Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Сал

Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Сал

Commenti

Скъпо Училище, от името на ЦБ-БАН, на нейния директор д-р Силвия Найденова и специално от мое име ви благодарим още веднъж за поканата да представим пред българската общност в Рим изложбата "Иван Вазов - 100 години безсмъртие"! За нас беше чест да съпреживеем заедно с вас гордостта от допира с безсмъртното творчество на българския поет Иван Вазов и да ви запознаем с безценните книги на Патриарха на българската литература, които съхранява най-голямата научна библиотека в България в продължение на 150 години. Лично за мен срещата с всички вас беше особено вълнуваща, защото именно в училище "Асен и Илия Пейкови" моите деца преоткриха отново богатството на българската литература и намериха прекрасни приятели и чудесни учители!
Когато хората вече ги няма... Дали всичко, което сме създали един ден няма да изчезне заедно с нас?...Вероятно ДА, ако не научим онези, които идват след нас, колко усилия, ентусиазъм, обич, трудности и безсънни нощи са били необходими, за да се съгради....
С огромен трепет прекрачихме прага на нашето ново училище с надеждата да се научим на изкуството да правим малки, но смели крачки напред! Със съзнанието, че сме тук и сега, възприемаме този момент като един от най-важните в нашия живот и този на нашите деца.
Искаме да научим нашите последователи, че не всичко в живота ще бъде гладко, но пораженията, паденията и неудачите са естествена част от живота, благодарение на които ние растем и съзряваме.
Благодарим на всички наши деца, майки, татковци и съмишленици, че продължаваме заедно напред по нашия нелек път! Благодарим още веднъж на доц. Емилия Занкина за възможността да учим на едно специално място! Благодарим на нашия посланик г-н Тодор Стоянов за хубавите и искрени пожелания! Благодарим от сърце за поздравителния адрес от страна на съпругата на президента на нашата България г-жа Десислава Радева, отправен специално към нашето училище!
Не вчера и не утре, а днес сме събрани всички заедно, за да се опитаме да построим един по-добър свят за нашите деца! Нека бъдем щастливи, защото всички ние го заслужаваме! Попътен вятър малки, големи и още по-големи момичета и момчета!
Честит празник на всички будители!
https://www.youtube.com/watch?v=AQD0mCDNWpc
Скъпи родители, ще се радваме, ако се запишете в нашия youtube канал!
Честит празник на всички будители, на всички фарове, които огряват пътя ни в бурното море на живота! Ето нашият поздрав към всички тях!
https://www.youtube.com/watch?v=AQD0mCDNWpc&t=195s
Всички българи в Италия и по-специално в Пулия, заповядайте!
Скъпи деца и родители, отново е септември и след няколко дни училищните врати ще се отворят за пореден път, за да продължим всички заедно напред по пътя на знанието!
Ето графика за тържествата, с които ще открием новата учебна година:
Седалище в Рим - събота 14.09. от 14.30 ч. - piazza Borgoncini Duca,5;
Филиал в Нетуно - неделя 15.09. от 10.30 ч. via Cristoforo Colombo, 17 - Nettuno;
Филиал в Ладисполи - неделя 15.09. от 14.30ч. piazza G.Falcone, 1 - Ladispoli;
Филиал в Кастильоне дел Лаго - неделя 15.09. от 14.30 ч. в седалището от миналата година;
Филиал в Салерно -неделя 15.09. от 11.00 ч. Via Picenza,30;
Филиал в Перуджа - неделя 06.10. (часът ще бъде уточнен допълнително).
Очакваме ви с нетърпение!!!❤️

Българско училище в Рим, Нетуно, Ладисполи, Кастильоне дел Лаго, Салерно,Тури
Scuola bulgara a Roma, Nettuno, Ladispoli, Castiglione del Lago, Salerno, Turi

Българско училище в Рим, Нетуно и Ладисполи
Scuola bulgara a Roma, Nettuno e Ladispoli

Normali funzionamento

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 27/02/2022

И тази година не нарушихме традицията и приготвихме любимите мартеници за баба Марта. Но тези дни е всичко различно... студено, напрегнато и някак необяснимо страшно... Липсва безгрижието на детството, смехът в класните стаи... И как да бъде различно след принудителните ограничения, които ни отдалечиха едни от други? А войната, която е само на няколко крачки от нас?... Остава само надеждата, че баба Марта ще донесе здраве, дълголетие, плодородие и изобилие... Но освен всичко това очакваме баба Марта да ни донесе най-вече МИР... Дали?

