Greek Music Workshop Berlin Dinos Bouzanis

Greek Music Workshop Berlin Dinos Bouzanis

Griechischer Musikunterricht

Wie gewohnt öffnen

12/11/2023
Photos from Greek Music Workshop Berlin Dinos Bouzanis's post 30/01/2023

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

06/09/2022

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!!

ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜA ΟΡXΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 18.30 MM
STO SPITI ΣΤΟ Neukölln!!

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/10 ΣΤΙΣ 18.30ΜΜ

Photos from Τα Μουσικά Όργανα είναι πολύ κουλ's post 29/05/2022
17/03/2022

Μικρασιατική καταστροφή & Προσφυγιά

Τον Αύγουστο του 1922 κλείνει οριστικά η ιδεολογία του Ελληνικού αλυτρωτισμού. Ο ξεριζωμός 1.200.000 Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις εστίες τους αποτελεί την ουσιαστική καταστροφή του ελληνικού 20ου αιώνα. Έκτοτε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με ό,τι προηγήθηκε. Η εχθρότητα που βίωσαν οι πρόσφυγες κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα αποτέλεσε τη βασική έκφραση του τέλους μιας ιδεολογίας η οποία θεωρητικά είχε συγκροτηθεί για να τους λυτρώσει. Η παρουσία τους στον αγροτικό και τον αστικό ιστό θα εμβολιάσει την νεότερη Ελλάδα, καθοριστικά, με μια προοπτική όπου οι γεύσεις οι ήχοι και η καθημερινότητα θα αποτελέσουν μια σύνθεση πολιτισμών και ιστορίας. Παρά την ηχηρή οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανατροπή, το γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής δεν δείχνει να επηρέασε το ελληνικό τραγούδι. Ίσως ο μεγάλος αριθμός αμανέδων που ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1924 εκφράζει το γενικότερο κλίμα απόγνωσης για την καταστροφή και την ψυχική κατάσταση των προσφύγων και μεγάλου μέρους των Ελλήνων της Παλαιάς Ελλάδας.



Τραγούδια: Τι σε μέλει εσένανε, Προσφυγοπούλα, Ο στεναγμός της Σμύρνης
Ψηφιακές ιστορίες
Απο το εικονικό μουσείο Κουνάδη

Kounadis Archive Virtual Museum

Νίνου-Ευγενικός-Η γυναίκα που ψηφίζει 08/03/2022

Η γυναίκα που ψηφίζει» με τη Μαρίκα Νίνου

Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων μέχρις ότου οι Ελληνίδες αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.



ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θανάσης Γιώγλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Μαρίκα Νίνου, Η γυναίκα που ψηφίζει, Γυναίκα, Απόστολος Καλδάρας, Κώστας Μάνεσης

Για πρώτη φορά ψηφίζουν, μόνον όσες έχουν κλείσει τα 30 χρόνια, στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας μάλιστα, γράφονται 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψηφίζουν μόνο 439. Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίζεται στις 28 Μαΐου 1952, χωρίς τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εκλέγεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα («Ελληνικός Συναγερμός»), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα («Κόμμα Φιλελευθέρων»), είναι οι δυο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα. Στις 19 Φεβρουαρίου του 1956 οι Ελληνίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

Τη θέση της Ελληνίδας εκείνης της εποχής περιγράφει ανάγλυφα ένα γρήγορο χασάπικο του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Κώστα Μάνεση με τίτλο «Η γυναίκα που ψηφίζει», που ηχογραφείται το 1950 σε δίσκο 78 στροφών His master’s voice. Τραγουδά η Μαρίκα Νίνου με δεύτερη φωνή τον Αθανάσιο Ευγενικό.

O κόσμος άλλαξε και πάρτε το χαμπάρι
και η γυναίκα στο εξής θα κουμαντάρει.
Ήρθε καιρός να φύγω πια απ’ τη ρουτίνα
απ’ του συζύγου τη σκλαβιά κι απ’ την κουζίνα
Είμαι η γυναίκα η μοντέρνα, που ψηφίζω
γλεντώ στα κέντρα, πίνω ουίσκι και καπνίζω.
Στην εξουσία κανενός πια δεν ανήκω,
δεν έχει τώρα κάτσε-κάτσε, σήκω-σήκω
Στις εκλογές θα βάλω κάλπη στην Αθήνα
θα πάρω ψήφους και θα βγω και δημαρχίνα.
Στα υπουργεία με τουπέ θα μπαίνω μέσα
κι έτσι σε όλες τις δουλειές θα ‘χω τα μέσα

