Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола

Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола

Официјална Facebook страница на Факултетот за информатичк

ФАКУЛТЕТОТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ е нова единица на битолскиот Универзитет и е формирана во 2014 година, со Закон за основање на Факултет за информатички и комуникациски технологии во состав на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола (Сл. весник бр. 187/30.12.2013). Факултетот за информатички и комуникациски технологии ќе врши високообразовна дејност како додипломски, пос

Operating as usual

06/12/2023
ОБЈАВЕНИ ДОПОЛНИТЕЛНИ КОНКУРСИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР И ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ 01/12/2023

💻📲🗂 Конкурс за запишување на трет циклус (докторски) студии на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на трет циклус (докторски) студии:
✅ Информатички науки и компјутерско инженерство (3 години, 180 ЕК)
✅ Станете доктор по компјутерски науки и инженерство (Doctor of Computer Science and Engineering)
📆 Пријавување на кандидатите во третиот уписен рок: 01.12-14.12.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати: 21-22.12.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/dopolnitelni-konkursi-za-vtor-i-tret-ciklus/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

ОБЈАВЕНИ ДОПОЛНИТЕЛНИ КОНКУРСИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР И ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ Д О П О Л Н И Т Е Л Е Н К О Н К У Р С ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 ГОДИНА Д О П О Л Н И Т Е Л Е Н К О Н К У Р

ОБЈАВЕНИ ДОПОЛНИТЕЛНИ КОНКУРСИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР И ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ 01/12/2023

💻📲🗂 Конкурс за запишување на втор циклус (магистерски) студии на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на следните студиски програми на втор циклус (магистерски) студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Софтверско инженерство и апликации (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Пресметковно инженерство (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Информациски системи и управување со знаење (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Интелигентни инженерски системи (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Иновативни комуникациски технологии (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатика и компјутерска техника (2 години, 120 ЕК)
📆 Пријавување на кандидатите во третиот уписен рок: 01.12-14.12.2023 година на ФИКТ
📆 Запишување на примените кандидати: 15.12-22.12.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/dopolnitelni-konkursi-za-vtor-i-tret-ciklus/
📩Онлајн пријавување во iKnow системот на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

ОБЈАВЕНИ ДОПОЛНИТЕЛНИ КОНКУРСИ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР И ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ Д О П О Л Н И Т Е Л Е Н К О Н К У Р С ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ВТОР ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 ГОДИНА Д О П О Л Н И Т Е Л Е Н К О Н К У Р

Photos from Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола's post 28/11/2023

Доделени стипендии од Групацијата КС

Петар Митревски и Валентин Стојановски, студенти на ФИКТ – Битола, единица на УКЛО, добитници се на стипендии кои за прв пат ги доделува КС ГРУПАЦИЈА- Битола, во рамки на иницијативата за поддршка на младите во образованието.

На чинот на доделување на стипендиите, на 24 ноември 2023 г. присуствуваше и проф. д-р Божидар Миленковски, продекан за финансии на ФИКТ кој имаше кратко обраќање во кое истакна дека ова е извонреден пример за тоа како корпоративниот сектор и високо образовните институции можат да ги здружат силите за да обезбедат позитивни влијанија во животот на младите луѓе.

Photos from Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола's post 20/11/2023

ДОЈДИ И НАУЧИ - 17 ноември 2023

На 17 ноември 2023 се одржа уште една од серијата работилници насловени како ДОЈДИ И НАУЧИ. Заинтересираните студенти и поранешни студенти присуствуваа на практична презентација за Тестирање на софтвер. Quality Assurance Engineer Стефан Гуличоски од компанијата ITLabs работеше практично со присутните на неколку случаи на тестирање.

14/11/2023

На ФИКТ - Работилница ДОЈДИ И НАУЧИ - 17 ноември 2023

Продолжуваме со серијата работилници насловени како ДОЈДИ И НАУЧИ, за студентите на ФИКТ и за сите заинтересирани.
На 17 ноември (петок) со почеток во 11:00 во Компјутерска училница 3 на Факултетот за ИКТ
Темата е Тестирање на софтвер, а ќе ја води Стефан Гуличоски, Quality Assurance Engineer од itLabs

Photos from Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола's post 06/11/2023