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 20/02/2022

“Историята ни няма да прикачи заслугите ми на другиму“ ... Почти 150 години след героична смърт на Левски, децата от всички български училища по света почитат и отбелязват делото на всеотдайния българин.
В нашето българско училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим паметният 19 февруари беше отбелязан с една много интересна инициатива, реализирана със съдействието на гл. ас. д-р Лиляна Караджова от департамента по „Кино, реклама и шоубизнес“ към Нов Български Университет - преподавател по фотография и историк на фотографията.
Децата имаха уникалната възможност да се запознаят с кратката история на фотографското есе и да направят такова, посветено на нашия национален гарой.
Бяха показани и разгледани детайлно снимките на българския революционер достигнали до нас, започвайки от портретните снимки, реализирани от най-старата българска „фотографска династия“ у нас – Карастоянови. Историята за първите български фотографии отведе децата към Белград и фотографа Анастас Карастоянов, попаднал в хотел „Сръбска круна“, където се събирала българската емиграция и щабът на Раковски...

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 06/02/2022

Имаме вяра в нашето утре! Днес, когато все повече живеем "виртуално" и все по-малко "реално", искахме да разберем дали онова, на което са ни учили нашите баби и майки ще бъде окончателно забравено и захвърлено в миналото... Резултатът е повече от обнадеждаващ: занаятите, уменията, които нашите деди са имали ще преминат през времето! Ето ги нашите деца, които ни оставят безмълвни... Сръчни ръчички, любопитни очички и ми идва наум... "Предай нататък!"... знанието...
Благодарим на проф. Танкова от Пловдивския университет, че ни изпрати толкова лъчезарен помощник - Елена! Млади хора, положителен заряд и енергия - това е тайната на успеха!

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 21/01/2022

Нашите прекрасни деца, които заслужават най-доброто бъдеще!

20/01/2022

В последния брой на вестник "Азбуки" е отразена изложбата, която организирахме заедно с Националната библиотека към БАН и американския Temple University в Рим. Благодарим за вниманието!

Коледна приказка 2021 24/12/2021

Коледна приказка 2021

На всички малки, големи и още по-големи момичета и момчета пожелаваме една вълшебна Коледа, пълна с любов, здраве и светлина!Бъдете истински щастливи и не забравяйте да бъдете добри, защото няма нищо по-ценно от една добра дума, от една усмивка и приятелска прегръдка! Честита Коледа!
А ето и нашата "Коледна приказка" писана на много ръце от децата от българското училище "Асен и Илия Пейкови" Рим:
https://www.youtube.com/watch?v=atKNWldD_-8

Коледна приказка 2021 Как се ражда един филм от фантазията на децата... Тази "Коледна приказка" е резултат от креативната работа на най-малките, прилагани в часовете по извънкласн...

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 20/12/2021

Благодарим на Н.Пр.Тодор Стоянов и целия екип на българското посолство в Рим за прекрасния празник, където присъстваха всички български училища в Италия (някои само виртуално)!Специални благодарности на всички колеги за положените усилия и които направиха този празник възможен! След тежките месеци на пандемия, този празник беше лекарството, което всички очакваха! Дядо Коледа донесе лечебния лек за малки и големи!!!

