Ouderschool Steinerschool Brugge

Ouderschool Steinerschool Brugge

Comments

Een zeer waardevolle en eenvoudige techniek in tijden van onrust, in tijden dat immuniteit onze aandacht moet hebben. Ook in de regio Brugge zijn overigens dergelijke therapeuten actief. Vriendelijke groeten, Raphaël
Op dinsdag 2 oktober start ik met een wekelijks opvoedings-vraag-uurtje in de Steinerschool te Brugge.
Alle ouders met een vraag rond opvoeding kunnen bij mij terecht in een klasje in het kleuterhuis en dit van 16u45 tot 17u45 - dit zijn korte vraagmomenten zodat er wekelijks een aantal ouders aan bod kunnen komen. Graag ten laatste de voorafgaande maandag verwittigen (050 54 80 67 of bij mij in de opvang) zodat ik zicht heb op wie er langskomt en de tijd wat kan indelen.
Je kan ook jouw vraag doormailen [email protected] .
Graag tot binnenkort!

Onze ouderschool is gericht op volwassenen die kennis willen maken met de Steinerpedagogie. Vooral ook voor ouders (en grootouders) van onze leerlingen van het kleuter, lager en middelbaar.

Door het vernemen van de achtergronden van ons onderwijs, zullen ouders meer duidelijkheid krijgen over de pedagogische keuzes die worden gemaakt. En over hetgeen wij belangrijk vinden, of juist achterwege laten.

Werkend zoals gewoonlijk

21/06/2021

Ik durf voorzichtig na te denken over een Post-Corona start van de Ouderschool 🎪 Ergens in september/oktober zouden we van start kunnen gaan, met een boeiende werkingskalender en agenda.

Aan sprekers en ideeën geen gebrek, maar het ontbreekt aan helpende handen om de puzzel compleet te maken 🧩🧩

Ik zoek dus (een ploegje) vrijwilligers om steeds de zaal gereed te zetten, aan te kleden en koffie/thee gereed te hebben. Na afloop een drankje serveren en de zaal op te ruimen en af te sluiten. Zulke mensen. Wie wie?

Volgens mij krijg je er veel voor terug in de vorm van (levens)inspiratie van de mooie sprekers met elementen van een antroposofische kijk op het leven. Een ware verrijking ook vanuit steeds dankbare deelnemers in het publiek.

Mocht je kunnen helpen om deze puzzel op te lossen, laat een berichtje achter, contacteer mij.

Vriendelijke groeten, Raphaël

Ik durf voorzichtig na te denken over een Post-Corona start van de Ouderschool 🎪 Ergens in september/oktober zouden we van start kunnen gaan, met een boeiende werkingskalender en agenda.

Aan sprekers en ideeën geen gebrek, maar het ontbreekt aan helpende handen om de puzzel compleet te maken 🧩🧩

Ik zoek dus (een ploegje) vrijwilligers om steeds de zaal gereed te zetten, aan te kleden en koffie/thee gereed te hebben. Na afloop een drankje serveren en de zaal op te ruimen en af te sluiten. Zulke mensen. Wie wie?

Volgens mij krijg je er veel voor terug in de vorm van (levens)inspiratie van de mooie sprekers met elementen van een antroposofische kijk op het leven. Een ware verrijking ook vanuit steeds dankbare deelnemers in het publiek.

Mocht je kunnen helpen om deze puzzel op te lossen, laat een berichtje achter, contacteer mij.

Vriendelijke groeten, Raphaël

30/05/2021
05/01/2021

Corona of geen Corona: Morgen driekoningen, epiphanie of dertiendag.
Als aansluiting op die fascinerende ‘12 Heilige nachten’.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Driekoningen

everydaymommyday.com 17/12/2020

Twaalf Heiligen Nachten Programma - Everyday Mommyday

Hierbij een suggestie, mocht je aan de slag willen gaan met de twaalf Heilige Nachten. Ik doe alvast mee en laat me begeleiden door Everyday Mommyday.

https://everydaymommyday.com/twaalf-heiligen-nachten-programma

everydaymommyday.com De 12 nachten vanaf de kerstnacht tot de viering van Driekoningen op 6 januari zijn bijzondere, magische nachten. Met noemt ze ook wel de 12 heilige (wie)rooknachten. Nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als geboortedatum van Christus vastlegde, vierde men de geboorte van het licht tij...