https://youtube.com/watch?v=EL0YVfIDINQ&feature=share

Νίνου-Ευγενικός-Η γυναίκα που ψηφίζει Συνθέτης Καλδάρας Έτος ηχογρ. 1950 Στιχουργός: Μάνεσης.Ο κόσμος άλλαξε και πάρτε το χαμπάρικαι η γυναίκα, στο εξής, θα κουμαντάρει,[ήρθ' ο καιρός να φύ...

18/02/2022

10 τρόποι για σίγουρη αποτυχία στην εκμάθηση μουσικού οργάνου!

Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός (*)

1. Ποτέ μη μελετάτε με μετρονόμο. Μακριά!
2. Επίσης, μακριά από τις παρτιτούρες. Μην τυχόν και μάθετε να τις διαβάζετε!
3. Όσοι παίζετε έγχορδα, μην ελέγχετε το κούρδισμά σας πριν παίξετε. Είναι περιττό!
4. Να παίζετε μόνο τραγούδια. Αν σας πει κανείς να κάνετε και ασκήσεις (π.χ. για τα δάχτυλα - ανάλογα το μουσικό όργανο) μη τον ακούτε!
5. Όταν κάνετε κάποιο λάθος κατά τη μελέτη σας, να συνεχίζετε παρακάτω. Μη σταματάτε και παίζετε το σημείο ξανά και ξανά σωστά!
6. Να μη βρίσκετε και φιξάρετε τη βέλτιστη δακτυλοθεσία (ή κίνηση γενικότερα - ανάλογα το όργανο) για την κάθε μουσική φράση. Αντίθετα να παίζετε κάθε φορά όπως τύχει!
7. Τα γρήγορα κομμάτια να τα παίζετε απ’ την πρώτη στιγμή γρήγορα και με λάθη κι όχι αργά και σωστά!
8. Την ώρα που παίζετε να μην είστε χαλαροί, αλλά να καταβάλλετε υπερβολική προσπάθεια, σφίγγοντας και διάφορους άλλους μύες, που δε λαμβάνουν μέρος στο παίξιμο του μουσικού σας οργάνου!
9. Σε περίπτωση που τελικά μάθατε να διαβάζετε πεντάγραμμο, να παίζετε κάθε φορά διαβάζοντας. Ποτέ μη μαθαίνετε απ’ έξω τα κομμάτια που σας αρέσουν!
10. Και βέβαια να είστε ανυπόμονοι και να θέλετε να γίνετε βιρτουόζοι εδώ και τώρα!

________
(*) Ο Αλέξανδρος Φωτεινός είναι διευθυντής του Ελεύθερου Ωδείου

12/02/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ



Κώστας Μπαλαχούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Παναγιώτης Κουνάδης

Ο Παναγιώτης Κουνάδης παραχώρησε συνέντευξη στο Δημήτρη Μανιάτη και ΤΑ ΝΕΑ. Αφορμή της συζήτησής τους η παρουσία μέρους του Αρχείου Κουνάδη στο Διαδίκτυο με τη συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχου.

Σας μεταφέρω χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνομιλίας του Παναγιώτη Κουνάδη με τον καλό και έμπειρο δημοσιογράφο.

Στερείται πάντως η Ελλάδα αρχείου εθνικής μουσικής.
Σε αυτόν τον τόπο δεν υπάρχει ένας φορέας επίσημος να φροντίσει τα αρχεία και όχι μόνον της δισκογραφίας των Ελλήνων. Το ρεμπέτικο, πότε αναδεικνύεται;