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 12/12/2021

Как е възможно "да докоснеш историята с ръце" или "да отскочиш до други епохи"? Вчера успяхме да направим това благодарение на изложбата "Иван Вазов - 100 години безсмъртие", организирана от Централна библиотека на БАН в сътрудничество с Института за литература към БАН. Изложените архивни документи, притежание на научния архив на БАН, както и оригиналната Вазова стихосбирка "Италия" от личния архив на друг голям българин - Стоян Михайловски бяха мостът, който ни отведе назад във времето. Благодарим на всички, които направиха възможно това събитие, а именно г-жа Веска Топалова от Централна библиотека на БАН, доц. Емилия Занкина от Temple University за домакинството, на Н.Пр. г-н Тодор Стоянов и всички деца, родители и приятели, които отделиха време, за да присъстват на събитието. След изложбата поехме по римските стъпки на Вазов, където четохме неговите "италиански" поезии, писани пред бюстовете на Данте и Тасо във вила Боргезе в Рим... Незабравим ден!
"Поклон, Италийо щастлива,
поклон, земя на небесата,
земя на песнята звънлива,
на гения, на красотата;
земя на вечните поети,
на Тасо, Данте, на Петрарка;
земя на нежните сонети —
на любовта безумна, жарка..."

07/12/2021

Скъпи приятели, в събота 11 декември 2021 г. от 14.30 ч. Ви каним на изложбата "Иван Вазов -100 години безсмъртие", организирана от Библиотеката на БАН в сътрудничество с Temple University и нашето българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим.
На 22 септември 2020 г. се навършиха 100 години от смъртта на патриарха на българската литература – Иван Вазов, – писателят, който в най-голяма степен изпълва със смисъл понятието „български класик“, а творчествтото му е неразделна част от непреходното европейско духовно наследство. Тази годишнина беше включена в календара на ЮНЕСКО.
Библиотеката на БАН притежава над 1000 отделни Вазови творби, произведения, публикувани в периодичния печат, критика за него, преводи и др. В експозицията са представени негови произведения, съхранени във фонда на библиотеката в продължение на 150 години. В нея са показани голяма част от Вазовите творби, които преди да излязат като самостоятелни произведения, са публикувани на страниците на „Периодическо списание“ и „Сборник за народни умотворения“, издания на Българското книжовно дружество, а впоследствие на БАН, както и първите издания на някои от тях. В експозицията намират място писма от Константин Величков, Яворов, Кирил Христов, Евгения Марс до Иван Вазов, първото завещание, собственоръчно писано от него, последната снимка на Вазов от 1920 г. и др.
Изложбата е подготвена от Централна библиотека на БАН в сътрудничество с Института за литература към БАН. Архивните документи са притежание на научния архив на БАН.

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 07/11/2021

Вчера беше чудесен ден! Открихме изложбата "Българските следи по света с палитра, камера и слово" в Американския Temple университет в Рим. Имахме наградени и от нашето училище! Най-важното е, че изложбата ще бъде повторена през март в Ладисполи, а през юли ще бъде и в София, в Българска академия на науките. Отваряме на нашите малки наследници широките хоризонти на бъдещето!

04/11/2021
Българските следи по света - с палитра, камера и слово - Vatican News 01/11/2021

Българските следи по света - с палитра, камера и слово - Vatican News

https://www.vaticannews.va/bg/world/news/2021-11/balgarskite-sledi-po-sveta-buditeli-uchilishte-v-rim-asen-peikov.html

Българските следи по света - с палитра, камера и слово - Vatican News По повод деня на Будителите, 1 ноември, бяха обявени наградите на Международното младежко биенале „Българските следи по света - с палитра, камера и ...

Светилниците на духа 01/11/2021

Светилниците на духа

Честит празник, Будители!
https://www.youtube.com/watch?v=AQD0mCDNWpc

Светилниците на духа Филм, посветен на деня на Будителите -1 ноември

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 19/10/2021

Напълно споделяме мотото на Американския Temple University "Perseverantia Vincit" ("Постоянството побеждава"), който е наш домакин.
Постоянството е в основата на всеки успех! Към постоянството прибавяме фантазия, игра, креативно мислене, опознаване на българските корени... Всичко това наричаме БЪЛГАРСКО училище "Асен и Илия Пейкови"!