12/12/2020

We zijn in deze adventsperiode aanbeland bij andermaal een wezen dat ons licht komt brengen: Santa Lucia. Vooral in het hoge Noorden rijpt het verlangen naar licht steeds verder en Santa Lucia wordt hier nadrukkelijk gevierd. Hieronder enkele foto’s en ook een site met een woordje uitleg.

https://www.whychristmas.com/cultures/sweden.shtml

Fijn weekend allemaal, Vriendelijke groeten, Raphaël

herfstcongres.nl 23/11/2020

Herfstsymposium 2020 De coronacrisis - Herfstcongres

Aanstaande zaterdag is onderstaand congres (ook) digitaal te volgen.

Herfstsymposium 2020: De coronacrisis

Multidisciplinaire gezichtspunten onder meer vanuit antroposofisch perspectief.

herfstcongres.nl Jaarlijks congres over een actueel thema in de gezondheidszorg. Dit jaar op 29 en 30 november 2019 met als thema Allergie en Hooggevoeligheid. Met medische, therapeutische en pedagogische gezichtspunten op antroposofische grondslag.

twienkeltje.be 20/11/2020

't Wienkeltje

De virtuele geschenkenbeurs is sinds vrijdagavond 20 november open.
Met véél liefdevolle geschenkjes voor een feestelijke decembermaand.

Allen daarheen, ten voordele van de werking van deze Steinerschool.

twienkeltje.be Winkel gerund met behulp van PrestaShop

16/11/2020

Ook in tijden van corona:

“And the people stayed home. And read books, and listened, and rested, and exercised, and made art, and played games, and learned new ways of being, and were still. And listened more deeply. Some meditated, some prayed, some danced. Some met their shadows. And the people began to think differently.
"And the people healed. And, in the absence of people living in ignorant, dangerous, mindless, and heartless ways, the earth began to heal.
"And when the danger passed, and the people joined together again, they grieved their losses, and made new choices, and dreamed new images, and created new ways to live and heal the earth fully, as they had been healed."

~Kitty O'Meara

02/11/2020
31/10/2020

EduArta - Atelier voor Steinerpedagogie

Om je antroposofische vorming een boost te geven.

Studenten vertellen over de EduArta opleiding, een training voor Steinerschoolleerkrachten.

antroposana.nl 25/10/2020

De ontkenning van de etherwereld

Hoe kijkt kinderarts Edmond Schoorel naar het verschijnsel corona?

https://www.antroposana.nl/2020-3-de-ontkenning-van-de-etherwereld-247

antroposana.nl Tekst | Simone Thomasse | Beeld Jörgen, Caris & Annie Spratt (Unsplash), Shutterstock Hoe kijkt kinderarts Edmond Schoorel naar het verschijnsel corona? Het gaat goed met het Kindertherapeuticum in Zeist. Onlangs betrokken alle samenwerkende therapeuten en kinderartsen een groter pand. Mensen van ....

13/10/2020

vitaesanavzw.be

De meest recente nieuwsbrief van de Vereniging voor antroposofische gezondheidszorg. Een aanrader!

vitaesanavzw.be

19/09/2020

RUDOLF STEINER (bekend geworden als grondlegger van de antroposofie) 100 JAAR GELEDEN;

Rudolf Steiner schreef een eeuw geleden:

“De ziel zal door een medicament worden afgeschaft. Men zal vanuit het oogpunt van de ‘gezondheid’ een vaccin vinden waardoor ons organisme al op zo jong mogelijke leeftijd en liefst direct na de geboorte, zo wordt bewerkt, dat dit menselijke lichaam niet op de gedachte komt dat er een ziel en een geest bestaat. – Zo scherp zullen de beide wereldbeschouwelijke stromingen tegenover elkaar komen te staan. De ene stroming zal er over nadenken hoe er begrippen en ideeën gevormd kunnen worden die de echte werkelijkheid, de werkelijkheid van de geest en de ziel, weerspiegelen. De anderen, de navolgers van de huidige materialisten, zullen een vaccin proberen te vinden dat het lichaam ‘gezond’ maakt, dat wil zeggen het lichaam zo maakt, dat het door de toestand waarin het verkeert niet meer spreekt over zotte dingen als ziel of geest, maar ‘gezonde’ praat ophangt over de krachten die in machines en scheikundige processen leven en die in een planetaire nevel planeten en zonnen voortbrengen. Dit zal door lichamelijke ingrepen teweeg worden gebracht. Materialistische artsen zullen met de taak worden belast om de ziel uit de mensheid uit te drijven.“

Uit:

Steiner, Rudolf, 1917:
Vorträge in Dornach vom 29. September bis 28. Oktober 1917, Gesamtausgabe Band 177, Seiten 97 f.

07/09/2020

September, de Michaël-maand. Welkom op deze Michaël-voordracht.

26/08/2020

MIJN BEDENKING

DUS... als je kind van 12 jaar vanaf vandaag, naar een koffietafel gaat na een begrafenis mag hij of zij met max. 50 mensen in een ruimte zitten ZONDER mondmasker (en staat er geen limiet op de tijd dat een koffietafel duurt).

MAAR... vanaf 1 september moet datzelfde kind van 12 jaar verplicht MET een mondmasker in een klaslokaal zitten, meestal met minder dan 50 personen en dan nog in een eigen klasbubbel.

Dit heeft niets meer met het virus te maken maar alles met het veranderen en aanpassen van het gedrag van jullie kinderen.

Ieder normaal denkend mens ziet hier toch de psychopathie van in!
Ieder normaal denkend mens ziet toch in dat dit niet klopt!
Ieder normaal denkend mens moet toch beseffen dat de groep van 10 experten psychopatische trekjes hebben!

Lieve ouders, waarom komen jullie niet eens in opstand tegen deze mensontwaardigende draconische toestand. Wat is het leven van jullie kinderen jullie waard? Wat doet de overheid en de experten jullie kinderen aan.

Dit is niet normaal meer. Dit gaat alle verstand te boven.

Lieve ouders, dit gaat over de mentale ontwikkeling van jullie kinderen. De psycho-sociale ontwikkeling van jullie kinderen komt hier gigantisch in gedrang. Maar blijkbaar is dit niet belangrijk want de experten (waar geen enkele psycholoog of pedagoog in het team zit) hebben alle waarheid en wijsheid in hun pacht.

17/08/2020

Helpende handen welkom.

Het begin van een dag vol enthousiaste samenwerking om de kinderen op 1 september te kunnen onthalen op een vernieuwde speelplaats! Wie zin heeft, kom gerust langs om een handje toe te steken.

16/05/2020

In België is de Antroposofische Vereniging in België (AViB) actief en sinds kort verzenden zij een digitale nieuwsbrief aan leden én niet leden. Gratis.

Mocht je interesse hebben, maak dit kenbaar via [email protected] en geef daarbij het mailadres waarop je de nieuwsbrief wilt ontvangen. Welkom!

https://www.antroposofie.be

24/04/2020

De natuur is zoo mooi. En als Stefaan de natuur een handje helpt, vormen de wilgen plots een soort party-tent annex buitenklas.
Corona als leermeester hoe het schooldomein verder te verfraaien. #dankbaar

Steinerschool Brugge

17/04/2020

De weggeefkast op het schooldomein van de Steinerschool in Brugge heeft een make-over ondergaan en heeft zélfs een nieuwe naam: Ruilhuis! Schitterend gedaan en het huis kan niet wachten tot er weer passanten komen in het post-corona tijdperk. Blijf gezond allemaal!!

