbal autistic people with the opportunity to communicate more easily.

The application is first of it's kind in Macedonian, open source, free, and it's completely customizable.

This project is supported by YES North Macedonia, American Councils for International Education North Macedonia, and U.S. Department of State

If you are on Android you can download the app here: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.echoapp.echo

Soon, we will have the app available in more languages (Albanian, Arabic, Georgian, Serbian and Spanish), and on Apple and Huawei devices as well.

P.S. The application can be used by other non-verbal persons and persons with speech difficulties as well (e.g. aphasia, brain stroke survivors etc.)

EchoApp - AAC app

Photos from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп's post 28/03/2021

😊💝

Photos from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп's post 05/01/2021

😊💗🎄🥇

Photos from ЕКЦ Светлинa Плус - Прилеп's post 03/10/2020
28/07/2020

Секој логопед има приказна која би изгледала вака: Детето доаѓа на дијагностика заедно со својот родител во логопедскиот кабинет. Се случува стравот и неизвесноста да бидат појаки ,па логопедот е тој кој што треба да ги употреби сите свои ветштини,волшебни зборчиња,игри и што ли уште не за да изнуди насмсвка и сигурност кај секое дете.Потоа следува земање анамнеза,детална дијагностика со примена на дијагностички тестови,за на крај логопедот да го даде својот наод и мислење и да препорача третман.Често пати родителот смета дека тука нивната ,,задача„почнува и завршува.
Почнува со вклучување на детето во логопедскиот третман,а завршува оној момент кога детето ќе влезе во логопедскиот кабинет.Се случува да се слушне и коментар од страна на родителот:-,,Логопедот е тој кој што ќе го ,,излечи,,моето дете-тој учел за тоа ,а не јас,,
Но, тоа не е така.Родителите се подеднакво важни учесници и партнери во логопедскиот третман како и самиот логопед.Без упорна и континуирана работа преку упатствата на логопедот,третманот би бил побавен,а до самите резултати би се доаѓало потешко.
Должност и пракса на логопедот е да на крајот на третманот го извести родителот за содржината на одредена активност и да даде насоки или ,,домашна задача,,.
Од друга страна пак родителот би требало да се придржува на насоките и да го известува логопедот.
Само на тој начин целта и на логопедот и на родителот би им била иста-со третман да му се помогне на детето да ги совлада и минимизира говорно-јазичните проблеми кои ги има.
Според тоа-ЛОГОПЕДОТ НЕ Е САМОВИЛА ВОЛШЕБНИЧКА,НО ЗАЕДНО СО РОДИТЕЛОТ МОЖАТ ДА БИДАТ.😀

Want your school to be the top-listed School/college in Prilep?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Location

Website

Address

Prilep
Other Education Websites in Prilep (show all)
Zeit für Deutsch - Научете германски јазик Zeit für Deutsch - Научете германски јазик
Krume Volnaroski 12
Prilep, 7500

Единствено место за учење на германски јазик, по модер?

ООУ „Блаже Конески“ - Прилеп ООУ „Блаже Конески“ - Прилеп
Pere Toshev
Prilep, 7500

Општинско Основно Училиште „Блаже Конески“ -Прилеп

ООУ ,,Кире Гаврилоски - Јане" -Прилеп ООУ ,,Кире Гаврилоски - Јане" -Прилеп
ул „ Јоска Јорданоски бр. 46
Prilep, 7500

ООУ „ Кире Гаврилоски - Јане Прилеп е централно градск?