Традицијата продолжува, ФИКТ – Битола во соработка со компаниите од ИТ индустријата организира менторска програма за учество на студентите во практична работа.
На 03.11.2023 година се одржа информативна средба за
Студентските работни групи,
на која учествуваа вработени во компанијата IWConnect и iSource.
Студентите се интересираа за технологиите што можи да ги работат и на кој начин ќе се одвива учеството во групите.
Повикот сеуште трае:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSep-vTLUpAwFE3RQMgJbyI6HsGIsmQRBCr_Os4jhRoCNMv8_g/viewform?usp=sf_link

К О Н К У P C за асистенти 04/11/2023

КОНКУРС за избор на 2 асистенти на ФИКТ
✅ Факултетот за информатички и комуникациски технологии - Битола распишува конкурс за избор на :
1) Едно лице во соработничко звање - асистент од научната област: 21206 Процесирање на податоци и
2) Едно лице во соработничко звање - асистент од научната област: 21208 Друго (Компјутерска графика и виртуелно инженерство).

✅ Повеќе информации на
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/%d0%ba-%d0%be-%d0%bd-%d0%ba-%d1%83-p-c-%d0%b7%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола

К О Н К У P C за асистенти К О Н К У P C за избор во соработнички звања - асистенти  

Пријавување за учество во Студентски работни групи, под менторство на ИТ компанија - ФИКТ 2023/2024 02/11/2023

Повик за учество во Студентски работни групи

ФИКТ во соработка со компаниите од ИТ индустријата продолжува со организирање на Студентски работни групи. Целта на овие групи е да се запознаете со практично работење на некои од ИТ технологиите, да изработите практичен проект под менторство на вработени во компаниите и професори од Факултетот и да се стекнете со практично искуство кое ќе ви помогне да изградите свое портфолио. Штом стекнете доволно искуство, ќе можете да добиете понуда за пракса и/или понуда за работа.
Пријавувањето може да го направите најдоцна до 10 ноември 2023 на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSep-vTLUpAwFE3RQMgJbyI6HsGIsmQRBCr_Os4jhRoCNMv8_g/viewform?usp=sf_link

На повикот можат да се пријавуваат студентите од ВТОРА, ТРЕТА и ЧЕТВРТА година на ФИКТ

Пријавување за учество во Студентски работни групи, под менторство на ИТ компанија - ФИКТ 2023/2024 Форма за регистрација на заинтересирани студенти од 2-ра, 3-та и 4-та година на ФИКТ - Битола

СТУДЕНТСКИ РАБОТНИ ГРУПИ 01/11/2023

СТУДЕНТСКИ РАБОТНИ ГРУПИ

Почитувани студенти,

Ве покануваме на информативна средба за Студентски работни групи, која ќе се одржи на 03.11.2023 година (петок) во амфитеатарот на Факултетот за информатички и комуникациски технологии – Битола, со почеток од 10:30 часот.

На средбата ќе учествуваат вработени во компанијата IWConnect и iSource и ваши колеги кои биле вклучени во Студентските работни групи.

СТУДЕНТСКИ РАБОТНИ ГРУПИ Почитувани студенти,   Ве покануваме на информативна средба за Студентски работни групи, која ќе се одржи на 03.11.2023 година (петок) во амфитеатарот на Факултетот за и....

01/11/2023

Digicube, an IT company headquartered in both North Macedonia and Liechtenstein are eager to extend a remarkable job opportunity to our distinguished alumni and soon-to-graduate students.

At present, are actively searching for a talented Junior to Intermediate Software Quality Test Engineer to join their team.

Software Quality Test Engineer Software Quality Test Engineer

19/10/2023

💻📲🗂 CALL FOR ENROLLMENT of students in the doctoral (PhD) studies at the University “St. Kliment Ohridski” – Bitola, Faculty of Information and Communication Technologies, Bitola, R Macedonia in the academic 2023/2024!
✅ Call for Applications: Doctoral Program in Computer Science and Engineering (180 EC’s)
Degree: Doctor of Computer Science and Engineering
Application and enrollment deadlines
❗️ Second call
📆 Application 24.10.2023 – 03.11.2023
📆 Enrollment 20.11.2023 – 21.11.2023
🌐 More information at https://uklo.edu.mk/.../call-for-enrollment-of.../...
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ul. Partizanska bb (kompleks kasarni), 7000 Bitola, R Macedonia.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

