Pričalica logopedski kabinet

Pričalica logopedski kabinet

Comments

Najbolja ♡♡

Logopedski tretmani
Defektološki tretmani - reedukacija psihomotorike
Logopedsko i psihološko savetovalište Logopedski kabinet "Pričalica" je privatna logopedska ordinacija osnovana u Topoli 2013.

a 2015. i u Aranđelovcu. Koristeći savremene metode logopedske prakse kao i metode psihomotorne reedukacije, efikasno saniramo govorno-jezičke poteškoće kod dece predškolskog uzrasta ali i kod odraslih. Logopedski kabinet "Pričalica" pruža usluge savetodavnog rada sa roditeljima dece kao i stimulisanje celokupnog razvoja deteta u cilju prevencije govorno-jezičkih ali i razvojnih problema.

Operating as usual

RTV Sunce - Izaberi zdravlje - drJelena Đorđević 10/05/2021

RTV Sunce - Izaberi zdravlje - drJelena Đorđević

RTV Sunce - Izaberi zdravlje - drJelena Đorđević

yumama.com 26/08/2020

Poznati dečiji neurohirurg o cerebralnoj paralizi: Problemi mogu da se uoče na rođenju i moraju odmah da se leče

https://www.yumama.com/beba/zdravlje-beba/27309-poznati-deciji-neurohirurg-o-cerebralnoj-paralizi-problemi-mogu.html

yumama.com 'Ako se ne leče na vreme, odmah nakon rođenja, u ranim godinama, tog pacijenta čeka strašna i jako skupa budućnost', tvrdi dvetski stručnjak i dečiji neurohirurg Memet Ozek.

19/05/2020

linkTV

Kako da preteranom ambicijom ne uništite svoje dete, saznajte od dr Ranka Rajovića. Cela epizoda je na ovom linku ➡️ bit.ly/roditeljske_ambicije

05/04/2020

RTV Sunce - Izaberi zdravlje - Jelena Đorđevic, logoped

faktor.ba 10/03/2020

Ekranizam je sličan autizmu: Dijete razvija ''unutrašnje svjetove'', koji su neovisni o onome u kojem žive

faktor.ba Često vidimo djecu, pa čak i male bebe, kako se zabavljaju gledajući u pametne telefone, tablete i druge ekrane, a ono o čemu mnogi roditelji ne razmišljaju je, da vrijeme provedeno ispred njih, može ostaviti velike posljedice po dječije zdravlje.

zelenaucionica.com 11/10/2019

Зашто је важно изводити децу напоље и кад је хладно - Зелена учионица

zelenaucionica.com Врло је необично како након врло друштвеног лета преко недеље одједном нема готово више никога напољу. Паркићи тону у сивило времена, људи се сада додуше нешто мало...

10/10/2019

Bebin Izbor

Ko kaže da su samo mame pričalice?

Maternji jezik. Iz te duboko ukorenje fraze zaključuje se da deca jezik usvajaju pre svega od majke. U suštini, maternji jezik se obično definiše kao jezik kojim smo počeli da govorimo od rođenja, usvojen od majke, ali bi to moglo uskoro da bude odbačeno.

Grupa istraživača u Laboratoriji savremene antroplogije na Univerzitetu Fudan (Šangaj, Kina) objavila je naučnu studiju koja dokazuje da zapravo oba roditelja, i majka i otac, imaju uticaj na formiranje jezika kod dece, ali iz drugačijih perspektiva.

Profesor Mengan Žang i njegov tim istraživača sproveli su opsežnu genetičko-lingvističku studiju na 34 savremene indoevropske populacije, pokušavajući da odgonetnu da li deca jezik nasleđuju od majke ili od oca, fokusirajući se na određene veze između rečnika i hromozoma Y (koji se nasleđuje od oca), i izgovora i mitohondrijalne DNK, koja se nasleđuje od majke.
Rezultati njihove studije otkrili su sledeće: izgovor i ton jezika kojim će deca govoriti nasleđuju se od majke, dok vokabular usvajamo od oca. Ovo otkriće se suprotstavlja svim dosadašnjim tvrdnjama da je majka ta koja jezik, u genetičkom smislu, „prenosi“ na decu.

Istraživači su zaključili da postoje jake veze između leksičkih karakteristika i očevih gena (na Y hromozomu), te da slično tome ima jakih korelacija između fonemskih osobina jezika i majčinih gena (na mitohondrijalnoj DNK).
Najnovije istraživanje podudara se sa onim iz 1997. godine, koje je urađeno na ženevskom univerzitetu. Grupa naučnika, predvođena Estelom Poloni, tada je otkrila da su varijacije u jeziku u vezi sa Y hromozomom, koji se nasleđuje preko oca.