Πότε;
Όταν μια παρέα από τσογλάνια αρχές δεκαετίας του '60 ασχολήθηκε. Ο Γαρδίκας, μετρ της εγκληματολογίας, κατέτασσε τους ρεμπέτες στους εγκληματίες. Εγώ, ο Νέαρχος Γεωργιάδης και άλλοι, αφού αρχικώς μαζεύαμε δίσκους, λέμε μετά: πάμε να βρούμε και τους... εγκληματίες. Και πάμε στον Μάρκο Βαμβακάρη που πρέπει να μπει στο αγιολόγιο του ελληνικού πολιτισμού. Πήγαμε με τον Νέαρχο. Δεν υπήρχε ο άνθρωπος! Έβγαζε καλοσύνη, δεν πιστεύαμε πως υπήρξε ένας άνθρωπος που έγραψε το «Εφουμέρναμε ένα βράδυ» και να είναι τόσο καλός. Μην κοιτάς τώρα, δεν υπάρχει άλλη προσφορά στην παγκόσμια λαογραφία σαν των λεγόμενων χασικλίδικων. Δεν υπάρχει λαογραφία για τις ουσίες. Τα τάνγκο έχουν δέκα τραγούδια, εδώ έχει παραγωγή. Ο Μάρκος λέει το φοβερό που ξεχωρίζει την χρήση από την κατάχρηση: ώρες με θρέφει ο λουλάς/ ώρες αδυνατάω». Το έπιασε το θέμα. Αλλο χρήση, άλλο κατάχρηση.

Τι είναι το ρεμπέτικο;
Ύστερα από 55 χρόνια, λέω: πολύ ωραία τραγούδια γραμμένα από ταλαντούχα παιδιά. Σε αντιπαράθεση με τρομερά είδη, όπως η οπερέτα. Για το ελαφρό, την οπερέτα, δεν ξέρουμε πολλά. Το ρεμπέτικο το αγαπήσαμε και το ερευνήσαμε. Γι' αυτό εγώ και η ομάδα που δουλεύω το βλέπουμε συνολικά, ως δισκογραφία των Ελλήνων.

Τώρα είναι σε ακμή.
Η μεγάλη επιτυχία είναι πως 30 χρόνια με τα μουσικά σχολεία και τα τμήματα στα ΑΕΙ έχει γίνει επανάσταση. Βλέπεις παιδάκια με τεράστιο ρεπερτόριο. Η συμπεριφορά της εξουσίας είναι άθλια. Οχι μόνο για το ρεμπέτικο. Στον Σίμωνα Καρά ποιος έδωσε λεφτά; Ο Μάρκος Δραγούμης, άλλο ηρωικό πρόσωπο. Η Δόμνα. Πάμε στο άλλο θέμα: ιερά πρόσωπα του μελοδράματος. Τον Κώστα Μυλωνά τον ξέρεις; Ακούς Βέρντι με Μυλωνά και είναι ισότιμος με τον Καρούζο. Να πολεμήσουν το ρεμπέτικο γιατί είναι κακό το καταλαβαίνω. Τα άλλα είδη;

Κάτι τελευταίο. Η περίφημη διάλεξη του Χατζιδάκι το 1949 στο Θέατρο Τέχνης για το Ρεμπέτικο, έπαιξε ρόλο;
Για μένα ήταν ιερό πρόσωπο. Από τέσσερις διανοούμενους ξεκίνησε η αναγνώριση του είδους: Αργύρης Κουνάδης. Μάνος Χατζιδάκις. Νίκος Κούνδουρος. Ο Νίκος εντόπισε τον Μάρκο το '48 και το είπε στον Μάνο. Και βέβαια ο Γιάννης Τσαρούχης. Πήρε τη μουσικοκριτικό Σοφία Σπανούδη προπολεμικά και την πήγε να γνωρίσει μια μεγάλη τραγουδίστρια: τη Ρόζα Εσκενάζυ. Πρωτοπόρος ο Τσαρούχης. Τότε ο Χατζιδάκις παίρνει την πρωτοφανή απόφαση να μιλήσει σε ένα άλλο κοινό για το ρεμπέτικο. έπαιξε μεγάλο ρόλο - αν και η διάλεξη έχει λάθη! Όπως και το γεγονός πως η Σπανούδη έγραψε στα «ΝΕΑ» για τον Τσιτσάνη.

Photos from Greek Music Workshop Berlin Dinos Bouzanis's post 09/02/2022

An extremely talented musician Spyros Nikas in collaboration with our workshop will offer folk accordion lessons online.