upisi.uklo.edu.mk 19/10/2023

💻📲🗂 Конкурс за запишување на втор циклус (магистерски) студии на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на следните студиски програми на втор циклус (магистерски) студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Софтверско инженерство и апликации (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Пресметковно инженерство (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Информациски системи и управување со знаење (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Интелигентни инженерски системи (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Иновативни комуникациски технологии (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатика и компјутерска техника (2 години, 120 ЕК)
📆 Пријавување на кандидатите во вториот уписен рок: 24.10-03.11.2023 година на ФИКТ
📆 Запишување на примените кандидати: 09.11 и 10.11.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/konkurs-vtor-ciklus-2023-2024/
📩Онлајн пријавување во iKnow системот на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

upisi.uklo.edu.mk Се наоѓате на страницата за најава на системот за уписи iKnow за кандидатите од универзитетот Св. Климент Охридски во Битола. Употребете го своето корисничко име и ло....

19/10/2023

·
💻📲🗂 Конкурс за запишување на трет циклус (докторски) студии на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на трет циклус (докторски) студии:
✅ Информатички науки и компјутерско инженерство (3 години, 180 ЕК)
✅ Станете доктор по компјутерски науки и инженерство (Doctor of Computer Science and Engineering)
📆 Пријавување на кандидатите во вториот уписен рок: 24.10-03.11.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати: 20-21.11.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/konkurs-tret-ciklus-2023-2024/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

Photos from Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола's post 17/10/2023

ФИКТ беше домаќин на 13-тата меѓународна конференција за применети Интернет и информатички технологии AIIT 2023 која се одржа на 13-ти октомври 2023 година!
✅ На почетокот на традиционалната 13-та по ред Конференција за применети Интернет и информатички технологии AIIT 2023, продеканката за наука и соработка проф. д-р Костандина Вељановска во улога на претседавач со Конференцијата, се заблагодари за присуството на гостите, посебно на гостите од Технички Факултет „Михајло Пупин“ од Зрењанин, кои доаѓаат од коорганизаторот-партнер Универзитет во Нови Сад, Република Србија. Искажана беше благодарност и до рецензентите на трудовите кои со своите вредни коментари и сугестии придонесоа за подобрување на трудовите и селекција на 51 труд од вкупно над 60 поднесени. Таа посака успешна конференција, плодна размена на искуства и пријатен престој и дружење со колегите научници.
✅ Од името на сите вработени на коорганизаторот Технички Факултет „Михајло Пупин“ од Зрењанин, проф. д-р Елеонора Бртка, како ко-претседавач на Конференцијата, изрази благодарност до домаќинот - Факултетот за информатички и комуникациски технологии - Битола, ѝ рече дека во голем број дојдоа од Зрењанин да присуствуаат на конференцијата и се радуваат што ќе присуствуаат на излагањето на трудовите кои обработуваат многу интересни и иновативни теми во областите што ги опфаќа конференцијата.
✅ Проректорката ред. проф. д-р Јасмина Буневска – Талевска изјави дека е многу значајно што како резултат на постојана научна работа ФИКТ ја организира оваа традиционална конференција на која покрај научниот дел, се обрнува внимание и на соработката со општествената заедница преку организирање на тркалезна маса со цел зајакнување на стратегиските капацитети на ФИКТ за продлабочување на соработката со компаниите од ИТ индистријата, со крајна цел да се подигни квалитетот на кадарот што го произведува Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола.
✅ Деканот на ФИКТ ред. проф. д-р Благој Ристевски отворајќи ја 13-тата Конференција за применети Интернет и информатички технологии AIIT 2023, која оваа година ја организира ФИКТ – Битола во коорганизација со Техничкиот Факултет „Михајло Пупин“ од Зрењанин ги поздрави присутните гости и авторите од повеќе земји и над 10 универзитети, чија цел е преку презентирање на најновите научни достигнувања од областа на информациските и компјутерските науки и применетите Интернет и информатички технологии да ги разменат нивните искуства, знаења и научни достигнувања. Како претседател на програмскиот одбор, ред. проф. д-р Ристевски им се заблагодари на рецензентите кои во изминатите неколку месеци внимателно ги рецензираа пристигнатите трудови и ги избраа најдобрите трудови да бидат прифатени и презентирани на конференцијата, а на сите присутни им посака успешна конференција.

06/10/2023

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА СТИПЕНДИИ.pdf
https://www.facebook.com/photo?fbid=279472054971478&set=a.129426146642737

🔊 Отворен конкурс за стипендии за студенти! 🧑‍🏫

📚Дали сте посветен и амбициозен студент кој сака да продолжи со високо образование без финансиски ограничувања?