Međutim, teško da ćemo „maternji jezik“ kao frazu ikad odbaciti jer majke i dalje imaju jak uticaj na to kako će beba usvojiti jezik, budući da s njima provode više vremena i prolaze kroz fazu usvajanja čitave kulture. To, međutim, spada u red sredinskih faktora koji utiču na odrastanje, dok genetika, po svoj prilici, igra neku drugačiju ulogu.

Izvor: Business Insider

11/05/2019

Sa defektologom na ti

✔️Neću stati dok ne probudim sve roditelje, dok ne shvate da ekranitis postaje kao virus.

⚠️Ekranitis je nova bolest savremenog doba. Sam naziv ekranitis nije uveden u dijagnozu, on se i dalje koristi kao lirski oblik. Ono što treba da shvatimo je da o ovoj temi što više razgovaramo i uključimo sve alarme.

Ekranitis je jedna tema o kojoj bih mogla da govorim i pišem nekoliko dana, ali ću se truditi da na što sažetiji način pošaljem poruku roditeljima i doprem do njih.

Poslednje dve godina mi dolaze deca koja imaju narušen razvoj, koja u različitim kombinacijima imaju probem socijalne interakcije, poremećaj pažnje, stereotipne radnje, ne govore i na bilo koji zahtev daju odogovor u vidu besa, bacanja, povređivanja ili samopovređivanja. Kada vam neko nabroji sve ove „simptome“, odmah pomislimo da se radi o poremećajima iz spektra autizma. Međutim, nakon što obavim razgovor sa roditelja, uzmem anamnestičke podatke i uradim opservaciju deteta, shvatitm da je u pitanju nešto drugo. Roditelji na početku neće uvek iskreno reći da je dete provodilo vreme ispred ekrana više od 2 sata, to potpuno razumem, jer je i za njih to svesnost neuspeha. S druge strane imate roditelje koji nisu upućeni o uticaju i štetnosti ekrana na razvoj deteta.

Moramo znati da televizija sprečava decu da održe pažnju u vreme kada tokom razvoja počinju da organizuju svoje veštine pažnje i ponašanja, period stimulacije.

Posle izloženosti hiperstimulaciji, koju n**e televizija, kanali namenjeni bebama i deci, stvarni svet izgleda kao bleda fotografija nimalo privlačna.

Ja imam jednu formulu koju uvek kažem roditeljima, a to je – vreme provedeno ispred televizije = 2x vremenu provedenom u aktivnoj igri i radu. Što znači ako dete provede 1 sat ispred ekrana, mora u provesti u aktivnoj igri 2 sata, ako provede 4 sata ispred ekrana mora provesti 8 sati u igri, a retko ko danas može deci da priušti 8 sati igre. Roditelji često dođu i kažu „Naše dete neće da jede bez telefona ili tableta ispred sebe.“ Na tu izjavu ja ih obično pitam da li su nekad pustili dete da bude gladno duže od 3 sata, na šta me većina roditelja gleda čudno. Deca kad su gladna, kao i mi odrasli, ne trebaju nikakve dodatne stimulacije za jelo. Glad je osnovna stimulacija da dete jede, bez ikakvih tehnoloških čuda i magija. Deci zadovoljavamo potrebe prema našim uverenjima, ne damo im ni da budu gladni, ni žedni, ni znatiželjni. Kada kažem gladni i žedni, ne mislim na to da im celi dan ne date da jedu i piju, nego u optimalnom vremenu njihovog razvoja. Ne možete reći detetu „Jesi li žedan? Jesi, jesi. Evo vode, uzmi vode. Mama ti da vode.“ Ne ostavljate prostor detetu da samo traži, da se samo potrudi na svoj način da vam nešto pokaže, zatraži ili dohvati. Roditelji moraju prestati „gajiti“ vreme detrijarhata.

Današnja tehnologija uči decu da se dodirom na ikonu otvara sadržaj odmah i sad. Nema potrebe za čekanjem i strpljenjem, a s time nema niti mogućnosti za dosadu, jer su sadržaji beskonačni, a to opet uskraćuje pravilan razvoj, jer je dosada pokretač znatiželje, radoznalosti, mašte i igre koja je detetu osnovni instrument za upoznavanje sveta i svog položaja u tom svetu.

Da bi došlo do bilo kakve promene kod deteta, roditelji moraju da promene sebe.