Live instruments are also taught online

Lute
Christos Zotos

Folk guitar, Bouzouki (3strings & 4strings) tzouras baglamas.
Dinos Bouzanis

Folk and traditional violin
Kyriakos Gouventas

Kanun
Iphigeneia Ioannou

Folk accordion
Spyros Nikas

Maria Mirka Lampropoulou 04/02/2022

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ SUZUKI - Μια Σύντομη Παρουσίαση (Της Μίρκας Λαμπροπούλου)



Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ SUZUKI
Μια σύντομη παρουσίαση

O Shinichi Suzuki μαζί με τους μικρούς μαθητές του (1984)

O Shinichi Suzuki (1898-1998) γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Σπούδασε μουσική στη Γερμανία, τη δεκαετία του 1920. Άρχισε να διδάσκει μικρά παιδιά στην Ιαπωνία το 1930 και ανέπτυξε την ιδέα του και τη φιλοσοφία του σχετικά με τη διδασκαλία κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ο τρόπος αυτός διδασκαλίας έχει σήμερα επεκταθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου με απόλυτη επιτυχία. Σαν βιολιστής, εφήρμοσε τη μέθοδο στη διδασκαλία βιολιού, αλλά από τότε έχει επεκταθεί σε πολλά μουσικά όργανα σε νηπιαγωγεία και σε άλλες μουσικές σχολές.
Το μυστικό της επιτυχίας της μεθόδου σύμφωνα και με τον dr. Suzuki είναι η πίστη στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ήταν η έμπνευση για τη μέθοδο αυτή. Όλη η διδασκαλία στηρίζεται στον τρόπο που μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία, ο dr. Suzuki παρατήρησε πόσο εύκολα τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε άνετα τη γλώσσα τους, ενώ για εκείνον ήταν τρομερά δύσκολο.
Μελετώντας ο dr. Suzuki τη μάθηση της μητρικής γλώσσας κατέληξε σε 3 βήματα που γίνονταν σε όλες τις περιπτώσεις:
1) η ακρόαση
2) η πολύ συχνή επανάληψη
3) η αντιμετώπιση από το δάσκαλο.
Αποφάσισε ότι αυτά θα ήταν τα βήματα που θα μάθαιναν σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μουσική.



Πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα από τους γονείς των μαθητών της μουσικής: «Θα τα καταφέρει;/Είναι έξυπνος-η;/Έχει ταλέντο;». «Ευφυείς» είναι οι άνθρωποι που παρατηρούν γεγονότα στην καθημερινότητα που οι υπόλοιποι άνθρωποι παρατηρούν αλλά θεωρούν ανούσια. Έτσι για τους περισσότερους από μας ένα παιδί που απλά μιλάει δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, όμως για τον dr. Suzuki ήταν ένα υπέροχο γεγονός. Άρχισε να μελετά πως ένα παιδί μαθαίνει να μιλάει τη μητρική του γλώσσα (3000 λέξεις στα 2 του χρόνια!). Όταν κάποιος γεννιέται έχει μέσα του τη δύναμη να μάθει και να εξελιχθεί. Έχει μια δύναμη που ζωντανεύει τις ικανότητές του. Κανένας λοιπόν δε μπορεί να κρίνει εάν είναι «φυσικό ταλέντο». Το «ταλέντο» μπορεί να οριστεί αναλόγως με το αν οι ικανότητες του ατόμου αναπτυχθούν ή καταστραφούν. Μέσα λοιπόν από αυτές τις παρατηρήσεις που έκανε ο dr. Suzuki κατέληξε στο ότι ταλέντο και ευφυΐα υπάρχουν σε κάθε έναν άνθρωπο και ότι όλοι μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον μέγιστο βαθμό μάθησης (εάν δεν υπάρχουν σωματικές ή πνευματικές ιδιαιτερότητες).

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές για τη μέθοδο Suzuki είναι ο ρόλος των γονέων. Όπως το παιδί μαθαίνει να μιλάει γιατί οι γονείς του (κατά κύριο λόγο) του μιλούν και του μαθαίνουν τη γλώσσα του, έτσι θα γίνει και με τη μουσική. Οι ίδιοι θα διδαχθούν τα ρεπερτόριο το οποίο θα μάθει ο μικρός μαθητής στη συνέχεια. Η σχέση συνεργασίας που θα υπάρχει ανάμεσα στους γονείς και στον καθηγητή θα είναι εξίσου πολύ σημαντική.



Η μέθοδος Suzuki είναι μια πρωτοποριακή μουσικοπαιδαγωγική μέθοδος για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-6 χρονών), όμως μόλις πολύ πρόσφατα εμφανίστηκε στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σε άλλες χώρες τις Ευρώπης και της Αμερικής είναι γνωστή και χρησιμοποιείται εκτεταμένα εδώ και πολλά χρόνια.