🌟 КС групацијата со големо задоволство го објавува за отворен конкурсот за Стипендирање на студенти. Нудиме низа стипендии во различни дисциплини за да ви помогнеме да ги постигнете вашите образовни аспирации.

💼 Исто така ви овозможуваме да ја започнете вашата кариера со практикантска работа!

✔️ Нудиме посакувани места за практикантска работа во нашите компании. Стекнете искуство од реалниот свет, поврзете се со професионалци и изградете перспективна иднина.

➡️ Стипендиите се достапни за студентите на:

🔸Правен Факултет - Битола,
🔸Славјански Универзитет - Битола
🔸Факултет за Информациски и
Комуникациски Технологии - Битола

🌐 Истражете ги деталите и аплицирајте на:
https://klubsport77.mk/stipendii/

➡️ Краен рок за пријавување:
📆 31.10.2023

🏆 Време е да ги реализирате вашите соништа со КС Групацијата. Ние веруваме во вашиот потенцијал! 🏅

Kонкурс за избор на асистенти 04/10/2023

КОНКУРС за избор на 5 асистенти на ФИКТ
✅ Факултетот за информатички и комуникациски технологии - Битола распишува конкурс за избор на :
1) Едно лице во соработничко звање- асистент од научните области: 21201 Програмски јазици и технологии и 21203 Бази на податоци
2) Едно лице во соработничко звање- асистент од научните области: 21201 Програмски јазици и технологии и 21202 Информациони системи и мрежи
3) Едно лице во соработничко звање- асистент од научните области: 21206 Процесирање на податоци, 21207 Организација и методологија на проектирање на сметачки системи (хардверски системи, софтвер) и 21208 Друго (Информатички и комуникациски технологии)
4) Едно лице во соработничко звање- асистент од научните области: 21202 Информациони системи и мрежи, 21207 Организација и методологија на проектирање на сметачки системи (хардверски системи, софтвер) и 21208 Друго (Информатички и комуникациски технологии)
5) Едно лице во соработничко звање- асистент од научните области: 21208 Друго (Компјутерска графика и виртуелно инженерство; Информатички и комуникациски технологии)
✅ Повеќе информации на
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/k%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола

Kонкурс за избор на асистенти Повеќе

Photos from Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола's post 04/10/2023
Photos from Факултет за информатички и комуникациски технологии - Битола's post 02/10/2023

Прв академски час на ФИКТ - Битола во новата академска 2023/2024 година
Централниот настан по повод почетокот на новата академска година на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола се одржа на Факултетот за информатички и комуникациски технологии – Битола.
Деканот на ФИКТ проф. д-р Благој Ристевски посакувајќи му среќен почеток на академската година и поздравувајќи ги студентите кои зачекоруваат во нова, академска средина, изрази задоволство што оваа година, 10-тата генерација на студенти кои се запишаа на ФИКТ од неговото формирање, да е најбројна споредено со претходните 6 години, а во исто време, за прв пат бројот на запишани студенти во прва година на прв циклус студии на ФИКТ да е најголем споредено со останатите факултети и единици на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола.
Деканот проф. д-р Ристевски истакна дека целта на професорите на ФИКТ е да им пренесат знаења на студентите кои ќе конвергираат во заедничка цел - да се оформат студентите како дипломирани ИКТ инженери и дипломирани информатичари, затоа што дипломиран инженер по информатички науки и комуникациско инженерство и информатичар не може да се стане со посетување на кратки курсови или обуки во траење од 3 или 6 месеци.
Ректорот, проф. д-р Игор Неделковски на новата генерација студенти им посака срдечно добредојде на првиот и засега единствен македонски европски универзитет, бидејќи УКЛО од 1 јануари 2024 г. е дел од Европската универзитетска алијанса COLOURS, заедно со уште осум универзитети, со кои ќе се споделуваат и предмети и настава. Според ректорот, тоа претставува исклучителна поволност што ќе ги намалува бариерите за едукација за сите чинители низ регионите на Европа.
Свеченоста за студентите ја следеа претседателот на Универзитетскиот Сенат проф. д-р Николче Јанкуловски, професорите и градоначалници на Битола и Новаци, Тони Коњановски и Стевче Стевановски.
Честитки и успешни студии до сите студенти на УКЛО упати и градоначалникот на Битола, Тони Коњановски кој се осврна кон напорите кои Општина Битола и УКЛО взаемно ги обезбедуваат за подобри услови за студентите и нивно вклучување во општествениот живот.