Danas je i problem, jer imamo decu koja su prezaštićena i koji zbog toga nisu “ništa radila” , imala obaveze u skladu sa svojim uzrastom, nisu imala određena pravila i granice, te zbog takvog pasivnog načina života nisu mogli da razvijaju grubu i finu motoriku, imaju problem sa usmeravanjem pažnje, kad imate lošu motoriku i govor mora da kasni, rekaciju besa na svako odbijanje zadovoljenja potrebe SAD I ODMAH. Gubimo se u jednom vrtlogu samoživosti zadovoljenja potrebe deteta, da mu ništa ne fali, prelazimo u vreme detrijarhata koje, verujte, će da eskalira sa sve većim brojem dece sa teškoćama u razvoju – ako se ne promenimo mi. Mi učimo decu, mi ih podižemo i vaspitavamo, volimo ih i brinemo o njima. Kada roditelj razmišlja kako voli svoje dete, i kaže da mu neće dati da se muči i radiće sve umesto njega“, takav roditelj ne mari za svoje dete. Ne mari nikako. Stav koji roditelji treba da izgrade kod sebe je prestanu da čine za dete što je više stvari moguće, što je ranije moguće. Jedna rečenica koju sam čula od jedne doktorke koju ostavljam za kraj roditeljima je „Ukoliko mislite da decu štitite preuzimajući sve na sebe, znajte da nikoga ne možemo zaštititi – decu možemo samo OSNAŽITI.“

Autor teksta:
Kosana Nikolić, defektolog, na poziciji defektologa u posebnom odeljenju, voditelj radionica u Udruženju za decu sa autizmom, bila sam volonter tri godine u Dnevnom centru za decu s teškoćama u razvoju, član dve prvostepene stručne komisije za procenu i razvrstavanje dece s smetnjama u razvoju, vodiitelj edukacija za roditelje, vaspitače, učitelje i nastavnike, učesnik sam brojnih seminara i edukacija.
Autor stranice Sa defektologom na ti

29/01/2019

Smanjuje se broj logopeda u Srbiji

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i odlaska u penziju, broj logopeda u Srbiji se smanjuje iz godine u godinu. Stručnjaci pak upozoravaju na povećan...

08/01/2019

Akademijica Topola

Kreativci, u 2019. nastavljamo sa radionicama :)
Sav materijal biće obezbeđen i ulazi u cenu od 200,00 dinara.

Sve što naprave, deca će moći da ponesu sa sobom.
Prijavite se putem poruke i rezervišite mesto za vašeg mališana. (napišite koji termin želite i ime Vašeg mališana).
Minimum za održavanje radionice je 10 učesnika.

Radionice drži Ema Stevanović, etnolog/antropolog, omladinski i kulturni radnik, serftifikovana za rad sa decom i mladima.

Za sve informacije slobodno nam pišite ☺☺
Vidimo se da stvaramo

11/12/2018

Logopedi Higia Logos

https://www.facebook.com/328752911372/posts/10155737349681373/

Sada jedan sasvim neobičan post.

U okviru istraživanja u koje sam i sama uključena "Nivoi biohemijskih parametara u serumu, kao mogući indikatori deficita pažnje i/ili hiperaktivnosti (ADHD), kao i smetnji sa čitanjem u ranom školskom uzrastu (Dyslexia) od 8,5 do 11,5 godina, potrebno je da se u inbox jave svi zainteresovani roditelji koji imaju dečake ovog uzrasta.

Oni će imati velike primarne i sekundarne koristi od učešća u istraživanju a nadalje nadamo se i buduće generacije. Kao na primer: besplatne Neurofeedback treninge (5), ili logopedske tretmane (5), besplatnu najsavremeniju dijagnostiku u vezi sa navedenim razvojnim problemima, besplatno ispitiivnje krvnih parametara koji upućuju na ovu problematiku iz samo jedne male epruvete krvi (4 ml) naglašavam, malenim bebi sistemom. Sve ovo će sekundarno pomoći svim ispitanicima u školi.

Ove parametre retko ispitujemo a veoma su važni i pritom njihova cena iznosu oko 7.900 din,( a za učesnike je sve besplatno), kao i neurofeedback, logopedski tretmani, svi pregledi...

Istraživanje se prvi put radi u našoj zemlji a po velikom broju parametara je pionirsko i na svetskom nivou.

