Centar za kulturu Mostar

Centar za kulturu Mostar

Comments

U mostarskom Centru za kulturu danas je otvorena izložba o Osmanu Đikiću, a povodom 110 godišnjice smrti književnika, rođenog Mostarca. Autorica izložbe je naša kustosica mr. Đana Kukić. Izložba je realizirao BZK "Preporod" na čelu sa prof. dr. Sanjinom Kodrićem, a u saradnji sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba se može pogledati do 12. aprila Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini Centar za kulturu Mostar
Sa otvorenja izložbe "Osman Đikić - izložba povodom 110 godišnjice smrti književnika" autorice, naše kustosice mr. Đane Kukić. Izložba je realizirao BZK "Preporod" u saradnji sa Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" u Bosni i Hercegovini Centar za kulturu Mostar
POSLJEDNJI POZDRAV ŠERIFU ALJIĆU.
Iz predstave "Odbrana Sokratova" u Centru za kulturu Mostar.
Srijeda,16.2.
U galeriji Centra za kulturu učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) su se u sklopu svog tradicionalnog Zimskog umetničkog festivala predstavili izborom radova nastalih tokom nastavnog procesa. Izložba će biti postavljena i naredna dva dana.
👉Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“ uz financijsku podršku u iznosu od 6.580.00 KM od Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke implementiralo je projekat pod nazivom "Odrastanje u sigurnom okruženju".
Tokom provedbe navedenog projekta doprinijelo se borbi protiv zlostavljanja djece u HNK/Ž, posebno se radilo na podizanju svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece.

👉Na samom početku implementacije projekta, nakon potpisivanja Ugovora između Udruženje i FMON 11.06.2021. godine Udruženje je krenulo sa radom na provedbi projekta. S obzirom na to da primarne aktivnosti su usmjerne na škole Udruženje je poslalo Molbu Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK za izdavanje Odobrenja za realiziranje preventivno – edukativnog programa na području kantona. Nakon zaprimanja Odobrenja krenula se s kontaktiranjem škola i dogovaranjem termina za realizaciju radionica kako za djecu tako i za roditelje i nastavnike. Urađena je anketa te je ista proslijeđena selektiranim školama koje su uključene u istraživanje.
Dizajnirani su promotivni materijali te su isti distribuirani na terenu. Mediji su u kontinuitetu pratili rad Udruženja. Projekat je bio u trajanje 6 mjeseci.

🛑Oko 330 djece i mladih učenika osnovnih i srednjih škola bilo je direktno uključeno u program prevencije i edukacije sa ciljem upoznavanja i prepoznavanja svih prisutnih oblika zlostavljanja djece. Ciljne grupe su kroz planski osmišljene prilagođene programe osnažene da prepoznaju i prijave slučajeve zlostavljanja djece prvenstveno na području implementacije projekta. Oko 80 roditelja je uključeno u program edukacije, 60 osoba je uključeno na događaj promocije knjige i predstavljanje rezultata provedenog istraživanja, 200 osoba je uključeno u obilježavanje Dječije nedjelje, 183 osobe su uključene u istraživanje, 400 ljudi je uključeno direktno u kampanju.
Sveukupno direktno uključenih osoba je 1.253,00 u projekat .

🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️Tim na provedbi projekta bio je u sastavu Edisa Demic Aida-Enes Kajan Eldina Hodzic Nurkić Edita Pajic Irma Amri Zumreta Humo
Radionice i predavanja su održana u slijedećim školama i ustanovama:

👉Osnovna škola Stolac
👉Prva osnovna skola Stolac
👉JU Srednja elektrotehnička škola Mostar
👉JU "VI osnovna škola" Mostar
👉IV Osnovna škola Mostar
👉Osnovna Škola "Bijelo Polje"Potoci
👉Osnovna Škola Čapljina
👉OS Dreznica
👉JU Srednja politehnička škola Mostar
👉SOS Porodični centar Mostar

👩‍💻 U sklopu projekta provelo se istraživanje na uzroku od 183 učenika/učenice na osnovu kojeg Udruženje je dobilo zvanične statističke podatke o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u društvu, izloženosti djece i mladih na internetu od sadržaja koji nisu prilagođeni psihičko-fizičkom razvoju mlade osobe. Navedeno istraživanje je zvanično predstavljeno BH javnosti dana 21.12. 2021. godine u Centar za kulturu Mostar. Istraživanje je urađeno od strane psihologinje Irma Amri Irme Gorančić Šutnje.