Оглас за избор на Демонстратори 29/09/2023

✅Оглас за избор на демонстратори на ФИКТ во академската 2023/2024 година

Оглас за избор на Демонстратори Дополнителен Оглас за избор на Демонстратори повеќе

29/09/2023

💻📲🗂 Четврт уписен рок на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на студиските програми на прв циклус студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство
✅ Информатика и компјутерска техника
✅ Онлајн пријавувањето во iKnow системот е во тек на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
📆 Пријавување на кандидатите во четвртиот уписен рок на 02-03.10.2023 година на ФИКТ
📆 Објавување на прелиминарна ранг-листа на 04.10.2023 година
📆 Објавување на решениe за прием на кандидатите на 05.10.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати на 06.10.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/cetvrt-upisen-rok/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

УПИСИ на УКЛО – Четврт уписен рок 29/09/2023

УПИСИ на УКЛО – Четврт уписен рок Пријавување на кандидатите 02.10.2023 и 03.10.2023 Претходна проверка на знаењата на англиски јазик 03.10.2023 Објавување прелиминарна ранг-листа 04.10.2023 Објавување решение за пр...

29/09/2023

Соопштение за прв академски час!
Почитувани студенти,
Ве покануваме на првиот академски час во новата академска 2023/2024 година, кој ќе се одржи на 02.10.2023 година (понеделник) во амфитеатарот на Факултетот за информатички и комуникациски технологии – Битола, со почеток од 10:00 часот.

Оглас за членови и претседател на ФСС 28/09/2023

Почитувани студенти,
✅ Во тек е Оглас за пријавување на кандидати за членови и претседател на Факултетското студентско собрание на ФИКТ - Битола.
✅ Повеќе информации на: https://fikt.uklo.edu.mk/%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d1%81-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d1%81%d1%81/
📆 Рок за пријавување вклучително до: 02.10.2023 година

Оглас за членови и претседател на ФСС повеќе

23/09/2023

Запишувањето на зимскиот семестар (трет, петти, седми) во академската 2023/2024 година за студентите запишани на прв циклус студии ќе се врши во периодот од 25.09.2023 до 04.10.2023 година

16/09/2023

💻📲🗂 Трет уписен рок на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на студиските програми на прв циклус студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство
✅ Информатика и компјутерска техника
✅ Онлајн пријавувањето во iKnow системот е во тек на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
📆 Пријавување на кандидатите во третиот уписен рок на 22.09.2023 година на ФИКТ
📆 Објавување на прелиминарна ранг-листа на 26.09.2023 година
📆 Објавување на решениe за прием на кандидатите на 28.09.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати на 29.09.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/tret-upisen-rok/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

CALL FOR ENROLLMENT OF STUDENTS IN THE THIRD CYCLE, DOCTORAL STUDIES 2023/24 12/09/2023

💻📲🗂 CALL FOR ENROLLMENT of students in the doctoral (PhD) studies at the University “St. Kliment Ohridski” – Bitola, Faculty of Information and Communication Technologies, Bitola, R Macedonia in the academic 2023/2024!
✅ Call for Applications: Doctoral Program in Computer Science and Engineering (180 EC’s)
✅ The PhD Program in Computer Science and Engineering offers up to 18 PhD places.
Degree: Doctor of Computer Science and Engineering
Application and enrollment deadlines
❗️First call
📆 Application 18.09.2023 – 29.09.2023
📆 Enrollment 19.10.2023 – 20.10.2023
❗️ Second call
📆 Application 24.10.2023 – 03.11.2023
📆 Enrollment 20.11.2023 – 21.11.2023
🌐 More information at https://uklo.edu.mk/blog/call-for-enrollment-of-students-doctoral-studies-2023-24/?lang=en
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ul. Partizanska bb (kompleks kasarni), 7000 Bitola, R Macedonia.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

CALL FOR ENROLLMENT OF STUDENTS IN THE THIRD CYCLE, DOCTORAL STUDIES 2023/24 CALL FOR ENROLLMENT OF STUDENTS IN THE THIRD CYCLE, DOCTORAL STUDIES AT UNIVERSITY “ST.KLIMENT OHRIDSKI” – BITOLA IN THE ACADEMIC 2023/2024