Η ταχύτητα διάδοσης της στις χώρες αυτές, οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα που έχει και στους στόχους που θέτει :

να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο σε πολύ μικρή ηλικία.να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους μέσω της μουσικής παιδείαςνα προωθήσουν τις δεξιότητες τους

“ Θα ήθελα - αν μπορώ- να αλλάξω την έννοια της εκπαίδευσης από απλή διδασκαλία στην πραγματική έννοια του όρου, στην εκπαίδευση που περιλαμβάνει, αναδεικνύει και αναπτύσσει την ανθρώπινη δυναμική μέσα από την ηλικιακή ανάπτυξη.” (Dr. Suzuki)

Παρά το ότι η μέθοδος Suzuki στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, έχει αρχίσει η συστηματική διδασκαλία της για το όργανο της κιθάρας.

Μίρκα Λαμπροπούλου
Καθηγήτρια μεθόδου Suzuki για το όργανο της κιθάρας
http://www.mirkalampropoulou.com

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας.

Maria Mirka Lampropoulou Musician - Guitarist

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στην ΕΡΤ το 1984 (4 εκπομπές) 18/01/2022

Ενα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη που έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα.
18 Γενάρη ημερομηνία γέννησης και θανάτου του σπουδαίου συνθέτη!!
https://youtu.be/vktcNhfTZqc

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη στην ΕΡΤ το 1984 (4 εκπομπές) Διαβάστε περισσότερα εδώ:http://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/megalo-afieroma-ston-vasili-tsitsani-33-xronia-prinΤο καλοκαίρι του 1984, προβλήθηκε απ...

17/01/2022

Έφυγε χτες πλήρης ημερών (99 ετών) ο σπουδαίος Παντελής Καβακόπουλος από τη Βήσσανη Ιωαννίνων, μουσικός, μουσικολόγος, ερευνητής και βαθύς γνώστης των ελληνικών μουσικών παραδόσεων. Από οικογένεια μουσικών της Ηπείρου, συγγενής του Λεωνίδα Καβάκου, με ένα βίο σχεδόν μυθιστορηματικό όταν αμούστακο παιδί έφυγε σκαστός από τα Γιάννενα από τους δικούς του για να έρθει στην Αθήνα να σπουδάσει και με θάρρος παρουσιάστηκε στην επιτροπή του Ωδείου Αθηνών και έπαιξε ένα μοιρολόι και τα μέλη της άκουγαν αποσβολωμένα....
Όπως την ήξερε ο Καβακόπουλος την παράδοση δεν την ήξερε κανένας.Πρακτικά, μαστορικά και λόγια μαζί. Τεράστιος ερευνητής. Πολυγραφότατος, ακριβής και άοκνος! Οι ηχογραφήσεις που επιμελήθηκε είναι σημεία αναφοράς και μελέτης για όλους μας. Ο κορυφαίος μελετητής και δάσκαλος της γενιάς του και όχι μόνο.
Προς ενός μηνός άκουσα αποσπάσματα από μια σπουδαία συναυλία στο Ηρώδειο που είχε επιμεληθεί με μια ορχήστρα πολυμελή με πολλά βιολιά(Κόρος,Κουκουλάρης, Κώστας Καβάκος κ.α)τσίμπαλα, σαντούρια, κλαρίνα (Β.Σούκας κ.α) και έμεινα έκπληκτος από το τόσο υψηλό αποτέλεσμα το τόσο άρτιο αλλά και με ύφος! Τον σκεφτόμουν που κανείς δεν μιλούσε για εκείνον, αυτόν τον άνθρωπο με την τόση προσφορά που όργωσε την Ελλάδα και κατέγραψε την δημοτική μουσική σωστά, με γνώση, μεράκι και αγάπη. Την κατέγραψε ως τέχνη και όχι ως στείρα λαογραφία, γιατί ήταν πρώτα από όλα καλλιτέχνης ο ίδιος και γνώριζε από μέσα τους χυμούς και τις αλήθειες της προφορικότητας. Σκεφτόμουν πόσο αλλιώτικη θα ήταν η πορεία αυτής της μουσικής αν αυτός ο άνθρωπος είχε την αναγνώριση που του έπρεπε από την πολιτεία, να οργανώσει και επιμεληθεί ζητήματα εκπαίδευσης και προβολής σε μια επιτελική θέση και να δώσει τα φώτα του....
Στο καλό μεγάλε Δάσκαλε! Ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες.
Σε μια μελλοντική γενιά ελπίζω να καταλάβουμε έστω και εκτός χρόνου την ποιότητα του έργου σου και τι ακριβώς ήσουν!