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 26/09/2021

Първият учебен ден беше невероятен! Учение и забавление, учение и забавление... Денят се познава от сутринта:)))

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 19/09/2021

С огромен трепет прекрачихме прага на нашето ново училище с надеждата да се научим на изкуството да правим малки, но смели крачки напред! Със съзнанието, че сме тук и сега, възприемаме тези моменти като едни от най-важните в нашия живот и този на нашите деца.
Искаме да научим нашите последователи, че не всичко в живота ще бъде гладко, но пораженията, паденията и неудачите са естествена част от живота, благодарение на които ние растем и съзряваме.
Благодарим на всички наши деца, майки, татковци и съмишленици, че продължаваме заедно напред по нашия нелек път! Благодарим на доц. Емилия Занкина за възможността да учим на едно специално място! Благодарим на нашия посланик г-н Тодор Стоянов за хубавите и искрени пожелания! Благодарим от сърце за поздравителния адрес от страна на съпругата на президента на нашата България г-жа Десислава Радева, отправен специално към нашето училище!
Не вчера и не утре, а днес сме събрани всички заедно, за да се опитаме да построим един по-добър свят за нашите деца! Нека бъдем щастливи, защото всички ние го заслужаваме! Попътен вятър, малки, големи и още по-големи момичета и момчета!

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 10/09/2021

Скъпи деца и родители, с огромна радост ви каним на откриването на учебната година, което ще се състои на 18 септември 2021 г. от 14.30 ч. в нашето ново седалище, което се намира в Американския "Temple University"- Lungotevere Arnaldo di Brescia, 15 (до метро Фламинио). Използвамe случая да благодарим от сърце на декана на държавния Американски университет доц.д-р Емилия Занкина за изключителната възможност нашите деца от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим да се учат в една наистина стимулираща и творческа атмосфера! От тази година за всички наши младежи от горен курс ще има възможност да се възползват и от някои креативни курсове, организирани от Американския университет. Така освен български език учениците ще имат възможност да упражняват и своя английски, чрез участието в интересни уоркшопове, овладявайки интересни техники в сферата на дизайна и приложното изкуство. Очакваме ви с нови сили и енергия в "Temple" ("Храмът" на знанието)!
https://rome.temple.edu/academics-programs/pre-college-programs/pre-college-workshops

06/09/2021
03/09/2021

Благодарим на всички деца и младежи, които взеха участие в нашето биенале"Българските следи по света с палитра, камера и слово"! Резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември 2021 г. Успешна учебна година на всички малки, големи и още по-големи момичета и момчета по всички краища на света!

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 28/06/2021

И това лято Българско кино в Рим! Не пропускайте!

18/06/2021

Скъпи приятели, поради желанието на много от вас, крайният срок за предаване на творбите за биеналето "Българските следи по света с палитра камера и слово" е удължен до 1 септември 2021 г. То се провежда под патронажа на МОН, БАН и посолството на България в Рим. За повече информация:https://scuolabulgara.jimdo.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA.../

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 13/06/2021

Последен учебен ден и за филиалите в Ладисполи, Салерно и Тури!Благодарим от сърце на всички деца, родители и учители, че бяхме заедно в тази тежка учебна година! Дано трудностите да са вече зад гърба ни... Пред нас е дългоочакваната лятна ваканция!!!Бъдете здрави, весели и волни под синьото небе на любимото ни лято!!! Бъдете щастливи!!! 💖🪂🥳🤩😎🥰💖💖💖💖

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго/Тури's post 05/06/2021

Прекрасен юнски ден, пълен с веселие, поезия, игри и смях!
Благодарим за гостоприемството на Българския културен институт в Рим, на проф. Мандева от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" за приятеството и на поета Румен Иванчев за подаръците и чудесните поезии писани за нас!!!
Благодарим на нашите прекрасни деца и родители, с които изпратихме тежката стара учебна година и заедно посрещнахме дългоочакваната лятна ваканция!
А сега?
Ще нахлузим шарени капели
ще шляпаме с боси крака
ще се смеем с приятели и братовчеди,
волни като птичите ята..
Чака ни горещо лято,
синьото море,
ухаещата планина ...
и през септември отново
ще вземем книгите в ръка!

...но само след няколко дни започва ваканцията! Урааааааа....😄🥰🥳

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго's post 27/05/2021

И тази година успяхме да почетем паметта и делото на солунските братя и първи успяхме да поставим нашия венец до мощите на Св.Кирил Философ. Литургията бе водена от българския Митрополит за Западна и Средна Европа Антоний, но за първи път тя се състоя в настоящата базилика, а не в античната, както беше обичай до сега. Поклон пред делото на светите Апостоли!!!