😊U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece Udruženje „Dignitet“ je kontinuirano provodilo kampanju u Mostaru, Stocu i Čapljini.
Kampanja je imala prvenstveno za cilj da potakne građane na društvenu odgovornost i konstantnu borbu protiv zlostavljanja djece, putem svih provedenih aktivnosti promovisala se linija za pomoć.

📢☎️Linija za pomoć je pokrenuta 30. jula na simboličan datum kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, to je dan kada svi nastojimo dodatno da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima. Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. srpanj Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

📞Broj linije za pomoć je 061 422 447, isti je dostupan i putem aplikacije Viber i WhatsApp.

👫 Psihološka i pravna pomoć bila je ukazana svim građanima i građankama koji su se obratili za istu.

👩🏿‍🏫👫Na području implementacije projekta održano je više radionica nego je projektom planirano. Projektom je planirano održavanje 10. edukativnih radionica za djecu i mlade učenike osnovnih i srednjih škola, te 4 radionice za roditelje i nastavnike, međutim održano je 12 predavanja za djecu i mlade sveukupno 330 mladih, a za roditelje i nastavnike 6 radionice za sveukupno 80 roditelja/nastavnika.

😊 🤾‍♀️🤸‍♂️🤸‍♀️Posebnu radost kod djece i mladih doprinjelo je obilježavanje Dječije nedjelje. Na navedenom događaju bilo je više od 200 osoba, mediji su također prenjeli vijest širom BiH. Aktivnosti su bile pod nazivom “Dječje igre u sigurnom okruženju” a sve u cilju kreiranja poticajne okoline za razvoj ličnosti djeteta, zadovoljenja njihovih prava i oplemenjivanja slobodnog vremena.
Vodilja navedene aktivnosti je činjenica da prava svakog djeteta su samo njihove potrebe na njihovom putu odrastanja, a da odrasli imaju obavezu i odgovornost da odgovore tim potrebama. Snimljen je i video zapis, te je isti objavljen na web stranici Udruženje.
Obilježavanjem Dječje nedjelje promoviraju se i osnovni ciljevi UN Konvencije o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratificirala) mora osigurati svakom djetetu.

📚Promocija knjige "Život s Crnim psom" autorice Sandre Pašić je održana u utorak, 21. prosinca, u 18 sati u velikoj dvorani Centar za kulturu Mostar.
Riječ je o jedinstvenom djelu u kojem je preodočena istinita životna priča autorice iz ugla žrtve nasilja tokom djetinjstva u porodici, ali i svim izazovima s kojima se autorica susretala tokom svoje borbe da zatraži pomoć.

😊Zahvaljujemo se svima koji su doprinjeli da uspješno realiziramo ovaj projekat!

💡Tim Udruženje za edukaciju i razvoj "Dignitet"
U Centar za kulturu Mostar, 22. novembra otvorili smo prvu uživo "Kad fotografije progovore" izložbu i uz prateću panel diskusiju govorili o kretanju osoba sa invaliditetom u Mostaru. 👩‍🦽

➖ U fokusu diskusije bilo je kršenje ljudskih prava i učešće zajednice u rješavanju problema sa kojim se osobe sa invaliditetom susreću, te uloga dijaloga kao principa i početne tačke u svim ovim koracima. Hvala govornici Nives Blažević (inicijativa “Za pristupačni Mostar”), govorniku Marinu Bago (Udruženje za zaštitu potrošača Futura) i moderatorici Ivi Ivanković! 👏🏻 🙌🏻

🟦 Podsjećamo, ovaj događaj je rezultat šest "Kad fotografije progovore" sesija koje su moderirale alumnistice i alumnisti Akademije političke odgovornosti.