Nije potrebna knjižica, nije potreban uput, samo detaljno objašnjenje, ŠTA; KAKO; KADA; GDE.
Istina je da neka istraživanja budu rizična, ali ovo je sasvim neinvazivno, ako zanemarimo jedno malo bockanje venice zbog ispitivanja sledećih parametara: Gvoždje, Feritin, Homocistein, Glukoza, Vitamin D, Vitamin B12
, TSH, FT4 (hormoni štitne žlezde). A kada uopšte vodimo decu da ispitamo ove parametre iz krvi?

Sve ovo se odnosi i na roditelje dece koja imaju uredan razvoj, da besplatno ispitaju napred navedene faktore.
Sama sam uključila svoje mlađe dete (sina) i dobila informaciju koju nikako ne bih znala da nije ove studije, jer prirodno ne bi ga povela na ispitivanje te toksične amin okiseline Homocistein ili vitamina B, D itd... (hvala Bogu i studiji, sada moj sin pije vitamine koji regulišu ovu anminokiselinu, a koja je mogla da dovede do katastrofalnih posledica na krvnim sudovima u nekom životnom periodu mog sina, možda i ne tako starom).

S poštovanjem, Tanja Lukovac, logoped PhD kand.na Biološkom fakultetu - odsek Neuronauke

29/11/2018

Pomoc za Nikolu

roditelj.org 21/11/2018

U Srbiji na 20.000 dece radi jedan logoped, hitno potreban Zakon o logopedima

roditelj.org Udruženje logopeda Srbije nedavno se javnosti obratilo saopštenjem, zahtevajući da se konačno donese Zakon o logopedskoj delatnosti. Saopštenje možete pročitati

14/11/2018

RTV SUNCE TV ORDINACIJA Jelena Đorđević, logoped

Rana intervencija i stimulacija razvoja govora
TV Ordinacija

03/11/2018

3. Simpozijum logopeda Srbije

20/10/2018

Šta je eholalija? – Dečija psihologija

decijapsihologija.rs Deca Šta je eholalija? Objavljeno: oktobar 20, 2018 Eholalija je neželjeno ponavljanje istih reči i fraza koje je neko drugi rekao. Deo je normalnog razvoja jezika, ima svoj početak i kraj, kao i sve faze u razvoju dece. Tokom razvoja deca je koriste jer još uvek nisu razvila sve aspekte jezika...

09/09/2018

Udruženje logopeda Srbije

Poštovane kolege,
pozivamo Vas na III Simpozijum Udruženja logopeda Srbije pod nazivom ,,Rana intervencija u logopedskoj praksi" koji će se održati 2-3.11.2018. godine u Beogradu.

07/08/2018

Pitajte Defektologa

Koji su to znaci koji mogu ukazati na poremećaj iz autističnog spektra?

zelenaucionica.com 10/07/2018

Штa радити кад се дете не одазива на име (вежбе) - Зелена учионица

zelenaucionica.com Родитељима неодазивање на име представља велики проблем јер не знају како допрети до детета, како га позвати и придобити његову пажњу. Таквој деци може бити велики ...

19/06/2018

Logoped.hr

Potreba za logopedima nikada nije bila veća, ali čime se uistinu logopedi bave? Pročitajte u infografici i članku koji smo priredili za vas https://goo.gl/csfzFG! :)

15/06/2018
26/05/2018

Da li dete ima fonološki poremećaj ili poremećaj artikulacije i kako ih razlikovati? – Dečija psihologija

decijapsihologija.rs Deca Da li dete ima fonološki poremećaj ili poremećaj artikulacije i kako ih razlikovati? Objavljeno: maj 26, 2018 U našem klasifikacionom dijagnostičkom sistemu ne postoje „fonološki poremećaji“ kao izolovana dijagnostička kategorija. Iako četvrta revizija dijagnostičkog i statističk...

19/05/2018

Pričalica logopedski kabinet

Drugi simpozijum logopeda, surdoaudiologa i fonijatara Srbije

19/05/2018

Drugi simpozijum logopeda, surdoaudiologa i fonijatara Srbije

roditelj.org 21/04/2018

U Srbiji na 20.000 dece radi jedan logoped, hitno potreban Zakon o logopedima

!!!

roditelj.org Udruženje logopeda Srbije nedavno se javnosti obratilo saopštenjem, zahtevajući da se konačno donese Zakon o logopedskoj delatnosti. Saopštenje možete pročitati na sajtu Udruženja logopeda Srbije, a i mi ga prenosimo, kao podršku za bolje uslove govorno jezičkog razvoja i tretmana naše de...