03/04/2020

Voorlezen in tijden van Corona. Een echte aanrader. DOEN!

youtube.com 19/03/2020

Dr Thomas Cowan : Virus et électrification de la Terre

Een antroposofische kijk op het corona-virus. In de Engelse taal met Franse ondertiteling/vertaling.

youtube.com Avertissement : les commentaires contenant des injures seront supprimés. Ces 10 minutes d'intervention du Dr Thomas Cowan ne sont que des pistes de réflexion...

17/02/2020

Morgenavond, dinsdag 18 februari: over koorts, kinderziekten en vaccinaties. Allen welkom!

08/01/2020

Delen maar!

Heb je interesse in onze school en de verrijkende Steinerpedagogie ? Kom dan vanavond 8 januari naar het Kleuterhuis in de Astridlaan 86, 8310 Assebroek om 20u. Iedereen welkom!

10/12/2019

Afgelast!

10/12/2019

Hmmm, de invloed van onderwijs?

30/11/2019

Ouderschool Steinerschool Brugge's cover photo

30/11/2019

Twee voordrachten door en bijzondere spreker.

30/11/2019

Allen welkom op de ochtend van 06 januari 2020.

28/11/2019

Het Oberüfer Kerstspel kent dit jaar maar liefst 5 voorstellingen, steeds in de sfeervolle Magdalenakerk in Brugge.

Vrijdag 20 december: 08u45, 10u45, 13u15 en 14u45
Zondagavond 22 december om 20u00

09/11/2019

Dank papa Jens voor dit prachtige initiatief.

05/11/2019

Alvast twee data voor in het nieuwe jaar, steeds om 20u00 in het Foyer van de Steinerschool in Brugge. Twee voordrachten door Dr. Luc Vandecasteele.
Nadere details volgen nog.

Dinsdag 18 februari 2020, 20u00 - 22u00
"De rol van koorts bij kinderen. Kinderziekten en vaccinaties".

Dinsdag 17 maart 2020, 20u00 - 22u00
"Het belang van ritme voor kinderen.
Over angsten en slaapstoornissen".

23/10/2019

Leegroep aan de Steinerschool in Brugge?

In West-Vlaanderen zijn zo'n 10 leesgroepen actief om gezamenlijk de antroposofische boodschap te bestuderen en te leren begrijpen. Geen makkelijke opgave en daar heb je elkaar bij nodig. Dit was ook de reden om een Ouderschool op te richten. Dit is ook de reden dat er zoveel leesgroepen actief zijn. Soms bestaan deze al vele 10-tallen jaren en ze zijn actief over de hele wereld. Er zijn beginners-leesgroepen, waar andere groepen zich inmiddels verdiepen in werkelijk zware antroposofische kost.

Nu rijpt het idee om een nieuwe leesgroep op te richten voor de ouders van de lagere en middelbare school in Brugge. En hey, iedereen is natuurlijk welkom! Mogelijk kunnen we beroep doen op ervaren rotten die op dit gebied al actief zijn in het Brugse of Westvlaamse.

Het idee is om te beginnen met een toegankelijk boek en dit te organiseren op een tijdstip en in een tempo waar drukbezette ouders (vaak tweeverdieners) zich naar kunnen richten. Mss moeten we tijdens het lezen zelfs een kinderopvang voorzien. Het idee is om dit door te laten gaan in een van de ruimten op school in Assebroek.

Tot zover voor nu.

Zegge het voort...

Woensdagse groeten, Raphaël

21/10/2019

Op vele wijzen staan we binnenkort stil bij de dood. Haloween, Allerheiligen, Allerzielen, Sint-Hubertus die het jachtseizoen weer in gang schiet.

Ik wilde deze met jullie delen, omdat ze zoo mooi is.