U Centar za kulturu Mostar održana je dodijela nagrada "Nijaz Slipičević"

Drugu nagradu osvojio je Elvir Šendro -član Bokserski klub Mostar,višestruki prvak i reprezentativac Bosne i Hercegovine u olimpijskom boksu.

Poslije uspješne karijere u olimpijskom boksu Elvir gradi karijeru profesionalnog boksera pod okriljem promotorske kuće Boxen im Norden i uspješno nastupa na međunarodnoj sceni.

Nagradu "Nijaz Slipičević zaslužnim građanima dodjeljuje Fondacija Slipičević, a dobitnike nagrade biraju građani.
"U junu 2021. godine, Muzej ratnog djetinjstva predstavio je u Sarajevu privremenu izložbu „Progovara(j)mo“ („Speaking Out”), a ove jeseni javnost će moći posjetiti ovu izložbu u Mostaru (20. 9. 2021. godine) i Beogradu (2. 10. 2021. godine), te saznati više o iskustvima žena koje su kao djeca i mlade osobe preživjele ratno seksualno nasilje, kao i djece rođene zbog rata u BiH."

Izložba u Mostaru otvara se sutra, ponedjeljak 20. septembar, u Centar za kulturu Mostar. Pratite event na https://bit.ly/SpeakingOut_Mostar.

Više informacija o izložbi u Beogradu uskoro! 🎈
.
.
.
IOM Bosnia and Herzegovina, Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association, Fondacija Krila nade/Foundation Wings of Hope, BiH, British Embassy Sarajevo.
Dvorište Centar za kulturu Mostar - rock koncert povodom obilježavanja obnove Starog mosta. Blues Karavan, Mostar Big Band, Smooth Groove
Promocija našeg, još uvijek aktualnog, bosanskohercegovačkog izdanja ASBO magazina, nastavlja se u Mostaru. Ovoga p**a smo ih poklonili uličnim bibliotekama koje su sada dostupne građanima zahvaljujući našim partnerima iz PRONI omladinskog kluba Mostar (PRONI).

Posjetitelji i ljubitelji knjiga ubrzo su našu podjelu učinili zanimljivijom postavljajući razna pitanja, a kreativan vizual i tematike tekstova dopisnika Balkan Diskursa bili su glavni razlog njihove zainteresovanosti.

Naš magazin od sada možete pronaći i na pet mostarskih lokacija i to: Centar za djecu, mlade i obitelj SPES Mostar (SPES Mostar), Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar i novoobnovljeni park u ulici Maršala Tita.

Projekt se realizuje kroz razvojne grantove CPI.
------------------------------------------------------------------
The promotion of our current Bosnian edition of ASBO magazine continues in Mostar. This time we donated the magazines to street libraries that are now available to citizens thanks to our partners from the PRONI Youth Club Mostar (PRONI).

Visitors and book lovers made our distribution more interesting by asking various questions, and the creative visuals and themes of the Balkan Diskurs correspondents’ texts were the main reason for their interest.

From now on, you can find our magazine in five Mostar locations: the SPES Mostar Center for Children, Youth and Family (SPES Mostar), the Croatian National Theater in Mostar (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru), the Mostar Cultural Center (Centar za kulturu Mostar), the Mostar National Theater (Narodno pozorište Mostar), and the newly renovated park in Maršala Tita Street.

This project is implemented through PCRC's development grants.

Centar za kulturu Mostar U apsolutno nemogućim uslovima rada i nedostatka elementarnih potreba u poslijeratnom Mostaru osnovan je Centar za kulturu. godine.