Μάνος Αχαλινωτόπουλος

16/01/2022
12/01/2022

Το πρώτο ομαδικό μάθημα του εργαστηρίου μας ξεκινά την Παρασκευή 14/01/22 στις 18.00 μμ στην Ελληνική κοινότητα με θεματική ενότητα το μέτρο 9/8 στον ρυθμό του Ζεϊμπέκικου .

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κοινότητα και τον πρόεδρο Κο Ματλή για την βοήθεια και άψογη συνεργασία!!

12/01/2022

Ένας απο τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες δεξιοτέχνες ο Χρήστος Ζώτος θα συνεργάζεται με το εργαστήρι μας και θα προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του στο Λαούτο και την παραδοσιακή μας μουσική σε online μαθήματα.

Βιογραφικό

Χρήστος Ζώτος

Γεννήθηκε το 1937 στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας και καταγόταν από οικογένεια μουσικών. Άρχισε να μαθαίνει βιολί στα έντεκά του χρόνια και λίγο αργότερα άρχισε να παίζει λαούτο. Μαθήτευσε κοντά στον Γεράσιμο Λάλο και κατόπιν συνεργάστηκε με τον Βασίλη Σαλέα και το Βασίλη Σούκα, ενώ αργότερα συνέχισε να παίζει κυρίως στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Διέκοψε την ενασχόλησή του με τη μουσική από το 1969, όταν έφυγε μετανάστης στον Καναδά, έως το 1982. Με την επιστροφή του ξεκίνησε ξανά τις εμφανίσεις, ενώ ηχογράφησε και για την Ελληνική Ραδιοφωνία και συνεργάστηκε με γνωστούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής, όπως ο Ιρακινός ουτίστας Μουνίρ Μπασίρ. Ίδρυσε δική του σχολή λαούτου και λαϊκής μουσικής στην Αθήνα, ενώ τελευταία δίδασκε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

10/01/2022

Σαν σήμερα το 1859 γεννήθηκε ο ελευθεριακός παιδαγωγός Fransisco Ferrer i Guàrdia. Στις 13 Οκτωβρίου 1909 οι τελευταίες λέξεις του αναρχικού παιδαγωγού Francisco Ferrer προς το εκτελεστικό απόσπασμα προκάλεσαν ένα διεθνές κύμα οργής και συγκίνησης για την άδικη δολοφονία του μεγάλου καταλανού μεταρρυθμιστή της εκπαίδευσης. Σ’ όλη την διάρκεια της παιδαγωγικής του πορείας, πάλεψε να αναδείξει την αξία της ολικής εκπαίδευσης, δίνοντας προτεραιότητα στην ελευθερία της συνείδησης και την αναζήτηση της αλήθειας. Ο ίδιος υποστήριζε πως: ο καθένας οφείλει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Να σκέφτεται ελεύθερα για να πράττει ελεύθερα. Το μοντέρνο σχολείο βασίζονταν σε θεμελιώσεις αρχές όπως η συνεκπαίδευση των δυο φύλων, η συνεκπαίδευση των κοινωνικών τάξεων, η σχολική υγιεινή, η αυτοπειθαρχία, η άρνηση των εξετάσεων, η αυτονομία και η ελευθερία του παιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση του σχολείου να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από του κατοίκους της Βαρκελώνης. Πολύ γρήγορα η φήμη του μοντέρνου σχολείου εξαπλώθηκε και ο Ferrer θα γίνει το σύμβολο της ελευθεριακής εκπαίδευσης. Όπως θα τονιστεί το μοντέρνο σχολείο επί 8 χρόνια θα αποτελέσει το πιο εκπληκτικό πείραμα σοσιαλιστικής ιδεολογίας.
«Η εκπαίδευση σημαίνει σήμερα δαμάζω , εκπαιδεύω , εξημερώνω. Έχει μια και μόνο πολύ συγκεκριμένη ιδέα και θέληση , να κάνει τα παιδιά να συνηθίσουν στην υπακοή , να πιστεύουν και να σκέφτονται ακολουθώντας τα κοινωνικά δόγματα που επικρατούν . Δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την αυθόρμητη ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού , δεν το αφήνει ελεύθερο να αναπτύξει τις φυσικές του ανάγκες , τις πνευματικές και ηθικές. Πρόκειται μόνο να τους επιβάλει μια διαφορετική σκέψη έτσι ώστε να διατηρηθεί για πάντα το σημερινό καθεστώς , θέλει να δημιουργήσει ένα άτομο στενά προσαρμοσμένο στον κοινωνικό μηχανισμό. Επαναλαμβάνω το σχολείο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα όργανο καταπίεσης στα χέρια των κυβερνώντων. Αυτοί δε θέλησαν ποτέ την ανύψωση του ατόμου , αλλά τις υπηρεσίες του , γι αυτό είναι μάταιο να ελπίζεις στα κατασκευασμένα από ην εξουσία σχολεία» «Έχω την πρόθεση να ιδρύσω στην πόλη σας ένα σχολείο χειραφέτησης, που θα έχει σκοπό να βγάλει από τα κεφάλια των ανθρώπων ό,τι τους διχάζει (θρησκεία, ψεύτικες ιδέες για την ιδιοκτησία, την πατρίδα, την οικογένεια κλπ.) για να κατακτήσουν την ελευθερία.»
https://manifestolibrary.noblogs.org/post/2019/07/14/fransisco-ferrer/