Photos from Българско училище Рим/Нетуно/Ладисполи/Салерно/Кастильоне дел Лаго's post 25/05/2021

Гордеем се с нашите деца и учители, които и през тази година успяха да се представят отлично на детски и младежки конкурси!
Ето нашите победители, които достойно вървят по стъпките на знанието и изкуството:
Либератори Лара (10 г.) от филиала в Кастильоне дел Лаго - II място в конкурса "Моят любим герой от българска приказка или български автор" -представи куклата "Златното момиче".
Първо място в Шестия международен конкурс по превод за ученици и студенти на Великотърновския Университет "Св.Св.Кирил и Метоий" заеха:
Александър Зайков, Мартин Панчев и Моника Бориспасова от филиала в Ладисполи.
Специални благодарности на колегите Людмила Русева и Петя Ненкова!

Video (vedi tutte)

Специален поздрав от дядо Коледа, пристигнал в посолството ни в Рим!

Ubicazione

Indirizzo


Lungotevere Arnaldo Da Brescia,15
Rome
00196

Orario di apertura

Sabato 14:00 - 18:30
Domenica 10:00 - 13:30

Altro Scuole elementari Rome (vedi tutte)
Istituto Internazionale Paritario Giovanni Paolo II Istituto Internazionale Paritario Giovanni Paolo II
Corso Duca Di Genova, 157
Rome, 00121

Il futuro si costruisce oggi. A piccoli passi. Istituto Giovanni Paolo II. Costruiamo oggi il suo domani.

Istituto Comprensivo "Alberto Savinio" Istituto Comprensivo "Alberto Savinio"
Via Savinio, Viale Jonio, Via Cecco Angiolieri
Rome, 00137

PER INFORMAZIONI VAI SU: http://www.icviasavinio.gov.it/

I.C. LARGO Dino Buzzati I.C. LARGO Dino Buzzati
Largo Dino Buzzati,13
Rome, 00144

L’I. C. Buzzati è formato da due plessi della scuola dell'infanzia (Buzzati e Quasimodo), un plesso di scuola primaria e uno di scuola secondaria di primo grado. Inoltre due sezioni ospedaliere nei reparti pediatria dell'Ospedale Sant'Eugenio

Maestra Imma Maestra Imma
Rome

Sono un'insegnante di Scuola Primaria. Benvenuti sulla mia pagina ! Qui troverete immagini, link e video utili per la didattica alla scuola primaria! Aggiungete mi piace alla mia pagina per non perdervi nessun aggiornamento!

Scuola Paritaria Margherita Lenzi Scuola Paritaria Margherita Lenzi
Rome, 00152

Vi diamo il benvenuto nella Scuola Paritaria Margherita Lenzi che dal 1963 opera nel quartiere di Monteverde. Da noi sono passate varie generazioni, la scuola e' stata ed è una risorsa del territorio. Un piccolo gioiello nel cuore verde di Roma.

Riapriamo la Girolami Riapriamo la Girolami
Largo Victor Hugo Girolami 12
Rome, 00151

Un "diario di bordo" aggiornato con tutte le informazioni, circolari e servizi giornalistici relativi alla scuola Girolami dell'I.C. Margherita Hack di Roma, chiusa a seguito del crollo di un controsoffitto dal 4 aprile 2019.

Scuola Primaria Istituto San Giuseppe Calasanzio Scuola Primaria Istituto San Giuseppe Calasanzio
Viale Cortina D'Ampezzo, 256
Rome, 00135

Scuola primaria di moderna realizzazione e con staff altamente qualificato.

Didattica a Colori Didattica a Colori
Rome

Credo che la condivisione e il confronto siano sempre costruttivi. Questa pagina è nata proprio per questo. Sono una maestra dal 2002 e cerco spunti sempre nuovi e creativi per i miei bambini, in un'ottica davvero inclusiva. Buona navigazione! 🎨

Scuola di ballo di Joel Ortiz Scuola di ballo di Joel Ortiz
Via Lucio Papirio 79
Rome, 00174

Scuola di danza

Arcadia International School Rome Arcadia International School Rome
Via Del Casale Di San Nicola 150
Rome, 00123