Prema mišljenjima ljudi koji su dobro upućeni u zbivanja devedesetih godina dvadesetog stoljeća na području bivše Jugoslavije, Mostar je sigurno jedan od gradova koji je pretrpio najveća razaranja, kako u fizičkom tako i u duhovnom smislu. Rat je, nažalost, izmijenio lice grada, koji je u vrtlogu rata doživio najveći urbicid, genocid i kulturocid, ali je i pored toga preživio. Zaustavljanjem rata

Operating as usual

11/05/2022

Promocija knjige "Seks i rat" Adise Busuladžić, Centar za kulturu, srijeda 18.5. u 19,00.

10/05/2022

U NAJAVI:

• Subota 14.05. -19,30. Javna tribina “Položaj Bošnjaka u državama Regiona”
• Utorak 17. 05- 19 ,00 Promocija knjige Velež- Priča o 100 godina mostarskih Rođenih, autora Saše Ibrulja.
• Srijeda 18.05.-19,00 Promocija knjige S*x i rat , autorice Adise Busuladžić

• Četvrtak 19. 05. 19 00 Promocija fonetskog toma Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa, autora :Senahida Halilovića, Mehmeda Kardaša, Amele Ljevo-Ovčina i Emire Mešanović.
• Petak 20.05.-19.00 Promocija knjige Radivojevići-Vlatkovići vlastela Humske zemlje i Krajine, autora Adisa Zilića

06/05/2022

OKRUGLI STOL - 20 GODINA FAKULTETA HUMANISTIČKIH NAUKA

01/05/2022

Budi u Centru

28/04/2022

Posljednji pozdrav Amiru Pašiću. Bio je čest gost Centra za kulturu Mostar.

Photos from Centar za kulturu Mostar's post 27/04/2022

26.4. U okviru ciklusa "Trebao mi je neki novi početak" otvorena izložba slika Vedrane Božić.

U utorak otvaranje izložbe Vedrane Božić u mostarskom Centru za kulturu 25/04/2022

U utorak otvaranje izložbe Vedrane Božić u mostarskom Centru za kulturu

https://www.vecernji.ba/kultura/u-utorak-otvaranje-izlozbe-vedrane-bozic-u-mostarskom-centru-za-kulturu-1581352

U utorak otvaranje izložbe Vedrane Božić u mostarskom Centru za kulturu BREAKING U RH se iz BiH mogu prenijeti puževi i žabe, ali ne može sendvič sa salamom Naslovnica Kultura Trebao mi je neki novi početak U utorak otvaranje izložbe Vedrane Božić u mostarskom Centru za kulturu 25. travnja 2022. u 09:39 0 komentara 35 prikaza Upravo se čita... Roditelji imaju v...

25/04/2022

Samostalna izložba slika Vedrane Božić biće svečano otvorena u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 26.4.2022. s početkom u 19 sati. Ovom se izložbom nastavlja ciklus “Trebao mi je neki novi početak” u okviru kojeg Centar za kulturu predstavlja zaljubljenike u slikarstvo koji do sada nisu imali mogućnost da se predstave široj likovnoj publici.

24/04/2022

Budi u Centru

20/04/2022
16/04/2022

Budi u Centru

12/04/2022
10/04/2022

Dolaze nam nova ljeta.......

Photos from Centar za kulturu Mostar's post 08/04/2022

Budi u Centru
Ramazan u Mostaru

Photos from Centar za kulturu Mostar's post 08/04/2022

OTVORENA IZLOŽBA"RAMAZANSKI BISERI", KALIGRAFSKIH RADOVA MUNIBA OBRADOVIĆA

08/04/2022

BUDI U CENTRU

07/04/2022

.Posjeta .izložbi ......stjecanje ....Osman Đikic......

.Posjeta .izložbi ......stjecanje ....Osman Đikic......

07/04/2022

Učenici osnovne škole Zalik u posjeti našem Centru i izložbi posvećenoj životu i djelu Osmana Đikića.

07/04/2022
Photos from Centar za kulturu Mostar's post 31/03/2022

Malo atmosfere sa otvorenja izložbe povodom 110. godišnjice smrti pjesnika Osmana Đikića.