decijapsihologija.rs 16/04/2018

Elektivni mutizam – Dečija psihologija

decijapsihologija.rs Deca Istaknuto Elektivni mutizam Objavljeno: april 15, 2018 Elektivni ( ili selektivni) mutizam se definiše kao duži prekid govora (ovde se misli na duži od mesec dana) u nekim određenim socijalnim situacijama dok je u nekim drugim situacijama verbalna komunikacija normalna. Poremećaj počinje ...

zelenaucionica.com 03/03/2018

Смирујете и храните дете уз цртани? Прекините одмах. Откривена веза између гледања у екран и аутизма - Зелена учионица

Deca mlađa od 3 godine ne treba da borave pred ekranima bilo koje vrste!

zelenaucionica.com Сасвим мала деца, тек проходала и још у пеленама, држе у једној руци флашицу с млеком, а прстићем друге руке пребирају по таблету који су им родитељи поставили на сто...

decijapsihologija.rs 01/03/2018

Šta je potrebno da dete zna kod logopeda pred polazak u školu – Dečija psihologija

decijapsihologija.rs Deca Istaknuto Šta je potrebno da dete zna kod logopeda pred polazak u školu Objavljeno: mart 1, 2018 Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na decu. Roditelje muče razna pitanja: od toga da li je njihovo dete spremno za polazak u školu...

logoped.hr 28/02/2018

Što vokalni profesionalci znaju o poremećajima glasa?- intervju - Portal Logoped.hr

logoped.hr Ozljede na radu češće su kod nekih zanimanja nego kod drugih. Ukoliko dođe do…

21/02/2018

20.02.2018. - TV Ordinacija - Jelena Đorđević, logoped

rtvsumadija.com 03/02/2018

RTV Šumadija

Stimulacija govorno-jezičkog razvoja kod dece
Gostovanje na RTV Šumadija

rtvsumadija.com Nešto više – Govorno jezičke sposobnosti kod dece

rtvsumadija.com 03/02/2018

RTV Šumadija

rtvsumadija.com Nešto više – Govorno jezičke sposobnosti kod dece

10/01/2018

Pričalica logopedski kabinet

Najcesci poremecaji govora kod dece i faze normalnog razvoja govora dece do 1.godine zivota

rtvsumadija.com 10/01/2018

logoped – Radio-Televizija Šumadija – Aranđelovac

Najcesci poremecaji govora kod dece i faze normalnog razvoja govora dece do 1.godine zivota

rtvsumadija.com 10jan Koji su najčešći poremećaji govora kod dece Kategorije: Zdravlje Tagovi: logoped, razvoj govora deteta Komentari: Nema by RTV Šumadija Roditelji svakodnevno prate razvoj svoje dece a rano mogu da primete da li se razvoj govora odvija kako treba. U logopedski kabinet “Pričalica” rodit...

rtvsumadija.com 05/01/2018

RTV Šumadija

rtvsumadija.com Nove tehnologije negativno utiču na razvoj govornih veština dece

Videos (show all)

Gostovanje u TV ordinaciji na RTV Sunce 1.deoTema: Govorno - jezički poremećaji kod dece
Gostovanje u TV ordinaciji na RTV Sunce  3.deoTema: Govorno - jezički poremećaji kod dece
Gostovanje u TV ordinaciji na RTV Sunce  2.deoTema : Govorno - jezički poremećaji kod dece

Location

Category

Telephone

Address


Ilije Garašanina 6
Aranđelovac
34300

Opening Hours

Monday 00:00 - 20:00
Tuesday 00:00 - 20:00
Wednesday 00:00 - 20:00
Thursday 00:00 - 20:00
Friday 00:00 - 20:00
Saturday 08:00 - 00:00
Other Education in Aranđelovac (show all)
Narodna biblioteka Sveti Sava / Народна библиотека Свети Narodna biblioteka Sveti Sava / Народна библиотека Свети
Ljubićka 1
Aranđelovac, 34300

У нашем граду Аранђеловцу, 1869. године, отвара се Читалиште. Заслуге за отварање прве читаонице припадају Панти Луњевици, оцу Драге Машин.

Auto škola Ranki Aranđelovac Auto škola Ranki Aranđelovac
Вишеградска б.б. и Кнеза Михаила 33 ц
Aranđelovac, 34300

Обука возача,Регистрације

EduLink Arandjelovac EduLink Arandjelovac
Jadranska 6
Aranđelovac, 34300

EduLink je nevladina, neprofitna organizacija koja ima za cilj razvoj podrške i pružanje usluga programa neformalnog obrazovanja

Dizajn keramike i kamena Dizajn keramike i kamena
Aranđelovac

Visoka Tehnološka škola Aranđelovac, smer "Dizajn industrijske i unikatne keramike" i "Obrada kamena".