07/01/2022

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ιφιγένεια Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στην κλασσική κιθάρα, ενώ παράλληλα παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα μουσικής.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της, αποκτώντας Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας, Πτυχίο Κιθάρας, στην συνέχεια Δίπλωμα Κιθάρας με Α’ βραβείο, Πτυχίο Αντίστιξης και αργότερα Πτυχίο Φούγκας (Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες»).

Το 2012 αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου μαθήτευσε στο κανονάκι με διδάσκων καθηγητή τον Α. Τσαρδάκα. Στα πλαίσια των σπουδών της εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα: «Ρίτα Αμπατζή, υφολογική ανάλυση του ρεπερτορίου της», με Επιβλ. Καθηγητή τον Γ. Κοκκώνη.

Το 2018 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης με τίτλο «Ερμηνεία Ενόργανης & Φωνητικής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εμβαθύνοντας τις γνώσεις της στο κανονάκι με δάσκαλο τον Π. Δημητρακόπουλο.

Από το 2013 μέχρι σήμερα συμμετέχει με τον Δ. Μυστακίδη στο μουσικό σχήμα «Εσπεράντο» και «Ρεμπέτικα με Κιθάρες», ενώ το 2018 μέχρι το 2020 συνεργάστηκε με τον Δ. Λάππα πραγματοποιώντας σειρά εμφανίσεων με το μουσικό σχήμα «Τα Πειραγμένα». Έως σήμερα έλαβε μέρος σε σειρά εμφανίσεων με διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα σε μουσικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2020 δημιούργησε το μουσικό «Σύνολο Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης Μουσικής» στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το ίδιο έτος παρέδωσε σε διεθνές διαδικτυακό σεμινάριο, masterclass φωνητικής ερμηνείας με τίτλο «Ρίτα Αμπατζή – Ρόζα Εσκενάζυ: συγκριτική μελέτη της φωνητικής τεχνικής και ερμηνείας». Το ίδιο masterclass παρέδωσε διαδικτυακά το 2021 με την οργάνωση της Greek Fringe.

Σήμερα διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας, στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ και στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

07/01/2022

Two excellent musicians in collaboration with our workshop will offer online lessons.
kyriakos Gouventas violin and Ifigeneia Ioannou kanun&vocals.
Kyriakos Gouventas
Biographical Note
Kyriakos Gouventas

Born in 1966 in Thessaloniki. He studied Theory of Music and violin at the Conservatoire of Northern Greece and collaborated with the State Orchestra of Thessaloniki as well as with chamber music ensembles. He is a member of the Ensemble of Traditional Music of the municipality of Thessaloniki.

Since 1980 he has collaborated with many musicians and orchestras in Greece and abroad, in traditional music concerts, but also in classical music, rebetika, and entechno music concerts. He has taken part in more than a thousand concerts and musical events, as well as in numerous recording sessions.