30/03/2022

Otvorena izložba povodom 110. godišnjice smrti Osmana Đikića.

29/03/2022

Promocija knjige "Grebo-kratka biografija". O knjizi govorili: autor Boro Kontić,Nataša Kandić i Semezdin Mehmedović.

29/03/2022
29/03/2022
15/03/2022
Photos from Centar za kulturu Mostar's post 09/03/2022

Budi u Centru

09/03/2022

8.3.2022.Ananda Tirtha Swami održao predavanje"Usamljenost modernog čovjeka"

06/03/2022

PREDAVANJE NA TEMU “USAMLJENOST MDERNOG ČOVJEKA” -Ananda Tirtha Swami, monah i filozof. Centar za kulturu, utorak 8.3.u 19 h.

04/03/2022

Učenici Srednje građevinske škole Mostar na izložbi sarajevskog slikara Adija Karilla u Centru za kulturu.

02/03/2022

Mostarski gimnazijalci u posjeti Centru za kulturu, na izložbi Adija Karaila.

27/02/2022

Budi u Centru......

25/02/2022
Photos from Centar za kulturu Mostar's post 24/02/2022

Budi u Centru

21/02/2022

Adi Karailo-Izložba slika i crteža; Centar za kulturu, srijeda 23.2. u 19.00.

Videos (show all)

.Posjeta .izložbi ......stjecanje ....Osman Đikic......
Budi u Centru
Budi u Centru Pripreme .....pred  otvaranje
Mojoj dragoj BiH / Centar za kulturu / 25.11.2020.
Budi u Centru

Location

Category

Telephone

Address


Rade Bitange 13
Mostar
88000

General information

Prema mišljenjima ljudi koji su dobro upućeni u zbivanja devedesetih godina dvadesetog stoljeća na području bivše Jugoslavije, Mostar je sigurno jedan od gradova koji je pretrpio najveća razaranja, kako u fizičkom tako i u duhovnom smislu. Rat je, nažalost, izmijenio lice grada, koji je u vrtlogu rata doživio najveći urbicid, genocid i kulturocid, ali je i pored toga preživio.

Zaustavljanjem rata u gradu je zaživjela, ratom izazvana, podijeljenost na tzv. „istočni“ i tzv. „zapadni“ Mostar i ta se poslijeratna, neprirodna podijeljenost grada osjeti i danas.
U apsolutno nemogućim uslovima rada i nedostatka elementarnih potreba u poslijeratnom Mostaru osnovan je Centar za kulturu. Svoju djelatnost Centar započinje 15.05.1994. godine u jednom od poslovnih prostora stambene zgrade na Šemovcu (ulica Onešćukova 39). Dolaskom Administracije Evropske uprave nad Mostarom (EUAM) 1994. godine, Odjelu za obrazovanje, kulturu i sport EUAM-a predstavljen je program Centra i prijedlog da se ratom uništeni Dom za nezbrinutu djecu u ulici Rade Bitange 13, adaptira i pretvori u Centar za kulturu. Razumijevajući program i ciljeve koji se žele postići (pomoć djeci, omladini i građanstvu da kroz edukativne, kulturne i zabavne programe brže i lakše ublaže ili prevaziđu ratne traume), EUAM je omogućila rekonstrukciju dijela zgrade Centra za kulturu koji je otvoren 26.01.1996. godine.

Centar je razvijao, paralelno, tri programa: edukativni, kulturno-obrazovni i psihosocijalni. Svi koji su htjeli, posebno mladi, imali su šansu da u Centru pohađaju: školu računara, školu stranih jezika, novinarsku, muzičku, likovnu i teatarsku radionicu, da rade u solidno opremljenom foto-laboratoriju, da pohađaju plesnu školu, školu manekenstva, povremene kratke škole gitare, šaha, sintisajzera. Zatim, imali su na raspolaganju: fitnes klub, igroteku, školu plesa za sve uzraste, školu bosanskog jezika za strance. Bitan projekat Centra je i pokretanje Omladinskog radija X, koji je počeo sa radom 7.11.1996. godine.