=> This poem is stunning. Just wanted to share it. It is used in the Reform Jewish liturgy, as an optional reading, before Kaddish

”Every once in a while, a poem or song is so well constructed, so clearly conveys the authors meaning and is so precisely expressive that it becomes something of an anthem. The poem below, Epitaph, was written by Merrit Malloy and as one of those poems, has become a staple of funeral and memorial services…for good reason.”
Epitaph - By Merrit Malloy

When I die
Give what’s left of me away
To children
And old men that wait to die.

And if you need to cry,
Cry for your brother
Walking the street beside you.
And when you need me,
Put your arms
Around anyone
And give them
What you need to give to me.

I want to leave you something,
Something better
Than words
Or sounds.

Look for me
In the people I’ve known
Or loved,
And if you cannot give me away,
At least let me live on in your eyes
And not your mind.

You can love me most
By letting
Hands touch hands,
By letting bodies touch bodies,
And by letting go
Of children
That need to be free.

Love doesn’t die,
People do.
So, when all that’s left of me
Is love,
Give me away.

18/10/2019

Juli 2021, nog ver weg.

Toch staat de pelgrimstocht naar Iona al ferm in de steigers. Ja, het gaat een groots bouwwerk worden!!

Wat weten we al?

# Spiritueel gezien is Iona eiland een onwaarschijnlijk bijzondere ervaring
# Cis Peeters zal ons begeleiden en daarmee voor de 7-de keer in ruim 30 jaar zijn geliefde Iona bezoeken
# we hebben de mooiste accommodatie 'Bishops House' reeds vastgelegd
# 7 nachten en daarmee 6 volle dagen ter plaatse
# maximaal 23 deelnemers
# op dit moment tellen we 14 ingeschrevenen
# 31 maart 2020 moeten we de inschrijvingen afsluiten en geven we de niet te gebruiken kamers terug
# Een groepsproces, voorbereidende bijeenkomsten én veel ruimte voor je eigen proces, waar je ook ter plaatse tijd voor kan inruimen
# Zou je meer willen weten? Contacteer Raphaël Claessens (via PM, SMS/GSM of [email protected])

Fijn WE aan jullie lezers! Vriendelijke groeten, Raphaël

steinerbnb.com 18/10/2019

Steiner B'n'B

https://www.steinerbnb.com

steinerbnb.com Built by a Steiner class teacher, steinerbnb.com is where hosts can connect and share their homes with like-minded people from the Steiner/Waldorf community. Guests can travel the world, knowing they'll meet a warm welcome wherever they go.

Het verhaal van de Ouderschool.

De opvoeding en onderwijs van kinderen kan hand-in-hand gaan met de scholing van hun ouders.

Wij richten op ons ouders die erkennen dat ook zij mede-verantwoordelijk zijn voor het schoolproces van hun eigen kinderen. Ouders willen weten over wat en hoe de kinderen in school leren; ze willen weten over de stadia van de ontwikkeling van het kind en hoe dit wordt weerspiegeld in het curriculum; ouders willen weten wat ze kunnen doen om het werk van de leraar op school te ondersteunen.

Ouders willen graag hun betrokkenheid en mede-verantwoordelijkheid tonen, maar ze vragen hierbij de ondersteuning en begeleiding van de school. Een school moet zich daarom niet alleen richten op het begeleiden van kinderen, maar men moet dankbaar zijn voor de vraag van de ouders naar volwassen-onderwijs, want als de school de ouders ondersteunt in hun ontwikkeling en in hun relatie met hun kinderen, dan is het natuurlijke gevolg dat we dan automatisch positieve veranderingen zullen zien bij hun kinderen.

Volwassenen-onderwijs, een stap op het pad van zelfontdekking, persoonlijke groei en creativiteit.

Plaats

Type

Adres


Astridlaan 86
Assebroek
8310
Andere Onderwijs in Assebroek (alles zien)
Lichtvis Lichtvis
Baron Ruzettelaan 7/1
Assebroek, 8310

LICHTVIS, de digitale schoolboekhandel. Zorgeloos voor de school, transparant voor de ouders en correct voor de leerlingen.