Founder member of the orchestra Estoudiantina Neas Ionias. He was also chosen by the School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London, to represent Greek traditional music in the Festival ‘Geniuns of the violin’ (2004).

He teaches the violin at the Department of Traditional Music of the Technological Educational Institute of Epirus in Arta, and has also taught at the Department of Musical Science and Art of the University of Macedonia. He also teaches at the Athens Conservatoire and at the 'Philippos Nakas' Conservatoire in Thessaloniki.

07/01/2022

Happy New Year to all with healthy,creation and a lot of music.
The lesson for the new year start on Wednesday, January 12,2022.

WORKSHOP OF GREEK MUSIC

Purpose of the workshop is the teaching,the research,the study,the promotion and the dissemination of Greek urban music since the turn of the last century until now and conducting of seminars by accomplished virtuosos musicians .

The workshop offers learning folk musical instruments (folk guitar,three strings bouzouki and four strings bouzouki,baglama and tzouras,accordion,kanun and sing,violin), theory and harmony of folk Greek music: scales,makams, harmony,rhytms,accompaniment,improvisation,techniques of the instruments and music ensembles.

The programme and these materials includes audio samples from the Smyrniote and post-war singing schools of the most important composers of the urban folk tradition from Smyrna and Constantinople to Athens and Piraeus.

The lessons are private and group lessons.
Duration of private lesson:60 minutes/week.
Duration of group lessons: 150 minutes/week.

Courses and online.

All ages and all levels are welcomed and also those players of a music instrument who want to join in an music ensemble of the workshop.

Contact: [email protected] 17679047919(+30)6945463930WathsApp,Viber.

Wollen Sie Ihr Schule/Universität zum Top-Schule/Universität in Berlin machen?

Klicken Sie hier, um Ihren Gesponserten Eintrag zu erhalten.

Lage

Telefon

Webseite

Adresse


Prenzlauerberg
Berlin
10405
Andere NachhilfelehrerIn/LehrerIn in Berlin (alles anzeigen)
Masich Internal Arts Method 馬希奇内家拳法 Masich Internal Arts Method 馬希奇内家拳法
Berlin

馬希奇内家拳法 Masich Internal Arts Method: Fans of the Sam Masich approach to teaching inter

Bleib bei mir19 Bleib bei mir19
Berlin
Berlin, 10115

hi

Duden Institute für Lerntherapie Duden Institute für Lerntherapie
Walter-Friedrich-Straße 1
Berlin, 13125

Erfolgreich lernen. Sicher werden. Beratung, Diagnostik und integrative Lerntherapie bei

Genx Chính Hãng Tại Châu Âu - Chăm Sóc Sức Khỏe Nam Khoa Genx Chính Hãng Tại Châu Âu - Chăm Sóc Sức Khỏe Nam Khoa
0904 Elli-Voigt-Str19 Berlin , Đức
Berlin, 10367

2.868.689 Người thích trang này 2.868.689 Người theo dõi trang này 968.312 Đánh giá ⭐

Lernstudio Barbarossa Lernstudio Barbarossa
Bahnhofstraße 11
Berlin, 12555

Im Lernstudio Barbarossa bieten wir professionelle Sprachkurse und individuelle Computerkurse für

Bleib bei mir24 Bleib bei mir24
Berlin
Berlin, 10115

hi

IMAL - Effektive Leseförderung von Anfang an. IMAL - Effektive Leseförderung von Anfang an.
Berlin

Übung der Buchstaben-Laut-Verbindung, dem Schlüssel zur erfolgreichen Leseentwicklung. iMAL ist e

Bleib bei mir12 Bleib bei mir12
Berlin
Berlin, 10115

hi

GermaNation GermaNation
Berlin

Wir Sprechen über #Deutsch, #Studium, #Arbeit, #Kultur, ... 📍Berlin -Nachhilfelehrer 👨‍🏫🇩🇪 -Ingenieur

Bleib bei mir14 Bleib bei mir14
Berlin
Berlin, 10115

hi

Business German with Vivi - Deutsch für den Beruf Business German with Vivi - Deutsch für den Beruf
Berlin

Experienced language tutor offering Academic and Business German classes: University preparation / G

Senyum Yoga Senyum Yoga
Berlin, 10967

Yoga. Just not so serious. Here to make you move & smile.