Od 2001. godine djeluje i kamerna teatarska scena na kojoj je do danas urađeno 26 teatarskih projekata.

Moglo se prisustvovati u ovih petnaest godina djelatnosti tribinama sa različitim sadržajima i mnogim kulturnim, veoma kvalitetnim programima. Za organizaciju svih ovih vidova djelatnosti i brojnih programa uspijevalo se naći i brojne donatore tako da su sve usluge građanstvu bile besplatne.
Centar za kulturu je u svojih petnaest godina djelatnosti odigrao značajnu ulogu u kulturnoj i duhovnoj obnovi poslijeratnog Mostara dajući iznimno bogat i osebujan doprinos.

Opening Hours

Monday 08:00 - 18:00
Tuesday 08:00 - 18:00
Wednesday 08:00 - 18:00
Thursday 08:00 - 18:00
Friday 08:00 - 18:00
Other Education in Mostar (show all)
Centar ljepote "Mona Lisa Edukacije" Centar ljepote "Mona Lisa Edukacije"
Kraljice Katarine 26
Mostar, 88000

"Moj izbor je jednostavan...uvijek biram samo najbolje..." UVIJEK ZA KLASU IZNAD +387 36 329 602; +387 63 318 022

Muzički centar Mozart Muzički centar Mozart
Potoci
Mostar, 88208

Edukacija i unapređenje ranog muzičkog obrazovanja i vještina kod djece školskog i predškolskog uzrasta, te servis svim zainteresovanim da se mogu promovisati kroz koncertne aktivnosti i dobiti osnovna saznanja iz pojedinih instrumenata.

Klub studenata edukacijske rehabilitacije ERGO Klub studenata edukacijske rehabilitacije ERGO
Rodoč B.b.
Mostar, 88000

👋 Klub studenata edukacijske rehabilitacije „ERGO“ 🎓 FPMOZ, Sveučilište u Mostaru 📧 [email protected] 📷 Instagram @kser.ergo 🔸️🚼🔸️♿🔸️🚹

Instrukcije i sati / časovi Klavira, Mostar Instrukcije i sati / časovi Klavira, Mostar
Kn. Višeslava
Mostar

Diplomirana sam profesorica klavira i zaposlena u školi. Sa iskustvom preko 20 godina, mogu pomoći i Vašem djetetu u savladavanju umjetnosti sviranja ali i instruirati djecu koja već idu u umjetničku školu !

Točkica - Škola engleskog jezika Točkica - Škola engleskog jezika
Kralja Petra Krešimira Bb, SPC Rondo
Mostar, 88000

Točkica, mala škola engleskog jezika, namijenjena je osnovcima. Nastava se odvija u malim skupinama

ANSAR - Dječiji vrtić - Kindergarten ANSAR - Dječiji vrtić - Kindergarten
Dračevice 13
Mostar, 88000

Kindergarten

Cisco lokalna akademija Mostar Cisco lokalna akademija Mostar
Marsala Tita Bb (Sjeverni Logor Bb)
Mostar, 88000

Cisco Lokalna Akademija Mostar, Fakultet Informacijskih Tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

MasterPeace Bosnia and Herzegovina MasterPeace Bosnia and Herzegovina
NGO Youth Power
Mostar, 88000

MasterPeace is a global grassroots movement for peace building Creating Peace.

Kulturni Centar "Kralj Fahd" - ogranak Mostar Kulturni Centar "Kralj Fahd" - ogranak Mostar
Kresina 2
Mostar

www.facebook.com/kckfsa

Legato Škola Gitare Legato Škola Gitare
Maršala Tita 179
Mostar, 88000

Muzička edukacija. Socijalizacija. Razvoj kreativnosti. Zabava :)

Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“
Juzni Logor Bb
Mostar, 88000

Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar ima svoje osnovne ciljeve, a to su: socijalizacija, rehabilitacija, odgoj, obrazovanje i radnoosposobljavanje djece i mladih sa posebnim potrebama