05/09/2023

💻📲🗂 Втор уписен рок на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на студиските програми на прв циклус студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство
✅ Информатика и компјутерска техника
✅ Онлајн пријавувањето во iKnow системот е во тек на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
📆 Пријавување на кандидатите во вториот уписен рок на 6 и 7.09.2023 година на ФИКТ
📆 Објавување на прелиминарна ранг-листа на 12.09.2023 година
📆 Објавување на решениe за прием на кандидатите на 14.09.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати на 15.09.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/konkurs-i-ciklus-2023-2024/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 03/09/2023

💻📲🗂 Конкурс за запишување на трет циклус (докторски) студии на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на трет циклус (докторски) студии:
✅ Информатички науки и компјутерско инженерство (3 години, 180 ЕК)
✅ Станете доктор по компјутерски науки и инженерство (Doctor of Computer Science and Engineering)
📆 Пријавување на кандидатите во првиот уписен рок: 18.09-29.09.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати: 19.10-20.10.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/konkurs-tret-ciklus-2023-2024/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС СТУДИИ ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 КОНКУРС ЗА ЗАПИШУВАЊЕ СТУДЕНТИ НА ТРЕТ ЦИКЛУС – ДОКТОРСКИ СТУДИИ НА СТУДИСКИТЕ ПРОГРАМИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – БИТОЛА ВО АКАДЕМСКАТА 2023/2024 ГО....

03/09/2023

💻📲🗂 Конкурс за запишување на втор циклус (магистерски) студии на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на следните студиски програми на втор циклус (магистерски) студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Софтверско инженерство и апликации (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Пресметковно инженерство (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Информациски системи и управување со знаење (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Интелигентни инженерски системи (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство, модул Иновативни комуникациски технологии (1 година, 60 ЕК)
✅ Информатика и компјутерска техника (2 години, 120 ЕК)
📆 Пријавување на кандидатите во првиот уписен рок: 25.09-03.10.2023 година на ФИКТ
📆 Запишување на примените кандидати: 06.10-10.10.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/konkurs-vtor-ciklus-2023-2024/
📩Онлајн пријавување во iKnow системот на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

УПИСИ на УКЛО - Втор уписен рок 01/09/2023

УПИСИ на УКЛО - Втор уписен рок Пријавување на кандидатите 6 и 7.09.2023 Претходна проверка на знаењата на англиски јазик 11.09.2023 Објавување прелиминарна ранг-листа 12.09.2023 Објавување решение за прием н....

31/08/2023

🍀 Топло добредојде на нашите проектни партнери од Финска, Италија и Србија.
✅ Обука за обучувачи за ДИРА платформата за учење.

30/08/2023

💻📲🗂 Втор уписен рок на ФИКТ во академската 2023/2024 година!
✅ Онлајн пријавувањето во iKnow системот е во тек на следниот линк https://upisi.uklo.edu.mk
✅ Направете вистински избор, инвестирајте во Вашата иднина! Студирајте на ФИКТ на студиските програми на прв циклус студии:
✅ Информатички науки и комуникациско инженерство
✅ Информатика и компјутерска техника
📆 Пријавување на кандидатите во вториот уписен рок на 6 и 7.09.2023 година на ФИКТ
📆 Објавување на прелиминарна ранг-листа на 12.09.2023 година
📆 Објавување на решениe за прием на кандидатите на 14.09.2023 година
📆 Запишување на примените кандидати на 15.09.2023 година
✅Повеќе информации за уписите на https://uklo.edu.mk/blog/konkurs-i-ciklus-2023-2024/
📩[email protected]
📩[email protected]
📍 ул. Партизанска бб (комплекс касарни), 7000 Битола.
🌐 https://fikt.uklo.edu.mk/
🌐 https://uklo.edu.mk/

Want your school to be the top-listed School/college in Битола?

Click here to claim your Sponsored Listing.

Videos (show all)

CROSS4ALL Project Final Meeting
Прилог на „Македонска телевизија“

Location

Telephone

Address


Студентска б. б
Битола
7000

Opening Hours

Monday 08:00 - 20:00
Tuesday 08:00 - 20:00
Wednesday 08:00 - 20:00
Thursday 08:00 - 20:00
Friday 08:00 - 20:00
Saturday 08:00 - 14:00
Other Colleges & Universities in Битола (show all)
Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола Универзитет „Св. Климент Охридски“ - Битола
Булевар 1-ви Мај бб
Битола, 7000

http://www.uklo.edu.mk/ Универзитет “Св. Климент Охридски” - Битола, УКЛО.